Skocz do zawartości

Pacman BiColor

Piotr4d

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Piotrze, też za tobą podążam narrow-bandową ścieżką i mam ten sam problem, dużo wodoru a malutko tlenu. Cóż, na pocieszenie pozostaje fakt, że we Wszechświecie wodoru jest ponad 1000 razy więcej niż tlenu -czyli z reguły ten problem będzie występował. Widać, że Jale sobie jakoś z tym poradził i pewnie to też nie jest wszystko, co można z Twojego materiału wyciągnąć.

Pozdrawiam

Edytowane przez Grzędziel

A mnie. Piotrze coś innego uderzyło w Twoim zdjęciu. Masz kilka wiekszych gwiazd i mrowie pozostałych IDENTYCZNYCH! Mnie się taki efekt udało uzyskać zmniejszając gwiazdy funkcją morph w piksie. Mylę się :) ?

JaLe i Piotrze, teraz na chłodno i po wersji JaLe, widzę że problem w obróbce z którym się borykałem leżał nie tyle po stronie braku niebieskiego (tlenu),

co w balansie/nadmiarze karmazynu :mr.green:

Maćku, pixa nie używałem, to w całości efekt obróbki w PS + akcje,  Piszesz "udało", czyli Ok, czy wręcz przeciwnie? 

• Lubię 1

Patrząc na Twoją wersję, którą uznaję za referencyjną, widzę że za bardzo chciałem pokazać/wyciągnąć tlen, co nie najlepiej się skończyło. Najśmieszniejsze jest to, że jedna z moich z wczesnych wersji wyglądała niemal identycznie. Wniosek, nic na siłę.

Porównaj gwiazdki swojej i mojej wersji. Które wyglądają bardziej naturalnie?

Krótki tutorial szybkiej obróbki - co nie znaczy idealnej, ale pozwalającej uzyskać wynik jak powyżej:

1. Ha traktujemy akcją B&W> Ha false color black space

2. OIII traktujemy Startonem i usuwamy gwiazdki

3. Robimy kopię OIII bez gwiazd i wykorzystują Magic Wand zaznaczamy najjaśniejszy obszar > select>invert> select>modify>feather>30 pix i malujemy maskę.

4. Układamy warstwy: background- Ha kolorowe; layer 1 : OIII bez gwiazd z maską z podpiętym layerem kolorującym na niebiesko ( atrybut screen)

5. Dobieramy wzajemne przezroczystości wartsw.

6. Podziwiamy swoją pracę :)

Edytowane przez wessel

Maćku dzięki za sugestie, odnośnie workflow, bo na pewno przyda się nie tylko mnie. Jak zwykle  dzielisz się swoimi umiejętnościami, jesteś wielki.

Mam tylko wątpliwości czy dobrze rozumie ten fragment "z podpiętym layerem kolorującym na niebiesko" mógłbyś rozszerzyć, bo nie jestem pewien o co dokładnie chodzi. 

Zamieszczam nową wersję.

Proszę admina o podmienienie pliku w pierwszym poście.

NGC281 ha metoda wesela.jpg

• Lubię 2