Skocz do zawartości

Rura na guider

philips

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ temat guidowania był poruszany 1000 razy więc dziwię się czemu tak mało było o problemie rury do guidowania.....

Pytanie jest takie....

Jaka jest najlepsza rura jeśli idzie o ogniskową i typ ?

Wiadomo, że musi być jak najjaśniejsza aby można było używać ciemnych gwiazdek - pewnie takie tylko będą w okolicach tego co będziemy focić....

Musi też być lekka aby nie dociążać montażu.

Jednak gdzie jest granica ogniskowej kiedy guider zaczyna miotać telepem od samego seeingu. Wiadomo, że zalezy to także od samej kamerki....

Załóżmy zatem, że mamy kamerkę SC a w drugiej wersji, że mamy ST-4....

Powinien to być pewnie refraktor.... ale jak się sprawują MTO np 90/1250 ( pytanie do Heńka ). Czy są lżejsze, nie są za ciemne ?

Czy jest sens kupowania jakiegoś refraktora o ogniskowej 400mm / F5 i dokładania do niego Barlowa 2x ( czyli tymczasowa wersja econo ) ?

Ogólnie w moim przypadki mam podójny dylemat. Obecnie mam tylko Newtona 200/1000. I zastanawiam się czy nie kupić ED80 i stosować ich naprzemiennie jako guider / sprzęt do focenia w zależności od wielkości foconego obiektu. Z drugiej strony mam też tylko EQ5 którego pewnie nie zmienie przez następne pół roku - czy takie dwa telepy nie będą dla niego za ciężkie ( znaczy na 100% będą - ale czy w granicach rozsądku ? )

Co do napędów to będzie to tymczasowo działać pod GOTO LJ i GuideDogiem.

ST4 pewnie pojawi się u mnie wraz ze zmianą montażu - czyli za te pół roku - i nie chciałbym wtedy wymieniać także rury pod guider - więc interesuje mnie dość dolecowe rozwiązanie jeśli idzie o rurę ....

Co mi polecacie .....jako kompromis między czymś do tymczasowego focenia a docelowego guidowania ........ powiedzmy tak do 1500-2000 PLN ?

Edytowane przez philips

Powinien to być pewnie refraktor.... ale jak się sprawują MTO np 90/1250 ( pytanie do Heńka ). Czy są lżejsze, nie są za ciemne ?

Do tej pory używałem Rubinara 5,6/500 i sprawował się nieźle. Z Vestą SC3 nie musiałem szukać gwiazdy prowadzenia, bo gdzie patrzył, tam była jakaś gwiazda zdatna do guidingu. Masa rewelacyjna, poniżej 1kg.

Jednak było małe ale. Sposób mocowania Rubinara nie zapewniał właściwej sztywności i były problemy z ekspozycjami dłuższymi niż 4 minuty.

Rozważałem różne warianty nowego guidera, a największy nacisk położyłem na ciężar. Dawany obraz jest bez znaczenia. Na krzywej gwieździe też można prowadzić. Wahałem się pomiędzy SW80/1000 i SW90/1250. Wybrałem dłuższą ogniskową, lepiej mieć zapas. Maczek jest lekki, waży tylko 1,8kg, ale jest dosyć ciemny F13. Teraz muszę nim kręcić aby znaleźć gwiazdę prowadzenia, ale nie było przypadku żeby jej nie było.

Co do guidowania seeingu, jeżeli jest kiepski seeing, to nie robi się zdjęć z dużą ogniskową.

Przy średnim seeingu wystarczy ustawić czasy naświetlania kamery prowadzącej na 4-5 sekund i po problemie. Seeing uczyni gwiazdę większą.

Absolutnie nie namawiam Ciebie do takiego rozwiązania. Musisz poczytać różne zdania i wyrobić sobie pogląd. Decyzję podejmiesz suwerennie.

OK... czyli F5-10 bedzie OK.....

A jaka jest różnica w prowadzeniu jeśli idzie o ogniskową? czy te 1250mm lepiej działa niż 600mm z Rubinara ?

Jaka byłaby optymalna jesli chodzi o średnio-słabe warunki seeingowe jakie to zwykle nam serwuje nasza atmosfera ?

O MTO też myśle, gdyż jest tani i lepszy do ewentualnego focenia planet ( te 250mm ogniskowej więcej )...

Dodam jeszcze, iż wstępnie mogę oszacować czas naświetlania na 2-4s jako, że moim EQ5 nieżle rzuca na boki ( niespodziewane gwałtowne skoki PE rzędu 10 czyli +/- 20 dla całego wykresu ).

Edytowane przez philips

Guidować można ogniskową o połowę mniejszą niż ma teleskop prowadzony po warunkiem, że software przetwarza subpiksele. Pewnie nie zmieniałbym guidera, gdyby nie problemy ze sztywnością.

Jeżeli montaż szarpie, to nie poradzi sobie żaden guider. Musisz znaleźć źródło tego szarpania i usunąć. Inaczej będzie lipa.

To może inaczej.... czy wogle się da i jesli tak to najlepiej jaką rurką wyguidować montaż który ma takie PE :

PE.jpg

Wykresy takie same tylko na RAW ( szarpniecia ) i smufff data...

PS. Dopiero teraz zobaczyłem, że mam PE +/- 6000..... hehe... te wykresy teraz wygenerowałem z materiału sprzed miesiaca i DEC gwiazdy wpisałem na chybił trafił 30'00'00 i stąd takie coś.... powinno być +/- 20....nie zmienia to jednak faktu, że kształt wykresu jest prawidłowy...

Edytowane przez philips

To może inaczej.... czy wogle się da i jesli tak to najlepiej jaką rurką wyguidować montaż który ma takie PE :

PE.jpg

Wykresy takie same tylko na RAW ( szarpniecia ) i smufff data...

Boże co to jest :blink: Czy ja tam widzę skalę w tysiącach sekund na osi pionowej?? :blink:

Pokaż jeszcze wykres FFT i resztę danych z tego PEAS'a.

To brzmi jak wyrok.... :unsure:

to ja już nie wiem na co mam wydać kasę.... kamerkę do guidowania, kamerkę do focenia, telepa do focenia, telepa do guidowania, montaż ?

a może zmienić zainteresowanie ?

Więc silników od EQ5 nie da się tuningować ... są jakie są i nic tam się nie da wykombinować... wiem bo je rozkręcałem.... może jest opcja wykonania czegoś lepszego z silnika krokowego 1.8 stopnia i jakiejś przekładni.... ale to zaczyna sie mijać z celem.... zresztą skąd taką przekladnie wziąć ( 1:40 ? ).... kontroler mikrokroków ?

Edytowane przez philips

to ja już nie wiem na co mam wydać kasę.... kamerkę do guidowania, kamerkę do focenia, telepa do focenia, telepa do guidowania, montaż ?

Zabawa w astrofoto nie jest tania i nie można zaniedbać żadnego elementu układanki.

Z wykresu FFT wynika, że drugi mniejszy okres wypada w 1/3 pełnego obrotu ślimaka. To wskazuje na przekładnię. Zrób zdjęcie układu napędowego. Może wystarczy wymiana na pasek zębaty?

To raczej nie zębatka między silnikiem a osią ślimaka - tą spasowałem bardzo dokładnie. Myslę, że problem lezy po stronie przekładni 1:120 w chińskim silniku. Silnik wraz z przekladnia ma duży luz - jakieś 5 stopni...

Mam taki pomysł aby do EQ5 zamontować w RA silnik Vixena MT1 lub MT4.... czy ktoś ma w tej materii jakieś doswiadczenia ?

1. Czy jest sens ? Pomińmy kwestię ceny...

2. Czy mechanicznie da się to wykonać ?

3. Jeśli da to czy MT1 czy MT4 - jakie są między nimi różnice ( pomijając wielkość ) ?

Silnikiem takim sterowałby GOTO LJ więc od strony elektronicznej jest to raczej możliwe ( ewentulanie lekko przerobie Stepper - da się uzgodnić z L.J. i zrobić )

TU znalazłem jak ktoś MT1 podpiął pod montaż Astro-3.... więc może da się.... :unsure:

Edytowane przez philips

A nie lepiej zmienić po prostu montaż bez bawienia sie i wchodzenia w koszta ATM'u?

Zupełnie mi się to nie opłaca .....

EQ5 już mam - jak sprzedam to dostane max 1000 PLN

GOTO mam - sprzedam za 400 PLN

a kupienie HEQ-5 PRO SkyScan to 3800 - i będe miał troche lepiej niż EQ5 + GOTO + MT1 - trochę więcej będe na nim mógł powiesić - różnice zrobiłoby przeskoczenie na EQ6 - poza moją skalą budżetową....

Zresztą nie mam teraz nawet 2400 PLN do tego HEQ5, tym bardziej, że własnie kupuje kamerkę za 350 PLN do guidingu... i musze kupić rure na guiding....

Edytowane przez philips

Zupełnie mi się to nie opłaca .....

EQ5 już mam - jak sprzedam to dostane max 1000 PLN

GOTO mam - sprzedam za 400 PLN

(...)

Ej Philips. Chcesz opchnąć EQ5 za 1000pln? :blink::szczerbaty: to nie te czasy. Nowy chodzi po 700. Czyli może za 500 z silnikami jest do spuszcznia ;) A GOTO LJota tez nie będzie łatwo sprzedać, bo wiele osób nie lubi choinek.

To tak, dla urealnienia kalkulacji kosztów gdybyś jednak chciał się przesiadać na nowy montaż :Salut:

Pozdrawiam.

Więc własnie dlatego nie ma to sensu....

Wole kupić/zrobić sobie nowy montaż za jakiś bliżej nie określony czas a EQ5 zostawić do wizuala, do 200/1000 wystarcza w 100% a pewnie i 250/1200 da sie na nim powiesic, choć moze byc "lekko" przeciążony.....

Tylko, że do tego czasu jednak chciałbym sobie troche pofocić..... choć troszkę....

Więc własnie dlatego nie ma to sensu....

Wole kupić/zrobić sobie nowy montaż za jakiś bliżej nie określony czas a EQ5 zostawić do wizuala, do 200/1000 wystarcza w 100% a pewnie i 250/1200 da sie na nim powiesic, choć moze byc "lekko" przeciążony.....

Tylko, że do tego czasu jednak chciałbym sobie troche pofocić..... choć troszkę....

Ale jednak sierota jestes :) (sorry, bez obrazy) Cięzko ci było skrobnąć PW ?

http://astro-forum.org/Forum/index.php?showtopic=16273

Miałbyś i kawałek montazu i DSI do dsyspozycji. A tak? Sensor co prawda u opiekuna, ale mont śpi pod pokrowcem...

Moim zdaniem, próby ratowania tego EQ5 lub budowy własnego monta o dobrej dokładności będą w ostatecznym rozliczeniu znacznie droższe od zakupu sensownego, seryjnego montażu o znośnych parametrach.

A co do tego co można wieszać na EQ5. 200/1000 do wizuala ujdzie. Ale 250/1200 na EQ5 to juz jest hardcore. Widziałem taką mieszanke. Strach podejść. Niby ciągnie taki teleskop, ale dla zachowania nerwów w całości, nie radził bym zaglądać do jego bebechów po kilkudziesięciu astro-sesjach.

Pozdrawiam.

Twoja interpretacja wykresu FFT zdaje mi się być poprawna.

Wymiana silnika na MT1 też wszystkiego nie rozwiązuje. Występują podobne wachania, ale o amplitudzie 5 sekund łuku. Wymieniłem przekładnię zębatą, która jest odpowiedzialna za te wachania, na przekładnię pasową, tutaj szczegóły

Obecnie używam silnika Sanyo Denki SH1424-0441 o kroku 0,9 stopnia i przekładni pasowej 1:2.

Sterowany jest przez kontroler, który pracuje w trybie 64 mikrokroków, co jest konieczne, aby nie było widać kwantyzacji ruchu.

Wątek robi się trochę nie na temat, ale co tam....

Heniek, czy masz może jakieś porównawcze wykresy PE przed i po wymiane zębatek na koła paskowe ? Taka opcja wydaje mi się sensowna, jako, że jest tańsza niż wymiana silnika - warta wypróbowania..... jeśli zawiedzie to pomysle o silniku.....

Tak czy inaczej chciałbym mniej więcej wiedzieć na co mogę liczyć po podmianie na koła....

(...) co jest konieczne, aby nie było widać kwantyzacji ruchu.

Co to znaczy kwantyzacja ruchu ?

I na koniec ponawiam moje pytanie o linki do opisów interpretacji wykresów FFT PE..... Tu sprawa jest dość niełatwa, gdyż jak widzę, należy mieć wiedzę obszerniejszą niż obecnie posiadam z problemu drgań, harmonicznych itp.... chciałbym ją poszerzyć .... samemu googlując nie znalazłem niczego godnego uwagi.

Obiecuje, iż jeśli uda mi się doprowadzić montaż EQ5 do PE dającego się poprawnie guidingować, napiszę tutorial aby wiedza ta nie utoneła...

Pozdrawiam

Edytowane przez philips

3. Jeśli da to czy MT1 czy MT4 - jakie są między nimi różnice ( pomijając wielkość ) ?

Odpowiem o silniku, bo akurat mam tu wiedzę. MT1 to silnik krokowy, natomiast MT4 jest silnikiem DC z wbudowanym enkoderem. Ogólnie uznaje się, że silniki krokowe do trackingu są lepsze. W przypadku MT4 ta zasada nie obowiązuje, bo silnik prowadzi idealnie, tzn. nie wprowadza żadnego, zauważalnego błędu poza tym, który generowany jest przez sam montaż. Silnik też jest zasadniczo głośniejszy, zarówno w czasie samego prowadzenia, jak i GOTO.

Jeżeli jednak nie masz GOTO, to nie wiem, czy jest sens kupować MT4. Szczerze mówiąc, to nawet nie widziałem ich sprzedawanych samodzielnie. Na ogół kupuje je się w zestawie ze SkySensorem 2000PC.

Jeżeli z regulacją montażu jest wszystko w porządku, to faktycznie można guidować krótkimi ogniskowymi. W Bieszczadach Siergiej z sukcesem guidował refraktorkiem 500 mm ciężkiego STS180 - prawie 2 metry ogniska. To moim zdaniem przegięcie w drugą stronę, ale widać że jego montaż (HEQ5) dobrze przyjmuje taką konfigurację. Tak naprawdę, nie ma tu złotej zasady. Każdy, do każdego setupu musi wyrobić swoje zasady i swoją technikę.

Ja w tej chwili zbieram się do przetestowania innego rozwiazania - Off Axis Guidera. Czyli odpadają problemy z wieszaniem kolejnej optyki, oraz mikrodrganiami powstającymi pomiędzy tymi dwoma układami.

http://www.jesion.pl/blog/2007/03/18/sledz...szcze-trudniej/

Niestety, ostatnio cierpię na chroniczne braki czasu. Ale co się odwlecze, to nie uciecze.

To jest genialna myśl !!!!

Własnie idzie do mnie druga kamerka SC 1,5.....Ponieważ pierwszą lub druga będe chciał wyposażyć w Peltiera i SC3 więc i tak będe musiał zrobić nową obudowę - plan był taki aby zrobić Cold Chambera do Peltiera który i tak byłby dość duży....

I teraz wpadłem na pomysł aby do jednej obudowy wsadzic dwie kamerki SC a do cold chambera dwie matryce.... ponieważ matryce te są dość małe więc spokojnie zmieszczą się w "formacie" 24x36mm - tym samym pozbęde się problemu rury pod guiding :

- będe mial pod guiding rure 1000mm czyli a-k-u-r-a-t....

- rura ma F5 czyli jest dość jasna - będzie łatwiej znaleźć gwiadkę do guidingu

- jedna rura - mniej ciężaru

- pod jednym peltierem dwie matrce - mniejsze szumy na gejnie 90% do matrycy pod guiding

I w ten sposób za 100 PLN mam super rure pod guiding....

Gorzej jesli nie będzie gwiazdki wystarczająco jasnej w polu widzenia.... wtedy coś wymyśle.... jednak dla czasów naświetlnia 2 sek na SC1,5 moja kamerka na gejnie 90% rejestruje gwiazdki do 8 mag więc cośtam zawsze się znajdzie..... A jak nabęde MPCC to mi się z 1000mm zrobi jakieś 800 i będzie większe FOV - tym samy więcej gwiazdek do guidingowania .....

HA... genialne! Dzięki Adam........... koniec problemu !!!!

A jak nabęde MPCC to mi się z 1000mm zrobi jakieś 800 i będzie większe FOV - tym samy więcej gwiazdek do guidingowania .....

wszystko ładnie piknie, ale MPCC nie ma wpływu na ogniskową.

Pozdrawiam !