Skocz do zawartości

Głowica kulowa

zayzik

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda na to że firma LIDL

znowu dostarczy nam ciekawej rzeczy :roll:

http://www.lidl.pl/pl/index.nsf/pages/c.o....041025.p.imadlo

zwłaszcza wersja z imadełkiem stołowym :D

w drukowanej ulotce jest zdjęcie z wiertarką co pozwala ocenić

średnicę kuli na ok 25-30mm :salu:

powinno być dobrze

:smoke:

mam nadzieję że nie rzucicie się do Opola :wink:

zresztą Dziadek ma blisko i będzie pilnował kolejki :wink:

Pozdrawiam

Wygląda na to że firma LIDL

znowu dostarczy nam ciekawej rzeczy  :roll:  

zwłaszcza wersja z imadełkiem stołowym  :D  

w drukowanej ulotce jest zdjęcie z wiertarką co pozwala ocenić  

średnicę kuli na ok 25-30mm  :salu:  

powinno być dobrze  

Właśnie to widziałem, bylem w LIDL już w sobotę ale jeszcze nie było.

Właśnie takiej kuli szukam do PIGGY BACK. Tylko zobaczymy czy to nie jest jakiś "szajs metal". W każdym razie na zdjęciu widać że KULA jest PRZYŚRUBOWANA do imadła, to może się bez BRUTAL FORCE obejdzie :Cheers:

Głowica jest OK

:lol:

zakręciłem do stołu

zablokowałem ze średnią siłą i trzyma mocno :salu:

Kula ma średnicę 30 mm.

dość łatwo zdemontować górne imadło i pozostaje nam trzpień na kuli z kwadratowym gniazdem i gwintem wewnętrznym M6

trochę kosmetycznych przeróbek

i będzie doskonale służyć

:smoke:

5.JPG

4.JPG

Podobne coś jest w wachaczach samochodowych i drążkach kierowniczych - końcówki ? Volwo ma o zwiększonym kącie wychylenia . Przynajmniej takie widziałem końcówki drążka kierowniczego . Z poloneza końcówka wachacza powinna być b. tania i solidna

Podobne coś jest w wachaczach samochodowych i drążkach kierowniczych - końcówki ?  Volwo ma o zwiększonym kącie wychylenia . Przynajmniej takie widziałem końcówki drążka kierowniczego . Z poloneza końcówka wachacza powinna być b. tania i solidna

No właśnie, końcówki od zawieszenia samochodowego raczej mają grubawą... szyję! Bo sworznie kulowe mają konstrukcyjnie niewielki kąt wychylenia. Więc nie bardzo przydatne.

Po zakupieniu imadła w LIDL-u i przejrzeniu statywów które oferuje MediaMarkt... skorzystałem z jesiennej promocji i kupiłem piękną głowicę (trzyosiową, nie kulę!) Manfrotto za 79 zł. Nośność 5 kg, CUDO! :Cheers:

Po zakupieniu imadła w LIDL-u i przejrzeniu statywów które oferuje MediaMarkt... skorzystałem z jesiennej promocji i kupiłem piękną głowicę (trzyosiową, nie kulę!) Manfrotto za 79 zł. Nośność 5 kg, CUDO! :Cheers:

Gratuluję

:salu:

Cygnus podaj symbol tej głowicy

i wrzuć jakieś fotki

pzdr

Ale z tą nośnością to nie przesadzaj bo stracisz cenny teleskop jak się to oberwie np na mrozie  :lol:

Panocku! Nie zamierzam wieszać na tej głowiczce U-boota tylko Tair-3A ! :salu:

Głowica ma symbol 115 3D Super Junior Head.

Nie ma płytki do szybkiego mocowania tylko śrubę (z kontrą, oczywiście!).

Obrót wokół osi pionowej 360 st, wokół osi poziomych +180 do -30 st.

Myślę że fotkę łatwo znajdzie się w sieci.

Aha, żeby nie było nieporozumień, nie kupiłem tego w Media, rzecz jasna!

I jeszcze jedna ciekawostka: baterię 2CR5 (do EOSów niektórych) za 26 złotych dostałem w jednym sklepie, litowa, troszkę nonejmowa ale Kodak był za 39 :)

zakręciłem do stołu zablokowałem ze średnią siłą i trzyma mocno.  

Kula ma średnicę 30 mm.

Wszystko to jest średnio piękne, "kula" miejscami niekulista, co przy niektórych kątach trochę przeszkadza. Ale to zaciskanie kuli ekstra niewygodne... trzeba się nakręcić tym zaciskiem... jak przy przykręcaniu maszynki do mięsa do stołu! Nie to co szybki zacisk w prawdziwnych głowicach, np... Manfrotto. :mrgreen:

zakręciłem do stołu zablokowałem ze średnią siłą i trzyma mocno.  

Kula ma średnicę 30 mm.

Wszystko to jest średnio piękne, "kula" miejscami niekulista, co przy niektórych kątach trochę przeszkadza. Ale to zaciskanie kuli ekstra niewygodne... trzeba się nakręcić tym zaciskiem... jak przy przykręcaniu maszynki do mięsa do stołu! Nie to co szybki zacisk w prawdziwnych głowicach, np... Manfrotto. :mrgreen:

Hrabia :mrgreen:

nie udalo się a Lidlu

łyknął gdzieś (nie w MM)

i krytykuje :wink:

nie udalo się w Lidlu łyknął gdzieś (nie w MM) i krytykuje :wink:

No przecież kupiłem w LIDLU tylko że nie w Lublinie!

Ale na przyssawce a nie na korbce :(

Nawet się nie spodziewałem że ta przyssawka tak mocno trzyma. Nawierciłem stosowny otwór (po zdemontowaniu gumy) i mocowanie było gotowe. Ale uwagi - jak wyżej :salu: