Skocz do zawartości

Wada Okularu?

arwe19

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam pytanie dla posiadaczy SPL 10mm dołączanego do synty , czy na gwiazdach widzicie takie niewyostrzenie obrazu i taka chocby siatka na rozblysku gwiazdy albo forme takich punkcików?? Czy tak się objawia słaba punktowość okularu??

Bo w moim takie cos sie ukazuje

Edytowane przez arwe19

Miałem to samo z moją 10-tką z zestawu. Ale są tacy, którzy twierdzą że ich okulary dają poprawne obrazy. Dla pewności spróbuj sprawdzić w jakiś sposób kolimację, najlepiej kolimatorem laserowym. Może w tym problem? U mnie kolimowanie jednak nie pomogło. No i jeszcze jedno sakramentalne pytanie: jak z wychłodzeniem telepa? 10-tka daje jednak dużo większe powiększenie, niż 25-tka, dlatego wymaga idealnego wychłodzenia lustra głównego.

Edytowane przez saywiehu

jak dla mnie to jest jedynie sprawa seeingu bo wyostrzyc się da ten okular - większe powiększenie - bardziej widac ruch atmosfery.

Może twój okular da się wyostrzyć, mojego nie było można! Tzn. wyostrzal i pięknie się sprawował... w Skyluxie f/10. Ale uwaga o seeingu jest o tyle trafna, że radziłbym spróbować parę razy, zanim Arwe go skreślisz.

Ja kolimowałem teleskop jakiś czas po zakupie i nic nie grzebałem, a od tamtego momentu ostry obraz w mojej 10 miełem zaledwie kilka razy jeśli chodzi o gwiazdy - po prostu kicha pogoda.

???a na Saturnie czy Księżycu nie ma najmniejszego problemu z ostrym obrazem?????, (ale na czymkolwiek innym jest już trudniej, chociaż wczoraj muszę przyznac Saturn mi "pływał"

Na Księżycu mój też dawał całkiem niezłe obrazy, ale dalej było gorzej, niezaleznie od seeingu i innych warunków. Zanim kupiłem inne okulary, przez pewien czas używałem samej 25-tki, często z Barlowem 1.25" Vixena... nawet do DS, lub standardowego Kellnera 10 mm Celestrona.

Mam niejasne przeczucie, ze niezadowolenie z tego okularu to polaczenie zbyt wielkich oczekiwan co do punktowosci w Newtonie z "trudnym" seeingiem w naszych warunkach.

Do tego czesto dochodzi niewychlodzenie teleskopu (nie zawsze).

Pozdrawiam

Marcin

Skoro mam dobre obrazy w wielu okularkach- od Huygensów po LWV, a ten Plossl dawał kupiaste- to znaczy, że musiał być jakiś "trefny". A skoro był- to inny też może być taki! Dawał jakieś takie rozmyte obrazy gwiazd, nie rozdzielał podwójnych, na planetach było widać głównie tarcze, szczegóły były o niebo lepsze w Plosslu 25 mm z Barlowem! Nie ma mowy o seeingu itd., bo miewałem jednak możliwość JEDNOCZESNEGO porównania z innymi okularami, do tego o porównywalnych, a nawet takich samych ogniskowych.

Edytowane przez saywiehu

czy na gwiazdach widzicie takie niewyostrzenie obrazu i taka chocby siatka na rozblysku gwiazdy albo forme takich punkcików??

To co opisujesz to klasyczna kaszana w powietrzu, czyli nic dodać nic ująć wina atmosf. (co już pisali poprzednio koledzy) - objawy te są klasyczne dla krótkiego ogniska, dzieje się tak przy próbie wyostrzenia gwizady, a spróbuj wyostrzyć np. na Saturnie, czy będzie to samo?. Druga sprawa nie przytykaj blisko oka do okularu bo wtedy miedzy ciepłą źrenicą a szkłem okularu tworzy się coś na kształt poduszki termicznej i obraz zaczyna tańczyć.