Gość wessel Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Pierwszą część tej pracy pokazywałem już wcześniej https://astropolis.pl/topic/65781-b-33-blisko/ a na jesiennym RODOS pogoda dała szansę na dogranie koloru i trochę luminancji. Będę próbował to połączyć. Poniżej LRGB 15x300 na kanał. Skala 0.8 arcsek/piksel FS 128, ATIK ONE 6.0 na ASA DDM 60. Szum jest za duży, bo potrzeba jeszcze trochę luminancji Edytowane 6 Października 2019 przez wessel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.zombi. Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Ładnie ! ale szumu to już raczej nie tykaj no i przytnij kadr ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isset Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Moja ulubiona mglawica :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tayson Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 rzadko fotografowany obiekt w tej skali. ogolnie fajnie. podoba mi sie. jedyne co mi sie rzuca w oczy to ciut odstajace gwiazdki zapewne przez maske w pixie oraz jakas taka okragla, czerwona plama po lewej stronie kadru na wodorowej mglawicy. ja tam nigdzie nieakceptowalnego szumu nie widze , no moze po jakas lekka ciapatością czerwonego patrzac od polowy zdjecia w gore. to pewnie przez wspomniana wczesniej maske. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszardo Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 A więc zima.... . U mnie zaczną się dymy z kominów...i klops. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wessel Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 (edytowane) Strasznie mnie cieszą ale też i bawią diagnozy jakim to narzędziem coś spieprzyłem . Fajnie się to czyta bo czuć fachowość i zaangażowanie diagnozującego tyle że to ma niewiele wspólnego z rzeczywistością tylko bez urazy Tomek Niewątpliwie spis rozpoznanych felerów i sposobów ich powstawania byłby ciekawym studium No więc Tomasz wspomnianej wcześniej maski nie używałem. CO może ciekawe i dla mnie niezwykłe - nie odszumiałem tego zdjęcia wcale. Krawędzie na razie zostawiam, się obetnie po złożeniu z Ha @Taysonzaznacz gdzie ta plama bo za cholerę jej nie mogę wyoczyć??? Edytowane 4 Października 2019 przez wessel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alinoe Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Przy takiej skali szum (przynajmniej mi) zupełnie nie przeszkadza. Jedynie obciąć krawędzie i zdjęcie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tayson Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wessel Opublikowano 4 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2019 Ciekawe, w miarę świeże flaty ( bez rozbierania) i takie coś. Masz rację to ma za regularny kształt na mgławicę. Damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wessel Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 (edytowane) No to skończyłem. Zadanie jakie sobie postawiłem robiąc tą fotografię polegało na pokazaniu szczegółów najbliższego otoczenia Głowy Konia - tych wszystkich włókien wokół . Przy okazji sąsiednia mgławica NGC 2023 pokazała dużo szczegółów . Pierwsze klatki zbierałem w styczniu 2019 roku a zakończyłem fotografowanie na WAP RODOS Jesień 2019. Ha: 36x1200 sekund, LRGB: 15x300 na kanał. FS 128, ATIK ONE 6.0 na ASA DDM 60. W pełnej rozdzielczości poniżej. Skala 0.8 arcsec/piksel Edytowane 6 Października 2019 przez wessel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duser Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Jest zdecydowanie lepiej . Jest nawet bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tayson Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 spora roznica in plus. jak moge to tylko pomarudze o malym ciemnym weloniku nad konikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wessel Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 (edytowane) Ha zrobiło swoje. Na luminancji w tej skali taki detal chyba nie jest do osiągnięcia. @Taysoncoś tam zostało, zaraz poprawię. Edytowane 6 Października 2019 przez wessel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi