plesniak 664 Napisano 21 Czerwiec 2017 Dzisiaj niby fajny seeing więc spróbowałem. Wynik marny w porównaniu z moimi Saturnami z maja. Coś mi się pierścienie rozjechały nawet. Dużo materiału do kosza. Kolor jeszcze jakoś ale mono to już był dramat. Także kolejne sesje dopiero w lipcu nad morzem. Może złapię coś w terenie gdzie nie ma dachów. 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastianus 588 Napisano 22 Czerwiec 2017 Ostatni w tym miesiącu. Setup 2 + Neximage 5, ICap 2.2, AS2 (15% z 2000), PS5 (Crop, Levels, Color Balance, Resize) 16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charon_X 732 Napisano 25 Czerwiec 2017 I mój Saturn z nocy poniedziałek-wtorek. Point grey Firerfly +SC5" + EQ3-2. Wersja zwykla, barlow 1,5, barlow 2 i drizzle barlow 1,5. I kolejnej nocy z wtorku na środę 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lysy 3555 Napisano 26 Czerwiec 2017 Dzisiejszy Saturn na gorąco, seeing mieszany, przeważnie bardzo słaby. Stack ok. 7000 klatek, tylko IR pass, planetka w różnych rozdzielczościach. 17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lysy 3555 Napisano 27 Czerwiec 2017 I kolejna odsłona, złozylem Saturna z 18 tys klatek z 3 avików i dośc poważnie pobawiłem sie w PS (z rozkładaniem planetki na czynniki pierwsze w postaci pierscienia i samej "kulki planety z obrobka na oddzielnych warstwach). Trochę widać niestety techniczne "przejśca", ale w tegorocznym położeniu Saturna to chyba jedyny sposób na w miarę sensowną fotkę, oczywiście dalej liczę na dobry seeing . Mam nadzieję że nie przedobrzyłem, ponieważ innymi kryteriami potraktowałem wyostrzanie i blurowanie poszczególnych partii. 30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JaLe 5375 Napisano 27 Czerwiec 2017 Naprawdę piękny detal. Szkoda, że nie można się nim rozkoszować, bo do góry nogami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
syrinx 61 Napisano 4 Lipiec 2017 Witajcie Wczoraj trafił sie niezły seeing i ja tez wytoczyłem betoniarkę na taras. Udało sie nagrać kilka AVI - oto efekt jednego z nich. Avikowane SPC900NC 25% z 400 klatek 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RomekAstrobaza 620 Napisano 7 Lipiec 2017 Przy prawie pełni Księżyca i cieniutkich mlecznych chmurkach - taki Saturnik wyszedł - jestem nawet zadowolony jak na warunki:) A Wy co sądzicie? 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RomekAstrobaza 620 Napisano 7 Lipiec 2017 Jeszcze się troszkę pobawiłem - przede wszystkim kolorem. To efekt moich prac;) 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RomekAstrobaza 620 Napisano 7 Lipiec 2017 (edytowane) Jeszcze jedna wersja - tym razem tylko 5% materiału:) Edytowane 7 Lipiec 2017 przez RomekAstrobaza 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gawain74 884 Napisano 8 Lipiec 2017 (edytowane) Saturn z 4 lipca 2017 SW ED80 / Barlow Hyperion 2,25 / ASI 224 20 % z 4000 klatek AS / Ragistax , końcowa obróbka w Lightroom aby wydobyć z tła więcej niż Tytana i jak najmniej masakrując przy tym samego Saturna najmniej inwazyjna wersja w LR , drizzle 1,5 Edytowane 8 Lipiec 2017 przez gawain74 8 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajastro 1857 Napisano 10 Lipiec 2017 Saturn z wczorajszej nocy APO107/700 na ręcznym AZ4, Barlow 2x, ASI224MC, ADC, 20% z 500s avi, drizzle 3x i zmniejszone do 50%: Oraz z filtrem ciemnoczerwonym GSO #29 i drizzle 1.5x: Tradycyjnie przewalały się chmury. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pki1234 134 Napisano 13 Lipiec 2017 Moja nierówna walka dzisiaj z warunkami atmosferycznymi skonczyła się takim rezultatem. SCT 9,25, barlow TVx2 i ASI 120MM-S Warunki były trudne ale tak bardzo chciałem go złapac że nie zważałem na seeing. Patrząc na Wasze fotki to myślę sobie że jeszcze spróbuje w tym sezonie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajastro 1857 Napisano 13 Lipiec 2017 Mój dzisiejszy z SCT8", ASI224MC, GSO#29, 10% z 3 min avika i jak zwykle warstwa chmur...u mnie to nawet jak nie ma chmur to zaraz się znajdą: 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RomekAstrobaza 620 Napisano 14 Lipiec 2017 (edytowane) No niestety te chmury były dość irytujące. Seeing myślałem, że po tych deszczach i wiatrach będzie lepszy a tu du..pa;) Edytowane 14 Lipiec 2017 przez RomekAstrobaza 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_73 142 Napisano 17 Lipiec 2017 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, To mój pierwszy debiutancki post (z góry przepraszam, jeśli wątek nie jest w dobrym miejscu i proszę o wyrozumiałość) w którym chciałbym podzielić się moimi tegorocznymi zdjęciami Króla pierścieni z dnia 15.06.2017 czyli z opozycji. Dysponuję kompaktowym teleskopem Sky-Watcher MAK 102mm (od 1.5 roku) na montażu Celestron AZ3 i kamerką ZWO ASI 120 MC (od 3 miesięcy). Zdjęcia były stackowane 4.5 tys klatek w Autostakkert i procesowane w Registax V6 oraz w aplikacji Android inShot. Saturn z uwagi na niskie maksymalnie górowanie 15 stopni w tym roku nad horyzontem jest wymagający i bardzo wrażliwy na kapryśny seeing szczególnie, iż zdjęcia były robione w Warszawie gdzie dodatkowo obraz degraduje zanieczyszczenia światłem (ang. light polliuted). Ciekaw jestem Waszych opinii i sugestii. Pozdrawiam, Robert Edytowane 17 Lipiec 2017 przez Robert_73 Zdublowane zdjęcia 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majer 443 Napisano 17 Lipiec 2017 Moim zdaniem powinieneś się zdecydować, w którą stronę obrócony jest Saturn i czy opis zdjęcia jest po angielsku, czy nie. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_73 142 Napisano 17 Lipiec 2017 Bardzo dziękuję za komentarz i spostrzeżenia @majer. Różne ułożenie Saturna to oczywiście zabieg czysto prezentacyjny i świadomy by nie było "sztapowo". Myślę, że każdy z forumowiczów doskonale wie jak jest położony Saturn. Kwestia opisu po angielsku wzięła się li tylko stąd, że załączone zdjęcia były zamieszczone na Instagramie, gdzie od kilku miesięcy wrzucam zdjęcia astro (konto: robert_krawczyk). Zdjęcia zawierają podstawowe informacje z dnia obserwacji i dzięki temu załączając je z telefonu mam pewność, że pochodzą z właściwego dnia. Pozdrawiam, Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majer 443 Napisano 17 Lipiec 2017 Jeśli chodzi o angielski opis, chodziło mi o to, że tam nie ma miliardów, no i miliony od tysięcy i jedności oddziela się przecinkami a nie kropkami. Teraz nie za bardzo wiadomo, ile to jest "1.350.8 mld km". 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lysy 3555 Napisano 18 Lipiec 2017 (edytowane) W ramach testu nowego nabytku, czyli...refraktora SW 120/600 (achromat). Refraktor nabyłem za niewielką kwotę na sasiednim forum, w stanie nieco rozkładu. Rozczłonkowałem wszystko na czynniki pierwsze, nowe separacje soczewek, kolimacja cheshire, kolimacja na sztucznej gwieździe, kolimacja na prawdziwej gwieżdzie, lakierowanie tuby, flock, wymiana wyciągu czyli itp. - łącznie 10 godzin roboty... się napracowałem, przyznaję. Ale to maleństwo daje obraz Saturna na pozomie co najmniej edka 80mm, w wizualu można przeżyć lekki szok Na Jowiszu już tak różowo nie jest, fiolecik widoczny po całości. Stack 8 tys klatek w zasadzie niemal bez obróbki, chcę pokazać tylko jaką rozdzielczość posiada ta krytykowana często konstrukcja (ani do planet, ani do DS....) - po włożeniu oczywiscie wkładu własnej pracy...;) Nagrywanie z monta alt-az bez napędu...hehehe plus rezize 300%. Edytowane 18 Lipiec 2017 przez Lysy 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach