Skocz do zawartości

[ Giełda / Teleskopy ] Vivotek 13VG308AS 3-8mm f/1.0 CS CCTV 1/3"

LibMar

Rekomendowane odpowiedzi

Vivotek 13VG308AS 3-8mm f/1.0 CS CCTV 1/3"

Witam,

Sprzedaję obiektyw Vivotek 3-8mm f/1.0 CS CCTV (Tamron), model 13VG308AS. Optycznie stan bardzo dobry (brak rys, ale są mikropyłki w środku), obudowa dobry+ (lekko brudny z zewnątrz, można poczyścić). Można go podłączyć do niechłodzonych kamer ASI (np. ASI120), aby nagrywać nocne niebo w celu polowania na meteory (ewentualnie monitoring). Do kamer chłodzonych (np. ASI178MM-c) ma zbyt mały backfocus (12.5mm) i nie ma w nich możliwości ostrzenia na nieskończoność. Obiektyw jest ostry w całym kadrze, testowane kamerą z sensorem IMX224. Obiektyw ma usuniętą przysłonę (pracuje ciągle na f/1.0), gdyż był to zabieg konieczny - zmieniać da się tylko elektronicznie, poprzez wykorzystanie kamery przemysłowej. Na życzenie kupującego, mogę dorzucić usunięty element.

Parametry: http://www.tamron.biz/en/data/ipcctv/cctv_v/13vg308as.html

Po dalszym szukaniu wyszło, że jest to dokładnie ten egzemplarz (Vivotek): https://www.surveillance-video.com/accessory-13vg308as.html

Tym obiektywem nagrywałem Perseidy w 2016 roku. Z kamerą Altair GPCAMV2 IMX224 na 10 FPS można było nagrywać gwiazdy do 5-6 magnitudo w zenicie. W ten sposób zarejestrowano kilkadziesiąt meteorów, a momenty wypisane w komentarzach pod filmem nie są wszystkie (warto obejrzeć kilka, aby wiedzieć czego się spodziewać przy 3mm f/1.0 na IMX224). Mała informacja - miałem problemy z wilgotnością i co chwila zaparowywała mi przednia soczewka (nie przygotowałem się). Stąd najlepszy zasięg widać np. w takich fragmentach, jak np. po 1:36:35. Doliczmy jeszcze kompresję... Warto jeszcze dodać, że to jeszcze sztuczne podbijanie ekspozycji, stąd lampy dają sobie znać. To dobry obiektyw, aby przygotować się na kolejne maksimum Perseidów w 2017 :)

Cena obejmuje koszty wysyłki.

• Darek_B zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.