Skocz do zawartości
Wypróbuj Astropolis Market - nową platformę sprzedażową. Kliknij tutaj, aby przejść. ×

Co na szeroko?

kubaman

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

temat na razie swobodny, po prostu analizuję sytuację. Zorientowałem się, że nie ma teleskopów, które by kryły krótkie ogniskowe. Mam kupę doskonałych szkieł Canona (35 1.4 L 85 1.8, 135 2.0 L) ale są z tym związane tez problemy np ostrzenie. Czy ktoś używał czegoś takiego?

https://www.astroshop.pl/teleskopy/ts-optics-refraktor-apochromatyczny-ap-60-360-photoline-fpl53-red-ota/p,56055

14 minut temu, kubaman napisał:

Mam kupę doskonałych szkieł Canona (35 1.4 L 85 1.8, 135 2.0 L) ale są z tym związane tez problemy np ostrzenie.

Dlaczego tak uważasz, że sa problemy z focusowaniem? Wystarczy na chwilę pochylić się nad sprawa i zagadać @sidiouss.

Wiesz zr mam samyang 135mm f2 i Canon 200mm f2.8. Zero problemów z ostrzeniem. 

Skomplikowane, ale rozwiazywalne jest połączenie kamery z obiektywem. Ważne aby było sztywno i osiowo. Pozdrawiam SerwisAstro :-)

Redcata testuje Piotrek Grzędziel o ile pamiętam.Zobacz jak to wygląda na jego pracach. No z tym że to mała apertura. Z tych zbliżonych ogniskową to polecam Takahashi FSQ 106 z reduktorem. Używa tego Zombi.

Masz wtedy ogniskową 320 mm i w pełni skorygowane pole o średnicy 44 mm.

FSQ to nie ten budżet..

co do ostrzenia obiektywów - wiem, że się da, przecież sam używam 600mm z DF, ale trzeba budować skomplikowany dedykowany zestaw, a to raczej miała by być opcja, od czasu do czasu. Do tego domykanie daje spajki itp. Z tego co widziałem to 135L Canona jest sporo gorsze od Samyang'a na pełnej dziurze. Stąd myśl o czymś małym i poręcznym. Ten linkowany obiektyw ma szkła FPL53 i jest bardzo tani, zaskakujące, ze nikt tego nie testował.

17 godzin temu, kubaman napisał:

360mm da bardzo fajne pole na FF, ale ta jasność.... Najpierw marudzenie że mało pogodnych nocek, a potem kupowanie jakiejś ciemnicy f/6 :D

16 godzin temu, Maro21 napisał:

Niestety co do prezentowanego teleskopiku nie wypowiem się , ale widzę ,że masz 135 f2 (samyang?). Stosowałem go z asi1600 i 178

Maro, mogłbyś pokazać jak wyglądają gwiazdki z tandemu IMX178 + Samyang 135mm f/2?

13 godzin temu, wessel napisał:

FSQ 106 z reduktorem. Używa tego Zombi.

Masz wtedy ogniskową 320 mm i w pełni skorygowane pole o średnicy 44 mm.

Gwoli ścisłości Tak ma dwa reduktory .73 i .6 dające odpowiednio 386,9 i 318 - ja używam tego pierwszego - do tego drugiego to już mogą być problemy z filtrami.