Skocz do zawartości

Bazy obiektów GOTO LJ

philips

Rekomendowane odpowiedzi

Jest to link do strony internetowej jaką tworzę do obsługi baz obiektów które mogą być wczytywane do GOTO LJ.

Strona ta jest w powijakach ale główny CORE jest już w zasadzie napisany...

Strona daje możliwość :

- dodawania nowych obiektów w różnych kategoriach

- generowania sobie baz obiektów które nastepnie można 3 kliknięciami dodać do GOTO LJ za pomocą dedykowanego do tego softu LJ ( ci co mają takie GOTO o wiedzą o co chodzi )

Główną zaletą takiego projektu jest :

- jedno miejsce ze wszytkimi obiektami - zcentralizowane dodawanie obiektów przez wszystkich użytkowników ( czyli nie robi sie burdel z wysyłaniem baz które ktoś kiedys gdzieś uzupełnił o jakieś obiekty mejlem do siebie nawzajem )

- odciązenie LJ z dodawania obiektów

- możliwość weryfikacji danych o obiektach przez wszytkich

- możliwość generowania baz danych na potrzeby jednej nocy, według typu, jasności, deklinacji .... ( tu czekam na propozycje )

- możliwość zmiany sposbu wyświetlania nazwy obiektu ( np M82 GAL8.4 )

- wyszukiwania i sprawdzania czy ktoś już za nas nie dodał obiektu.

Do zrobienia :

- moduł logowania użytkowników ( weryfikacja kto ma a kto nie ma GOTO LJ ) aby nie było jakiś intruzów którzy skasują nam bazy

- moduł zmiany sposbu nazewnictwa obiektów

- rozwiązanie problemu IC i UGC ( to po konsultacji z LJ )

- dodanie modułu sprawdzajacego poprawność podania danych o obiekcie przy dodawaniu/edytowaniu obiektu

- poprawienie wszystkich drobnych problemów/błędów/ortografia

- zmiana wyglądu i szaty graficznej na jakąś bardziej nowoczesną <_<

- no i oczywiście dodawanie obiektów

Czekam na opinie i propozycje co by tu jeszcze dodać, poprawić, zmienić...

Pozdrawiam wszytkich którzy nie mają GOTO :P

FS

Zapomniałem dodać.....

- możecie teraz dodawać obiekty i robić co chcecie z bazą.... męczcie ją jak tylko się da i bugi wysyłajcie mi na mejla lub dodajcie jako posty.

- nie dodawjcie narazie obiektów "juz docelowo" bo to jest narazie szkic strony i jak sie pomylicie to nie bedzie opcji poprawienia

- nie ma opcji skasowania ani edytowania baz.... narazie... jak dodam moduł logowania to po zalogowaniu bedzie można bedzie taka możliwość.

- dzis w nocy wpadłem na pomysł dodania modułu newslettera który informowałby zainteresowane osoby o ewentualnej aktualizacji jakiej dokonał inny uzytkownik....

- wpadłem także na pomysł dodania także modułu tworzącego plik OWN.DAT z pojedynczymi obiektami - pewnie bedzie sie zaznaczac ptaszek przy obiekcie/obiektach i wciskało "Generuj OWN.dat"

jakieś inne propozycje ?

Edytowane przez philips

Dodałem :

- bazę INNE gdzie dodawane mogą być obiekty typu Abell, HR, CR itp...

- poprawiłem kilka drobnych błędów

- dodałem funkcję unifikownia nazw ( tzn jest NGC 7000 a nie NGC7000 - ze spacją - tak się łatwiej czyta potewm w PS)

- dodałem ptaszki które potem posłużą za zaznaczanie obiektów do generowania pliku OWN.dat oraz do kasowania obiektów lub edytowania gdy zostanie coś źle wprowadzone.

- dodałem moduł sprawdzania poprawności wypełniania pół przy wprowadzaniu danych obiektu ( narazie tylko to czy pole wogóle jest wypełnione, potem dodam sprawdzanie czy ktoś np w RA-H nie dodał liter zamiast cyfr )

Filozofia jest taka, że narazie PS GOTO LJ obsługuje tylko bazy STARS, MESSIER, NGC i OWN.... więc jeśli ktos chce mieć UGC w bazie NGC to musi sobie wygenrowac plik NGC.dat z obiektami NGC, wygenerować plik UGC.txt z obiektami UGC , otworzyć w notatniku plik UGC.txt i przekopiować zawartość do NGC.dat.... analogicznie z IC.txt i OTHER.txt......

Ostatnia poważna rzecz jaka mi pozostała to dodanie funkcji zmiany sposobu generowania nazw jakie będą się wyświetlały w PS ( np M82 G 8.4 ) - tu jest problem z liczeniem ilości znaków ( nie umiem tego robić w PHP jeszcze ) oraz generowanie pliku OWN.dat na podstawie wybranych ptaszkami obiektów.... i potem juz tylko system logowania. Niestety sa to pracochłonne czynności i nie wiem kiedy znajde na nie czas.... :(

Edytowane przez philips

To może każdą dyskusję przeniesiemy do kogoś na forum?

(...)

Czy już każdy musi mieć forum? :blink:

Chyba jestem niemodny.

hmm.... chyba, z całym szacunkiem, źle zrozumiałeś intencję.....

Forum dotyczące GOTO LJ jak i innych jego rozwiązań nie ma na celu konkurować z astroforum czy astromaniakiem... nie o to chodzi.

Jest to forum skierowane do około 30 osób które posiadają takie urządzenie i jest ono w swoim zamyśle bardzo monotematyczne.... a ma na celu nie zaśmiecanie dużych forów informacjami które nie są specjalanie ciekawe dla osób nie posiadajacych tych urządzeń a jednocześnie dość "specjalistycznych".

Uważam że grzebanie w kilkunastu miejscach by znaleść coś na dany temat to zły pomysł.

Pomysł forum dotyczącego GOTO ( podkreślam, że to w zasadzie jeden temat !!! ), przyznaje, zrodził się na astromaniaku i ma być zalążkiem wiekszego projektu strony "portalu" dotyczącego jedynie rozwiązań Leszka ( czyli opis budowy, panel obsługi baz danych itp ) a forum w nim bedzie tylko małym elementem - jakby sposobem na komunikowanie sie z Leszkiem i między sobą... chodzi o to, żeby informacje NIE BYŁY rozrzucone po forach....

Być może takie coś wogole nie wypali a rozwiązania LJ będą dalej powstawać na łamach astroforum czy astromaniaka - jest to jednak próba zunifikowania calego tego bałaganu....

Pozdrawiam

FS

Edytowane przez philips

DO ADMINÓW ASTROFORUM :

Kilka słów wyjaśnień ( tak dla jasności )

Forum związane z GOTO LJ :

- ma nie konkurować z astroforum ani żadnym innym forum związanym z astro

- ma być monotematycznym forum związanym z rozwojem specjalistycznego urządzenia / urządzeń

- jest skierowane do BARDZO małego grona odbiorców - użytkowników

- ma uporzadkować pewien zakres informacji i zebrać go w jednym miejscu.

- ma posłużyć jako baza wiedzy dla potencjalnych przyszłych użytkowników gdzie mogą dowiedzieć się szczegółów dotyczących takich rozwiązań i przemyśleć kupienie/ zbudowanie ich.

- ponieważ GOTO LJ jest swego rozdzaju OPEN SOURCE więc nikt nie czerpie z tego żadnych kożyści i w tym wszystkim nie ma żadnej komercji....

Nie widzę żadnego powodu, aby taka inicjatywa miala w jakikolwiek sposób przeszkadzać astroforum a wręcz przeciwnie - te dwa "portale" powinny ściśle ze sobą współpracować tworząc jedną większą całość... Stąd moja prośba o ewentualną pomoc / patronat lub chociaż nie negowanie pomysłu jaki ogólnie podoba się wszystkim obecnie zainteresowanym.

Prace na stroną obsługującą bazy danych GOTO LJ sa w toku, podobnie jak z forum/portalem... Kiedy użytkownicy GOTO LJ uznają, że jest już OK obiecuje zamieścić obszerny opis całego załozenia i tym samym rozszerzyć wiedzę zawartą na Astroforum. Jest to swego rodzaju deklaracja z mojej strony i tak proszę ją traktować.

Ponieważ doszły mnie słuchy o jakiś drobnych zatargach w przeszłości Astroforum z LJ, więc proszę traktować moją osobę jako pewngo rodzaju pomost mogący przywrócić dobre stosunki między LJ a Astroforum.

Chyba warto....

philipsie, ale po co te deklaracje? robisz to, co uważasz za stosowne,

ale nie dziw się, że my też staramy się robić to, co za takie uważamy,

na AF, jak może zauważyłeś, też od lat niema żadnej komercji, a wszystko co robimy, ma służyć tylko i wyłącznie dobru środowiska astromiłośników, włącznie z tym, żeby nie tworzyć bytów ponad niezbędną konieczność, chociażby z takiego powodu, żeby zaoszczędzić uzytkownikom czasu, na szukanie informacji w wielu miejscach, a to, co możemy Ci zaproponować, to to, że jak uzbierasz 20 głosów poparcia użytkowników forum, założymy taki specjalistyczny dział na A-F

i zupełnie nie rozumiem tych dygresji, wygląda na to, że masz do nas pretensje, że masz zarejestrowanych tylko 4 userów i napisanych 12 postów, może się najpierw zastanów dlaczego tak jest,

zanim zaczniesz rzucać jakieś wydumane, histeryczne podejrzenia o blokowanie swojej inicjatywy

...warto?

ależ Sumasie... żadnych pretensji... skąd ten pomysł (z założenia nie lubie emocji w internecie ) ??

1. Forum nie bedzie miało wiecej niż 30 użytkowników docelowo - zupelnie nie chodzi o jego popularnośc czy coś w tym stylu.... ono NIGDY nie bedzie mialo popluarnosci - bo nie o to w nim chodzi...

2. Forum istnieje od wczoraj... a dzis rano jeszcze były problemy z rejestracją....trudno, żeby miało więcej postów czy użytkowników.

3. Żadnych histerycznych wyrzutów nie robie... wręcz przeciwnie... daje to wam jako swgo rodzaju informacje która mam nadzieje, że jakoś wykorzytacie...... ja po prostu chcę wytłumaczyć po co tworzy sie nowe forum , tak by np: Darek_B nie miał jakiś wątpliwości.....to bardzo proste.....

4. Taka propozycja aby stworzyć specjalny dział dotyczacy GOTO LJ ( + forum czy innny wynalazek informacyjny ) jest bardzo konkretny i godny rozważenia.... dzięki.... ale chyba narazie nie realny, gdyż wszytkich osób ktore mają GOTO LJ jest około 30, z czego 20 aktywnych na forach, z czego jakies 5 aktywnych na astroforum.... może to Astroforum daje coś do myślenia ( nie mi <_<:Salut: ). Może warto powalczyć o te kilka osób - które zwykle mają dość dużą i cenną wiedzę...hmmm ?

No... zobaczymy.... a tymczasem uważam temat za wyczerpany :Beer:

Pozdrawiam administracje astroforum

ale czemu uważasz, za wyczerpany? w ten sposób wogóle pozbawiasz się szans na uzyskanie jakiejkolwiek informacji nt. ewentualnego wsparcia takiego przedsięwzięcia

czy to nie jest dobre miejsce do tego, żeby właśnie o tym podyskutować?

sam mam eljotowe goto, więc chętnie widziałbym taki dział na AF, tym bardziej specjalizowany serwis z takim know-how, poza niewątpliwie cenną stroną Leszka, ale żeby tak odrębne forum?

nie zrozumiałbym nawet sensu ewentualnego powstania fanclubu Synty, (a to chyba najbardziej popularny astro sprzęt w Polsce), ale żeby tworzyć taki dla goto? i jeszcze wersji eLJota?? :lol:

ale cóż, wybór należy do Ciebie

pozdrowienia

hmmm... no oczywiście masz racje... ale nie chodzi o "fan klub" gdzie wszyscy sobie pieja z zachwytu nad GOTO LJ... tylko w pewnym sensie współtworzą go.... sam osobiście w licznych mejlach do LJta proponowałem:

- zmianę finkcjonalności menu

- zmianę funkcjonalności samego urzadzenia

- zmianę hierarhii baz

- zmainę platformy na któej to działa z PC

- itd...

- itp...

To jest tylko czubek góry lodowej możliwości zmian i usprawnień - oczywiście są wyznawcy tuningu różnych rzeczy i metody cash&carry... naleze chyba do tej pierwszej i nie jestem w tym sam... stąd pomysł na jedno miejsce gdzie sie gada o tuningu pojedynczego urządzenia jakim jest GOTO - a jest ono baaaardzo rozbudowane i jeden czy dwa tematy na forum "ogólnym" to zdecydoanie za mało.

Na koniec dodam, że pomysł na stworzenie forum GOTO LJ nie jest mój .... ja tu tylko zamiatam.... :D

PS. Oczywiście jest to dobre miejsce na porozmawianie.. napisalem tak, by skonczyc ten niemiły ton jaki zaczeła przybierac rozmowa...ale już znowu jest ona na dobrej merytorycznej drodze, czuje...

Edytowane przez philips

Gość kaluzny_m

no a ja kolego philipsie dodam Ci jeszcze jeden argument. Nie chodzi o to żeby nie robić oddzielnego forum, ale: każdy projekt żeby mógł ewoluować potrzebuje kasy (myślę o projekcie GoTo). Im większa liczba osób czyta tym większe prawdopodobieństwo że ktoś kupi, im więcej kupi tym więcej kasy i projekt będzie mógł iść do przodu. Oczywiście zależne to jest od osoby która wykonuje projekt, zapotrzebowania rynku itp. itd. Tak czy inaczej uciekanie z tym gdzieś tam i robienie dla małej ilości osób nieco podcina skrzydła. To moje zdanie, ale to sobie przemyśl.

• 4 tygodnie później...

ETAP DRUGI EDYTORA BAZ GOTO LJ:

udało mi sie wgrać do edytora baz obiektów GOTO LJ katalogi:

- BSC-5

- NGC revised 2000

- IC revised 2000

Obecnie baza liczy 232276 obiektów gotowych do wgrania do GOTO LJ....

Już kombinuje jak wgrać gwiazdy zmienne, podwójne oraz wszytkie Cr, Abelle itp....

Oczywiście obsługa GOTO LJ z taką ilością obiektów staje sie troche trudna - z pomoca przychodzi moduł wybiórczego ładowania obiektów. Można wybierać obiekty w edytorze baz po:

- jasności

- typie

- DEC

- RA

Jest też standardowa baza gwiazd do celów ALIGNowania GOTO.....

UWAGA : Bazy są duże i ich ładowanie zajmuje troche czasu. W wolnej chwili poprawie funkcjonalność samej strony tak by nie trwało to zbyt długo.

Więcej szczegółów na Forum GOTO LJ http://philips.art.pl/goto/forum

Edytowane przez philips