Dovetail MAK 127
dodany przez
megrez23, w
Sprawy techniczne
-
Przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Polecana zawartość
-
Odszedł od nas Janusz Płeszka
LibMar dodał temat w Społeczność AP (Rozmowy o wszystkim),
Wydaje się nierealne, ale z kilku źródeł informacja ta zdaje się być potwierdzona. Odszedł od nas człowiek, któremu polskiej astronomii amatorskiej możemy zawdzięczyć tak wiele... W naszym hobby każdy przynajmniej raz miał z nim styczność. Janusz Płeszka zmarł w wieku 52 lat.-
- 156 odpowiedzi
-
-
Małe porównanie mgławic planetarnych
Lukasz83 dodał temat w Głęboki Kosmos (DS),
Postanowiłem zrobić taki kolaż będący podsumowaniem moich tegorocznych zmagań z mgławicami planetarnymi a jednocześnie pokazujący różnice w wielkości kątowe tych obiektów.
Wszystkie mgławice na tej składance prezentowałem i opisywałem w formie odrębnych tematów na forum więc nie będę się rozpisywał o każdym obiekcie z osobna - jak ktoś jest zainteresowany szczegółami bez problemu znajdzie fotkę danej mgławicy na forum.- 20 odpowiedzi
-
SN 2018hhn - "polska" supernowa w UGC 12222
Jagho dodał temat w Gwiazdy Zmienne,
Dziś mam przyjemność poinformować, że jest już potwierdzenie - obserwacja spektroskopowa wykonana na 2-metrowym Liverpool Telescope (La Palma, Wyspy Kanaryjskie). Okazuje się, że mamy do czynienia z supernową typu Ia. Poniżej widmo SN 2018hhn z charakterystyczną, silną linią absorpcyjną SiII.- 11 odpowiedzi
-
Zbiórka: Obserwatorium do poszukiwania nowych planet pozasłonecznych
LibMar dodał temat w Egzoplanety,
W związku z sąsiednim wątkiem o zasadach przyjmowania stypendiów, po Waszej radzie zdecydowałem się założyć zbiórkę crowdfundingową na portalu zrzutka.pl. W tym wątku będę informował o wszelkich aktualizacjach, przychodzących także po zakończeniu.-
-
- 85 odpowiedzi
-
-
Mamy polską zmienną z zaćmieniowym dyskiem protoplanetarnym
LibMar dodał temat w Gwiazdy Zmienne,
W ten weekend, korzystając z danych ASAS-SN (All Sky Automated Survey for Supernovae), wykryłem nieznaną do tej pory zmienną typu R Coronae Borealis. To jedna z najrzadszych typów gwiazd zmiennych - do tej pory odnaleziono zaledwie ~150. Ich poszukiwanie nie należy do najprostszych, gdyż swoimi wskaźnikami barwy (B-V, J-K etc.) nie wyróżniają się zbytnio, dlatego szybciej jest przeszukać krzywe blasku.- 20 odpowiedzi
-