Skocz do zawartości

Czas zaprzeszły :)

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to czas zaprzeszły ze starej polszczyzny?

Tak :)

Tyle, ze 2 problemy są. Jeden to fakt, ze w słownikach juz nie ma zasad używania tego czasu... wyparował. Gdzieś tam po sieci da sie coś odkopac, ale jak trzeba go użyć w większym tekście to człowiek bardziej na czuja robi niż tak jak zasada mówi. Drugi problem to złe miejsce na dyskusje :) Trza by to do Hayd Parku przenieść, bo Tadeo z wątku robimy sieczkę.

Pozdrawiam.

To chyba nie jest zbyt stara polszczyzna.

Większość ludzi na co dzień używa czasu zaprzeszłego, choć głównie w konstrukcjach przypuszczających

np.

gdybym był to zrobił.

hajtnęła się była - (to ze Shreka).

poszedłbym był jutro do kina. (kurcze ale czy to jest zaprzeszły skoro odnosi sie do przyszłości :blink: )

Może na renesans czasu zaprzeszłego wpłynęło konieczność tłumaczenia angielskich konstrukcji

"would have done", etc. Jakoś trzeba to rozróżnić w tłumaczeniu od zwykłego trybu przypuszczającego.

Chyba najlepszym, żywym odpowiednikiem polskiego czasu zaprzeszłego jest angielska składnia:

I used to be...

Taką czystą formą polskiego zaprzeszłego jest: Zwykłem był cośtam...

"Zwykłem był jeździć na rowerze do szkoły za młodu. "

To co ty Teha dałeś, "poszedłbym był jutro do kina. " to chyba nie jest to. Kurtka, zaczynam błądzić przy granicach mej skromej wiedzy.

Pozdrawiam.

To co napisałem o would have pp, to chyba nie tak.

W angielskim czas zaprzeszły (przeszły uprzedni) tworzy się przez

had+pastparticple

i sprowadza się do wyrażania, że dana czynność została wykonana przed inną czynnością z przeszłości.

W polskim byłoby to:

Wczoraj zmokłem, a powinienem był wziąć parasol.

W polskim służy także do wskazania na czynność dawno minioną. To byłoby najbliższe formie "I used to". Choć angielski traktuje to raczej jako prostą formę przeszłą.

Gdzie się nie wejdzie na polskie strony to czas zaprzeszły jest traktowana jako forma stylizująca czasu przeszłego.

PS.

Moja wiedza niewiększa.

Chyba najlepszym, żywym odpowiednikiem polskiego czasu zaprzeszłego jest angielska składnia:

I used to be...

Taką czystą formą polskiego zaprzeszłego jest: Zwykłem był cośtam...

"Zwykłem był jeździć na rowerze do szkoły za młodu. "

To co ty Teha dałeś, "poszedłbym był jutro do kina. " to chyba nie jest to. Kurtka, zaczynam błądzić przy granicach mej skromej wiedzy.

Pozdrawiam.

Jakich to ciekawych rzeczy jest się w stanie człowiek dowiedzieć (i przypomnieć sobie) na forum astro.

I used to używam do czegoś co robiłem ale już nie robię...

a zaprzeszły chyba nie ma takich ograniczeń

pozdrowienia

Ja zauważyłem u mojego dzieciaka, że czegoś, co przypomina zaprzeszły, używa często gdy w rozmowie roztrząsane jest coś co miało miejsce w przeszłości, a małemu zależy na tym, aby podkreślić, ze w chwili/czasie gdy omawiane zdarzenie miało miejsce, to on robił cos innego. (hehe, przeważnie jako tłumaczenie sie)

- Wczoraj w nocy w kuchni znalazłem potłuczony talerz.

- Ale ja nie był jeść wtedy!

I teraz pytanie za 100 punktów. Skąd wytrzasnął taką składnie? W szkole to go tego nie uczyli. W domu nikt tak nie gada... Są dwie drogi. Albo jakiś inny dzieciak w szkole czy na świetlicy gada taką składnią, albo... małemu miesza sie czasem składnia polska i angielskia i wychodzą mu takie kwiatki :) A z pytań pobocznych to jeszcze dwa. 1. Czy taka odpowiedź (Ale ja nie był jeść wtedy.) to jakaś forma zaprzeszłego? 2. Czy to jest poprawna składnia? Bo tak szczerze, to jest ona dziwna, ale jak przyglądnąć się uważniej, to wystarczy zmienić był na byłem i zdanie robi się normalne...

Pozdrawiam.