Skocz do zawartości

Kamera FLI MaxCam ME-2 pierwsze wrażenia

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj dostałem astrokamerę MaxCam ME-2 firmy Finger Lakes Instrumentation. Pierwsze wrażenia są następujące:

1. Kamera jest większa i cięższa niż sadziłem

2. Wykonanie od strony mechanicznej perfekcyjne

3. Sadziłem, że blok do chłodzenia przetwornika cieczą jest elementem dodatkowym, który należy dokupić miłym zaskoczeniem było to, że jest na standardowym wyposażeniu.

4.Chłodzenie peltierem działa szybko i skutecznie z 25 stopni do 0 stopni schładza przetwornik w ciągu 2-3 minut. Niżej narazie nie próbowalem. Producent podaje, że peltierem da się osiągnąc -35 stopni.

5. Kamera (ze względu na chłodzenie) potrzebuje dużo prądu (zasilacz jest 4A/12VDC)

6. Przetwornik jest chroniony automatyczną metalową przysłoną, która otwiera się na zadany czas ekspozycji.

7. Dostarczone oprogramowanie jest proste i prawie intuicyjne rozgryzłem w godzinę 50% tego co tam jest.

8.Transfer obrazu jest po USB-2

9. W komplecie nie było złaczki 2" (sądziłem, że powinna być) trzeba będzie uśmiechnąc się do ślusarza.

10. Jak będę miął złączkę to natychmiast zrobię pierwsze fotki

New%20MaxCam%20Image.jpg

Właśnie sprawdziłem, ze gwint kamery pasuje do gwintu Meade. Tego się nie spodziewałem sądziłem, że Meade stosuje jakiś niestandardowy gwint. Ślusarz już mi nie będzie potrzebny :Cheers: Kamera pasuje do LX-a jak by do niego była skonstruowana (mechanicznie) trzyma się sztywno i pewnie.

Piekne cudenko. Wrzuc tu od razu dane techniczne kamerki, niech ludzie nie szukaja na obczyznie. Bardzo mi sie podoba, no i ta marka...

OK - juz znalazlem:

KAF-0402ME sensor details

Architecture: Full-Frame CCD; Enhanced

Active Pixels: 768 (H) x 512 (V)

Pixel Size: 9 µm (H) x 9 µm (V)

Imager Size: 6.91(H)mm x 4.6(V)mm

Read Noise: 15 electrons

Dark Current: <10pA/cm2 @ 25°C

Dynamic Range: 76 dB

No i ta cena 1500$. Za kamere z takim samym CCD w SBIG trzeba dac dwa razy tyle. Jesli okaże się dobra będzie stanowić dobrą alternatywę dla Starlight Xpress. :)

Czekamy na pierwsze testowe obrazki Bias, Drark i "co kolwiek".

Pozdrawiam

Mariusz

• 1 miesiąc temu...
Ładnie. Surowy obrazek i 15 sekund ekspozycji i spokojnie widać gwiazdy 15.5 mag. Próbowaliście

dłuższych czasów?

Arek

Jechaliśmy do 120sekund na tyle pozwalał montaż Vixena GP. Oczywiście gwiazdek jest więcej ale należy ruszać parametry ekspozycji w programie, a to robiliśmy na czuja bo nie bardzo wiemy jak to zrobic najlepiej. Jak się spotkamy to wytłumaczysz o co w tym chodzi. LX-em takze można naświetlać około 120sekund bez platfory równikowej. Fotki wychodzą podobnie tylko M-27 jest cała w kadrze :D . Zamówiłem w USA skracacz ogniskowej na f/6,3 i f/3,3.

No to fajnie. Dajcie jakąś fotke z Meadea za 120sekund. Po zdjęciu flata, darka i biasa zasięg może być

naprawdę zaje.... sty. Już po tej 30sekundowej fotce widze, że gwiazdy katalizmiczne w superwybuchach

będziesz swoim Meadem łapał bez problemów.

Jeśli chodzi o RKE40mm to jestem z niego BARDZO zadowolony. Solidny kawał szkła, 95% ostrego i dużego

pola. Czego oczekiwać więcej od 3elementowego okularu za cenę 300 zł.

Arek

Arku jest problem z umieszczaniem zdjęć na forum bo przekroczony jest limit transferu czy coś takiego. Juz niedługo sie zobaczymy to na żywo wszystko zobaczysz. Dużo sobie obiecuję po "skracaczu" ogniskowej. Do obrabiania materiału dysponuję tylko programem AVIS FITS ale tam nie ma chyba możliwości zdejmowania flatów, biasów i darków. Jeżeli macie jakiś program za pomoca, którego bedę mógł to zrobić to daj namiary gdzie kupić i co. Za pomocą oryginalnego oprogramowania można zdjąc jedynie darka ale i tak coś z tym zdejmowaniem nie jest dobre do końca. Pewnie coś źle robię.

Ja przyjedziesz, to Piorek przygotuje dla Ciebie specjalną wersję AstroKnoppixa z IRAFem, który robi z

FITSami wszystko co trzeba. To darmowy program. Nie będziesz musiał się napracowac, bo napiszemy

Ci gotowe skrypty, które będziesz zapuszczał po nocy, a on sam odflatuje i zrobi co trzeba z obrazkami.

Na razie możesz poczytać o IRAFie na http://iraf.noao.edu/

Arek