Skocz do zawartości

CNES opublikowała archiwum UFO

Gość saywiehu

Rekomendowane odpowiedzi

TUTAJ info z WP. Na stronę CNES zajrzałem, ale nie mam na razie czasu, żeby się temu przyjrzeć z bliska. Jeśli kogoś to interesuje, a do tego ma troszkę czasu - niech zajrzy i wstawi bezpośredniego linka plisss.

Nie, nie jestem fanem Ufoludków, ani zwolennikiem teorii spiskowych. Ale ten materiał może być b. ciekawy :)

A TUTAJ (na stronie CNES) znalazłem b. ciekawe opracowanie dot. poszukiwań życia w kosmosie, tyle że nie widzę tego w wersji angielskiej. Akurat ja daję sobie radę z francuskim, no ale nie każdy...

Edytowane przez saywiehu

Dajci święty spokój tej stronie! Ja doszedłem do wniosków żeby istnieli ludzie rozumnie myślący muszą istniec Ci rozumnie nie myślący, równowaga w przyrodzie. I nawet lepiej, że nie nie piszą np. tutaj ale mają swoje własne forum i niech tam siedzą.

:szczerbaty:

Oficjalne materiały mają zostać opublikowane pod koniec styczna do połowy lutego. Zapowiada się ciekawie, bo to wielkie archiwum zawierające ponad 6,000 obserwacji (z czego tylko 1,600 ma zostać opublikowanych), często dokonanych przez żandarmów, pilotów itp. Można się domyślać, że materiały są rzetelne, bo GEIPAN to rządowy program badań UFO w ramach francuskiej agencji kosmicznej CNES.

• 1 miesiąc temu...
Gość saywiehu

Przed chwilką to samo czytałem na WP. Tam też nie ma żadnego linka. Jest w stanie ktoś podać? Ja po temu... chilijskiemu mało gadam ;)

A temat jest ciekawy, źródła - hmmm... dość wiarygodne.

"Erwin Schrodinger, pionier mechaniki kwantowej i filozof nauki, pisał: "Pierwszym wymogiem, stawianym naukowcowi, jest ciekawość. Musi on być zdolny do dziwienia się i żądny dokonywania odkryć." Jeśli chodzi o zajwisko UFO, świat nauki nie jest żądny dokonania odkryć i nie wykazuje żadnej skłonności do dziwienia się. Prawie uniwersalną postawą naukowców jest wojownicze zaprzeczanie. W istocie ma się wrażenie, że reakcja jest nieproporcjonalna do boćca. Naładowana emocjonalnie, mocno przesadzona reakcja, którą wykazywali naukowcy na każdą wzmiankę o UFO, mogłaby z pewnością zainteresować psychologów. Brałem udział w wielu spotkaniach naukowych zarówno oficjalnych, jak i prywatnych, podczas których przy jakiejś okazji poruszana była sprawa UFO-czasem działo się to przypadkowo, czasem z rozmysłem rzucałem "niewinną wzmiankę", aby obserwować reakcje. Świetnie się bawiłem wkładaniem kija w mrowisko, ponieważ zachowanie naukowców zasadniczo różniło się od tradycyjnie przypisywanej dojrzałym uczonym "rozwagi i namysłu". Często przypominało reakcje dzieci, u których oglądane w kinie sceny pełne czułości lub patosu, nie mogą znaleźć zrozumienia z racji wieku. Chichoty i wiercenie się sugerują obronę przed czymś, czego naukowcy nie potrafią jeszcze zrozumieć. Odnosilem wrażenie, że tego rodzaju zachowanie dorosłych ludzi jest czymś więcej niż tylko wyrazem współczucia dla nie wtajemniczonych. Być może oznaką głęboko ukrytej niepewności, lub strachu."

Allen Hynek, zawodowy astronom, naukowy konsultant Sił Powietrznych USA.

Edytowane przez lemarc