Skocz do zawartości
Wypróbuj Astropolis Market - nową platformę sprzedażową. Kliknij tutaj, aby przejść. ×

Co najczęściej słyszymy od ludzi chcących popatrzeć przez teleskop

Co słyszymy?  

86 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co najczęściej słyszysz od znajomych zainteresowanych kosmosem, którzy chcą popatrzeć przez twój teleskop?

• Wrócimy przed 22?
    • Umówmy się na przyszłą sobotę
    • Jakie masz powiększenie?
    • Mi pasuje przyszła sobota
    • a to widać?
    • Inne - komentarz

Rekomendowane odpowiedzi

Z doświadczenia powiem tak: zaczynało się od tekstu typu " no co tam kolego hehe somsiadki przez to widać ?  hyhy". A kończyło na: " to weź daj cynk jak znowu będziesz oglądał. Ten księżyc taki rozstrzelany najlepszy". Podsumowując, zapał każdemu się skończył na obiektach US :)

• Lubię 3

Dwa najzabawniejsze. Koleżanka mojej żony przeglądając fotki z łazików marskańskich zapytała, czy my tym swoim teleskopem tak widzimy powierzchnię Marsa, bo chętnie by chciała tak zobaczyć na żywo.

I druga jeszcze bardziej bond blondynka - robiłem wydruk mapki Ksiezyca w centrum graficznym. Od słowa do słowa, że ja mam teleskop, że ona tez się interesuje astronomią, patrząc na mapkę Księżyca z nazwami kraterów wypaliła (całkiem poważnie): "O! To tam już jest tyle miast na tym Księżycu? Jak ja bym chciała je zobaczyć przez teleskop"

Edytowane przez JSC
  • Lubię 1
  • Haha 3

Hej.

Najciekawsze cytaty, które były skierowane pod moim adresem:

"Co tam widać przez ten Twój mikroskop"

W trakcie zeszłorocznego zaćmienia Księżyca, kiedy wystawiłem teleskop przed blok i zacząłem obserwować i kilku osobom opowiadać dlaczego jest taki "krwisty" jeden z sąsiadów wypalił: "widzę, że ty to znasz się na tej astrologii"

Któregoś razu pakując do samochodu sprzęt przed blokiem przed wyjazdem na moją miejscówkę (setup mam cały poskładany i przechowuję go skrzyni) inny sąsiad zapytał czy jestem muzykiem.

• Lubię 1
  • Haha 3

4 minuty temu, cyberboss napisał:

...jeden z sąsiadów wypalił: "widzę, że ty to znasz się na tej astrologii"

O, to to !! Pada u mnie najczęściej i najbardziej wkurza :) ale mam też sąsiada, który co jakiś czas wypowiada z kolei zdanie bardzo sensowne: "jeżeli dostrzegłbyś lub słyszał o planetoidzie, która ma uderzyć w Ziemię, to daj wcześniej znać - przestanę spłacać kredyty :)" 

• Haha 7

Dodam coś smutnego od siebie, sprzęt stał rozłożony w mieszkaniu, przyszło parę osób wśród nich jeden niezbyt rozgarnięty osobnik (jak się okazało). Podszedł do teleskopu i dotknął paluchami obiektyw zostawiając tłuste ślady "bo nigdy nie widział teleskopu i chciał tylko dotknąć" :angry:

Edytowane przez Nova
  • Smutny 2

Najzabawniejsze komentarze, co prawda po 2 piwach słyszałem od mojej siostry :)

Gromada podwojna w Perseusza; o kurw..., M13; o ja pier..., M31; o kur... i to naprawdę tam jest? :) I tak przy każdym obiekcie ;) Nie mogła uwierzyć, że to naprawdę tam jest :D

Ja poza klasycznymi "jakie masz powiększenie" oraz tekstu o sąsiadkach ( co jest tym bardziej głupie, że mieszkam w domu i nie mam widoku do sąsiadek), to często pojawia się pytanie: "jak to jest daleko i jakie to jest duże". No i tu zazwyczaj kończymy rozmowę, bo jeśli " bardzo daleko" nie wystarczy, to dalsza rozmowa zniechęca ich błyskawicznie.

Ja najczęściej słyszę "a teraz chcę zobaczyć taką mgławicę/galaktykę co ma ... " i tu następuje szczegółowy opis zdjęcia z Hubble'a w stylu "miliony gwiazd, błękitne ramiona, pomarańczowe chmury gazu, jety, no i wybuchy supernowych" :)

Apetyty dzieci epoki cyfrowej.

• Lubię 2

W latach 90 w mieście obserwowałem z kumplem Saturna, który wyłaniał się zza bloków.

Pojawił się patrol policji obserwując z odległości co robimy.

Podchodzą po dłuższej chwili i nieśmiało nas pytają "Panowie astrologowie, możemy popatrzyć ?".

Okazało się, że otrzymali zgłoszenie od jakiejś babki o typach co ją podglądają :).

Innym razem kolega, który pierwszy raz obserwował przez teleskop (Saturn), co chwila zaglądał z zaskoczeniem w okular i obiektyw.

Myślał, że go wkręcam i założyłem fotkę Saturna w teleskopie.  

• Lubię 2
  • Haha 4

3 godziny temu, kubaman napisał:

Ja poza klasycznymi "jakie masz powiększenie" oraz tekstu o sąsiadkach ( co jest tym bardziej głupie, że mieszkam w domu i nie mam widoku do sąsiadek), to często pojawia się pytanie: "jak to jest daleko i jakie to jest duże".

O tak - pytanie o odległość jest sztandarowe. Teraz już mam obkute na blachę te odległości :D

Godzinę temu, haze napisał:

Innym razem kolega, który pierwszy raz obserwował przez teleskop (Saturn), co chwila zaglądał z zaskoczeniem w okular i obiektyw.

Myślał, że go wkręcam i założyłem fotkę Saturna w teleskopie.  

U mnie to samo - nie wierzą, ze Saturn może być taki ostry z tak wielkiej odległości. W sumie to ja też nie mogę w to uwierzyć :laugh:

Edytowane przez JSC
  • Haha 1

3 godziny temu, zero8 napisał:

Najzabawniejsze komentarze, co prawda po 2 piwach słyszałem od mojej siostry :)

Gromada podwojna w Perseusza; o kurw..., M13; o ja pier..., M31; o kur... i to naprawdę tam jest? :) I tak przy każdym obiekcie ;) Nie mogła uwierzyć, że to naprawdę tam jest :D

W zeszłym roku byliśmy na weekend u znajomych na działce. Oczywiście nie mogłem pojechać bez teleskopu, tym bardziej że gospodarz chciał popatrzeć. Na liście były letnie klasyki jednak "o kur.." wydusiła z niego tylko Gromada Podwójna. Na cześć tego wydarzenia nazwaliśmy ten piękny obiekt Gromadą o kur.. A przynajmniej ja nazwałem, bo koledze się wszystko potem już pomieszało. Od tamtej pory, jak tylko mnie widzi pyta, czy pojedziemy na obserwacje w przyszłą sobotę bo chciałby jeszcze zobaczyć galaktykę o kur..

Edytowane przez Astrobonq