Skocz do zawartości

Boxdoerfer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś miał może do czynienia z kontrolerami Boxdoerfer'a?

Zastanawiam się nad PowerFlex MTS-3SLP+ lub nawet PowerFlex MTS-3SDI+. Chciałbym tego używać z GPD2 i MT-1. LSP kosztuje ok 300E a możliwości (przynajmniej na papierze) ma dość spore, no w każdym razie w porównaniu z DD-1 który kosztuje niecałe 500zł mniej.

Zastanawiam się jednak, czy w praktyce nie okaże się z jakiś tam względów jest to rozwiązanie niepraktyczne albo zawodne?

Jestem użytkownikiem takiego kontrolera od paru lat. Początkowo miałem SLP, jednak po 2 latach zrobiłem upgrade do SDI. Nie mogę nic złego powiedzieć. Działa bez zarzutu. Działają wszystkie funkcje opisane w dokumentacji. Kontroler jest uniwersalny i można zastosować go do dowolnego montażu. Praktycznie wszystko jest programowane. Przekładnia (to dla PEC), częstotliwość pracy silnika jak i wypełnienie impulsu sterującego (np. silnik jest na 6V, a mamy zasilanie 12V, to programuje się wypełnienie 50%).

W modelu SLP miałem wersję 2 softwaru i dla celów GOTO używałem darmowego programu Carstena Arnholma MTSca 2.9. Przydatność tego programu potwierdził Lotar, który również jest użytkownikem tego urządzenia.

Obecnie mam wgrany software w wersji 3. Kontroler emuluje Meade LX200. Poprzez drivery ASCOM mam sprzężony z CdC i GOTO ma dostęp do wszystkich katalogów.

Guidować można poprzez interface RS232, ST4 i Relay Box.

Jestem użytkownikiem takiego kontrolera od paru lat. Początkowo miałem SLP, jednak po 2 latach zrobiłem upgrade do SDI. Nie mogę nic złego powiedzieć. Działa bez zarzutu. Działają wszystkie funkcje opisane w dokumentacji. Kontroler jest uniwersalny i można zastosować go do dowolnego montażu.

(...)

Guidować można poprzez interface RS232, ST4 i Relay Box.

Dziękuję za opinię. :Salut:

Ostatecznie przeliczyłem wszystkie wydatki i na razie kupię tylko jeden silnik i SD-1. Jak dobrze pójdzie na jesieni dozbieram i zainwestuję w SDI. :)