Skocz do zawartości

M35 u Tiamata

Gość TUR

Rekomendowane odpowiedzi

Woczoraj u Tiamata odbyło się małe astrofoto star party w składzie Tiamat, Mirek Dymek, Boguś Jarzyna, Janusz Płeszka oraz żony Mirka i Michała. Boguś z Michałem focili CCD, a ja usiłowałem coś zrobić Canonem.

To coś poniżej to M35 z NGC 2158. Fotka była pierwszy raz robiona nowym sprzętem - MT800 wraz z korektorem komy. Ze względu na dosyć duży light pollution, Michał użyczył mi filtr IDAS LP.

A tak to wyszło:

18519c35388748b5.jpg

EM200, ST4, MT800, Korektor komy Baadera, IDAS LP, Canon 300D, ISO800, 11x5min.

Jeżeli powiększycie fotkę, zobaczycie, że gwiazdy wyglądaja jak częściowo zaćmione Słońce. Czy może to być spowodowane wyciągiem, który wsunięty dość głęboko wchodzi w drogę optyczną? A może inne sugestie ?

Pozdrawiam

Paweł

Ano chyba wyciąg w świetle... trzeba by jakiś low profile wyciąg dać i ekstendery, a nie pchać do środka...

:szczerbaty:

Zdjęcie i tak piękne. Poza tym widzę jedną gwiazdkę odwrotnie zaćmioną... ciekawe.

pozdrawiam

Ori2711

Paweł,

Gratulacje!

Podziwiam za ustawienie ostrości :)

Pozwolę sobie dołączyć marsjańskie zdjęcie z wczorajszego spotkania.

Od lewej: Soligor MT-800 na Takahashi EM 200,

Paweł Turek na własnych nogach, u których poddańczo leży SBIG ST4

Bogdan Jarzyna z rękami w kieszeni, bo wszystko się samo robi:),

następnie ja z moim obserwatorium. Na głowie firmowa czapeczka "S&T " wełenka full plastik.

Po prawej Bogdanowy wspaniały montaż AstroPhysics900GOTO z Takahashi FS-128 zakończony od dołu SBIGiem ST-2000XM.

Wokół nas hotpixele- ale ich było tej nocy!

Pozostali goscie: Mirek Dymek z małżonką oraz Janusz Płeszka dopajani herbatą przez moją żonę:) siedzieli w domu.

Pozdrawiam

Tiamat

IMG_9985edit.jpg

jak Tiamacie pokazywałeś zdjęcia z budowy tego swojego obserwatorium, to byłem pewien, że wybrałeś ciemne miejsce, a tu masz takie LP :(

a wracając Turze, do tych "zaćmień" to wygląda raczej jak błąd prowadzenia, albo szturchnięcie teleskopu w czasie ekspozycji, czy na każdym kadrze tak masz?

no i czy kolimację przeprowadzałeś również przy tak wsuniętym wyciągu?

może po prostu wyciąg masz krzywy?

jak Tiamacie pokazywałeś zdjęcia z budowy tego swojego obserwatorium, to byłem pewien, że wybrałeś ciemne miejsce, a tu masz takie LP :(

Zaświetlenie jest dosyć spore. Mieszkam dokładnie 15 km od Rynku Głównego w Krakowie. W kierunku południow-zachodnim łuna jest największa. Czasem, gdy chmury są niskie to wręcz można czytać w ogrodzie. Głównym kryterium wyboru miejsca na obserwatorium było to, że mam wolne miejsce w ogrodzie. W bezposrednim sąsiedztwie ma nawet kilka słusznych latarni. Zwróć uwagę na cień teleskopu Bogdana, który pada na ścianę obserwatorium :)

Kiedyś widziałem galerię jakiegoś Belga, który mieszka chyba w Brukseli i robi niesamowite zdjęcia przez filtr H-alfa. Facet mieszka, z tego co widziałem po zdjęciach otoczenia w samym centrum miasta. Mimo to efekty miał wspaniałe.

Dzięki właściwościom CCD nie przeszkadza to praktycznie wogóle. Jeszcze niedawno miałem na stałe wkręcony w SBIGa filtr IDAS antyLP, ale go wykręciłem. Nie zauważyłem po tym różnicy.

Pozdrawiam

Tiamat

PS A jakie mam czasem u siebie zaświetlenie od Księżyca! Sumasie, nie wyobrażasz sobie :)

Edytowane przez Tiamat

a wracając Turze, do tych "zaćmień" to wygląda raczej jak błąd prowadzenia, albo szturchnięcie teleskopu w czasie ekspozycji, czy na każdym kadrze tak masz?

no i czy kolimację przeprowadzałeś również przy tak wsuniętym wyciągu?

może po prostu wyciąg masz krzywy?

Sumas, nic z tych rzeczy! Na każdyej z 11 fotek mam coś takiego. Po dyskusjach na sąsiednim forum wynika, iż przyczyny mogą być dwie:

- zła kolimacja teleskopu,

- wsunięty głęboko wyciąg, przysłaniający drogę optyczną.

Pozdr

Paweł