Skocz do zawartości

Ruski Tal 200k

Chojrak

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt kupiłem w 2001r. Wcześniej miałem kilka Tali: jakiś 80 mm, Mizara 110/805 i Altaira 150/1200.

Nie chce mi się dużo pisać więc w skrócie porównanie z Altairem (Tal-2):

Jedno pudło drewniane ze sklejki. W środku jak to w Talach Tubus, montaż, słup i 3 nogi. Akcesoria: Szukacz 8x50, okulary Plosl: 25 mm, 10 mm i dokupiony 6,3 mm oraz barlow 2x, zwierciadełko diagonalne, zasilacz do mechanizmu zegarowego.

Wady:

1) zbyt mała stabilność montażu przy dużych powiększeniach choć drgania wygasają szybko.

2) patrząc w tubus widać różnicę w zabarwieniu światła bezpośrednio odbitego w zwierciadle głównym a tym odbitym w zwierciadle głównym i wtórnym i po dwykrotnym przejściu przez korektor. Przejście światła przez korektor powoduje jego lekkie podbarwienie na żółto. Nie wiem czy wynika ono z zabarwienia szkła czy pochodzi od powłok przeciwodblaskowych.

Zalety:

1)Rozdzielczość jest fantastyczna w całym polu widzenia przy każdym powiększeniu. Rewlacyjnie widoczna przerwa Cassiniego na całym obwodzie pierścienia. Widoczne tarcze wszystkich księżyców Jowisza (ale tarczy Tytana już nie mogłem zobaczyć). Bez problemów widać 6 składników w Trapezie.

2) Brak krzyża dyfrakcyjnego, który mnie mocno wkurzał w Talu-2.

3) Lżejszy od Tala-2 przez co nie bolą mnie plecy po obserwacjach.

4) Mimo mniejszej stabilności statywu w porównaniu z Talem-2 to jednak z uwagi na krótki tubus przy podmuchach wiatru momenty skręcające są zdecydowanie mniejsze a co za tym idzie drgania również.

5) wygodniej się obserwuje na siedząco niż na stojąco " w nachleniu" (może dlatego po Talu-2 bolały mnie plecy?)

Co do zasięgu i deep space to nie miałem możliwości sprawdzenia bo obserwuję z Warszawy z balkonu na wprost lampy sodowej (jest tak jasno, że bez problemu czytam mapy i robię rysunki bez dodatkowego oświetlenia)

Kiedyś miałem możliwość prowadzenia obserwacji przez Maniscasa Zeissa 150/2250 ale to było dawno więc moja recenzja nia jest w pełni miarodajna.

Pozdrówko

Co do jakości obrazu to zrób testową fotkę Plejad w małoobrazkowym aparacie a zobaczysz jak jest z obrazami gwiazd dalej od osi optycznej :?

Patrzyłem kilkaktrotnie przez tego Klewzowa 200/10 i na osi do planet jest więcej niż O.K. ale DS-y wypadały raczej kiepściunio bo nie obsługuje 2" okularków co przy 200mm średnicy i jego cenie jest już sporym konstrukcyjnym niedociągnięciem :?

DS nie robię bo nie bardzo mam możliwości. Ani aparatu, ani ciemnego nieba. Może kiedyś?

Tala 200 wyłącznie do planet.

W załączeniu kilka fotek (zrobione cyfrówką z jednej klatki po obróbce).

Przy sobie mam tylko takie. Jeśli będą zaintersowani to przyniosę z domu lepsze również innych planet: Marsa, Wenus, Merkurego i Urana no i oczywiście Księżyca.

Mam również kilka filmików z kamerki ale nie mam software'u do obróbki. I tak są ładne.

Pozdrawiam wszystkich planeciarzy.

Saturn - negatyw.JPG

Jowisz 14 lutego 2002.JPG

Niestety nigdy nie wykonywałem bezposrednich porównań Tal 200K z innymi (choć z pewnością daje nieporównanie lepsze obrazy od Tala-2). Na jego obronę mam tylko zaprezentowane na forum zdjęcia.

W Cloudynights znalazłem również taką opinię:

http://www.cloudynights.com/reviews/tal200k.htm

• 3 tygodnie później...

Na ile mogę to ocenić w chwilach spokoju atmosfery po pierścieniach dyfrakcyjnych to mój jest dobrze skolimowany.

Jak tyko Saturn wychynie zza rogu sąsiedniego bloku o rozsądnej porze zrobię i obrobię parę filmów.

Wtedy porównamy z Mewlonem Waldka.

Pozdrawiam