Skocz do zawartości

Wczorejsza obserwacja komety C/2003 K4 LINEAR

Szymek_O

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym się podzielić obserwacją powyższej komety która wczoraj wykonałem

Kometa ta jest dosyć rozmyta i z tego powodu lepiej ja się obserwuje przy pomocy lornetki niż teleskopu, pomimo tego wykonywałem obserwacje teleskopem 80/526 przy niewielkim powiększeniu (21x). Kometę szybko najpierw znalazłem lornetka a potem teleskopem nie jest to trudny obiekt do zaobserwowania, zarówno w lornetce jak i w teleskopie widoczna jest jako rozmyta plamka podobna do jakiejś gromady otwartej lub luźnej kulistej.

Oto wyniki mojej obserwacji:

m=7,9

Dia.(')=8'

DC=5

Obserwacja została wykonana przy użyciu teleskopu 80/526 powiększenie 21x o godzinie 22:39 czasu miejscowego

lepiej ja się obserwuje przy pomocy lornetki niż teleskopu
najlepiej to u mnie gdzie niebo jest zaświetlone tak że wygląda jak w srodku Warszawy :evil: ale może niedługo uda mi się na jakieś obserwacje poza miastem wtedy popatrze jak ta kometa wygląda

• 4 tygodnie później...

No i pomału kończy się widoczność komety z Polski. Został tydzień może dwa na odszukanie komety.

Analizowałem te komety (i inne) i powiem szczerze:

To jest olbrzymia kometa gdyby była bliżej Ziemi mogłaby mieć jasność minusową !

O jej niezwykłości świadczy okres jej widoczności ponad 230 dni (od/do +8.0 mag.) ( jeszcze niewiadomo jak potoczą się losy tej komety )

O warunkach widoczności komety z Polski (bo to nas najbardziej interesuje) przygotowałem specjalny dział Rzeczywiste efemerydy komet który jest niezwykle pomocny przy planowaniu obserwacji komet ;)

O warunkach widoczności komety z Polski (bo to nas najbardziej interesuje) przygotowałem specjalny dział Rzeczywiste efemerydy komet który jest niezwykle pomocny przy planowaniu obserwacji komet  ;)

Brawo! Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem i całej strony jak i pracy jaką wkładasz we wszystko co się wiąże z obserwacjami komet. No i te rzeczywiste efemerydy - o to chodzi :Cheers: Mam nadzieję, że wreszcie będę mógł poobserwować komety, bo jakoś do tej pory nie miałem okazji bądź (wstyd przyznać :oops: ) nie chciało mi się szukać komet... W każdym razie Twoja stronka już siedzi w ulubionych :)

Brawo!  (...)  

(...)  w ulubionych  :)

Cieszy mnie to bardzo :)

Wkrótcce dodam do Rzeczywistych efemeryd takie perełki jak Halle-Bopp, Hyakutake i starsze West, Kohoutek, Bennett, Ikeya-Seki, Mrkos, Arend-Roland

Potem może jakieś starsze kometki z XIX wieku :D

Bardzo mnie ciekawi jakie były warunki widoczności tych komet.