Skocz do zawartości

Kamerka internetowa ?

ToMeK_87

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !

Czytając to i owo wywnioskowałem, że do astrofotografi bardzo dobre są kamery internetowe :szczerbaty:

Ktora z nich jest najlepsza ? I nie za droga ! Taka kamerke mozna dostac w przecietnym sklepie komputerowym ? a moze trzeba ja zamowic ? gdzie ?

:blink:

Edytowane przez ToMeK_87

Generalnie, każda kamerka internetowa z sensorem CCD nadaje się do astrofotografii - czy to kolorowa czy też czarno-biała. Podkreślam jednak typ sensora - CCD. Kamerki z sensorem CMOS są tak podłej jakości, że trzeba naprawdę dużo dobrej woli aby nazwać je przyzwoitym i przydatnym do naszych celów sprzętem. Istniej przynajmniej kilka typów takich kamer jednak ze względu na konieczność ich przeróbki do fotografowania obiektów głębokiego kosmosu tylko nieliczne są w naszym kraju popularne. Są to min. kamerki Logitech, Vesta (już chyba nie produkowane) i inne. Naprawdę ważne jest przeczytanie dokumentacji kamerki przed jej zakupem aby dowiedzieć się jakiego typu posiada sensor. Osobiście używam kamerki QuickCam VC (kolorowa) z bardzo dobrym skutkiem. Dodatkowe zalety to śmieszna cena, banalnie prosta przeróbka a także śmieszne wymagania sprzętowe. Wiem jednak, że są również zagorzali zwolennicy niektórych modeli VEST. Myślę, że wynika to z tzw. efektu stadnego (lemingi są typowym przykładem takiego postępowania), ktoś w polsce rozpowszechnił metodę przeróbki tych kamer i tak już zostało. A przecież tak jak napisałem wyżej odpowiednich kamer jest bez liku. A i metody przeróbek tych kamer są opisane na stronach www. Pamiętaj jednak o zasadzie: tylko sensor CCD da właściwe i zadowalające efekty.

Witam

Odnosnie konkretnych modeli to godne polecenia sa Philips Vesta juz nie produkowana, bo chyba zbyt dobra byla. Metalowe gwinty itp a szkoda. Mozna dośc łatwo jednak Veste kupić oryginalna uzywaną, ewentualnie przerobiona na długie czasy.

Osobiscie posiadam od 2 lat Philips ToUcam Pro 740. Są i nowsze modele Philipsa, ale powinny być na CCD, co najczesciej mozna poznac po dopisku "PRO" ale radziłbym sie upewnić na stronach producenta, albo w dokumentacji produktu.

Są jeszcze polecane przez ludzi kamerki Logitech Quickcam Pro 3000

Tyle ode mnie na temat Webcamów. Przeróbki na długie czasy są w internecie opisane. Ja mam swoja oryginalna i dobrze sie nadaje do planetek i księzyca, ewentualnie b jasne gwiazdy :D

CMOSów nie polecałbym <_< . Brak im czułości jaką mają CCD-ki :D

Moge Ci załatwić Veste jak chcesz :Beer: a dokładniej na priv powiedzieć kto Ci może ją sprzedać B)

ps. jeszcze od siebie powiem tak: niekupuj innej jak masz mozliwość mieć Veste :rolleyes:

Edytowane przez Mitek

post-1327-1105990205_thumb.jpgJa używam QC VC - nie przerobionej. Nie będę ukrywał, ze nadaje sie tylko do księżyca i planet. DS-ów nawet nie ma co ( próbowałem mgławicę w Orionie, ale marnie wyszła ).

Jako ciekawostkę załączam fotkę - jak zapakowałem kamerę aby móc instalować różne obiektywy ( od fotograficznych na gwint M42 do wyciągu okularowego - też ma gwint - w teleskopie)

tak przy okazji mam pytanie - jak to wygląda z jakością fotek taką kamerką po przeróbce? to znaczy czy warto?

Pozdrawiam

post-1327-1105990296_thumb.jpg

Bardzo mi się podoba pomysł zamontowania płytki elektroniki kamery w aparacie Zenit :Beer: Obiektyw M42, 200 - 300mm i rura :D

ps. Jak wyglądają fotki z przerobionej możesz znaleźć na tym forum,Heniek robił jak pamietam :Salut:

Edytowane przez Mitek

To ja się podczepie pod wątek bo nie ma sensu otwierać nowego :Salut:

Mam takie pytanie czy warto zainwestować ok. 400zł w najnowszego Toucama (PCVC 840k), czy lepiej poszukać na giełdach jakiegoś Toucama 740k po tańszej cenie?

pozdrawiam