Skocz do zawartości

Canon 40/2,8 STM - opinie, użyteczna przysłona w astrofoto

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ;)

Coraz poważniej myślę nad zakupem tego szkiełka jako dopełnienie do manualnej 55/1,4.
Ma ono bardzo pozytywne opinie w konwencjonalnym foto, ale niezbyt dużo o nim jeśli chodzi o astrofotografię. Przede wszystkim interesuje mnie maksymalny użyteczny otwór przysłony. Wiem, że na f 2,8 nie ma co liczyć bez kadrowania ze względu na komę. W testach f 4.0 wygląda bardzo dobrze, ale jednak punktowe źródło światła ma się nijak do prawdziwie punktowej małej gwiazdki w rogu kadru. Obecny obiektyw Rikenon 55/1,4 daje akceptowalne wyniki przy f 5,6, a dobre przy f 8.
Z racji dysponowania dość wiekowym i niskoczułym Canonem 40D chciałbym zejść poniżej tego f 5,6. Na Astrobin nie ma zbyt wielu zdjęć z tego obiektywu i na żadnym z nich nie jest oznaczona przysłona przy której zostało ono wykonane.
Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym szkłem i mógłby powiedziec o nim coś w kontekście astrofotografii?

Hej, sam jakiś czas temu myślałem o tym szkle, ale w końcu zrezygnowałem. Poczytaj o manualnym ostrzeniu w tym obiektywie, które niestety nie jest zbyt wygodne, charakteryzujące się uciążliwymi opóźnieniami podczas manualnego operowania pierścieniem ostrości. To jest obiektyw bardziej zrobiony pod af, który jest cichy i szybki. Domyślam się, że pewnie chcesz nabyć nowy obiektyw, ja bym poszedł w inną stronę i rozejrzał się za manualnym samyangiem, oczywiście używanym, bo nówka to sporo ponad 1000 zł, gdzie ustawianie ostrości to zupełnie inna bajka (wiem, bo sam mam 2 takie obiektywy).

Edytowane przez peter5

Niestety wszystkie Samyangi poza tymi w okolicach 8mm są poza moim zasięgiem finansowym.
Poszukuje obiektywu w miarę uniwersalnego który umożliwi mi też klasyczne fotografowanie, a tutaj AF pomaga. Manualne obiektywy czasem są po prostu dużo gorszym wyborem jeśli chodzi o fotografię. Samo ostawianie ostrości nie powinno być zbytnim problemem, gdyż mogę to zrobić z poziomu telefonu czy komputera bez używania owego pierścienia.

no nie wiem jak dobrze chcesz ustawić ostrość z poziomu telefonu czy komputera bez używania pierścienia na bardzo słabej gwieździe, jakoś kiepsko to widzę, a w zasadzie to tego kompletnie nie widzę, czy obiektyw manualny jest gorszym wyborem, jest mniej wygodny od tego z af, ale optycznie chociażby taki samyang jest tak samo dobry lub nawet lepszy, myślę, że stać Cię na używkę, ja swojego 85mm kupiłem za 600 zł w super stanie, także nie są to kosmiczne pieniążki

Ustawianie ostrości problemem nie będzie, to sterowanie ma precyzyjne kroki i na podglądzie w aparacie ustawienie na jasnej gwieździe problemem nie jest.
I Samyang 85 mm to zupelnie inna ogniskowa od C 40 STM, więc nie ma tu sensu nawet porównywać tych dwóch obiektywów, bo mają różne pola widzenia.