- 0
Pierwszy teleskop (mobilny) 1200 - 1500 zł.
-
Market
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Polecana zawartość
-
Astropolis Market - nowa platforma zamiast Giełdy [Testy]
Adam_Jesion opublikował(a) temat w Sprawy techniczne,
Jak już niektórzy z was zapewne zauważyli, testuję nową usługę na Astropolis - Market. Jej celem jest próba zorganizowania (zdemokratyzowania) sprzedaży na Astropolis - zarówno tej giełdowej (niekomercyjnej), jak i tej bardziej zorganizowanej - czyli w pełni komercyjnej. Coraz więcej jest na Astropolis osób i podmiotów, które albo już próbują sprzedawać w partyzancki sposób wśród wątków giełdowych, albo pytają administrację o pozwolenie na rozpoczęcie takiej działalności.-
-
- 131 odpowiedzi
Wybrany przez
Adam_Jesion, -
-
Migracja Astropolis na nowy serwer - opinie
Adam_Jesion opublikował(a) temat w Sprawy techniczne,
Kilka dni temu mogliście przeczytać komunikat o wyłączeniu forum na dobę, co miało związek z migracją na nowy serwer. Tym razem nie przenosiłem Astropolis na większy i szybszy serwer - celem była redukcja dosyć wysokich kosztów (ok 17 tys rocznie za dedykowany serwer z administracją). Biorąc pod uwagę fakt, że płacę z własnej kieszeni, a forum jest organizacją w 100% non profit (nie przynosi żadnego dochodu), nie znalazłem w sobie uzasadnienia na dalsze akceptowanie tych kosztów.-
-
- 60 odpowiedzi
Wybrany przez
Adam_Jesion, -
-
Droga Mleczna w dwóch gigapikselach
bartoszw opublikował(a) temat w Głęboki Kosmos (DS),
Zdjęcie jest mozaiką 110 kadrów, każdy po 4 minuty ekspozycji na ISO 400. Wykorzystałem dwa teleskopy Takahashi Epsilon 130D i dwa aparaty Nikon D810A zamocowane na montażu Losmandy G11 wynajętym na miejscu. Teleskopy były ustawione względem siebie pod lekkim kątem, aby umożliwić fotografowanie dwóch fragmentów mozaiki za jednym razem.-
-
- 48 odpowiedzi
Wybrany przez
Adam_Jesion, -
-
Przelot ISS z ogniskowej 2350 mm
bartoszw opublikował(a) temat w Inne zdjęcia i filmy,
Cześć, po kilku podejściach w końcu udało mi się odpowiednio przygotować cały sprzęt i nadążyć za ISS bez stracenia jej ani razu z pola widzenia. Wykorzystałem do tego montaż Rainbow RST-135, który posiada sprzętową możliwość śledzenia satelitów.
Celestron Edge 9,25" + ZWO ASI183MM. Czas ekspozycji 6 ms na klatkę, końcowy film składa się z grup 40 klatek stackowanych, wyostrzanych i powiększonych 250%.
W przyszłości chciałbym wrócić do tematu z kamerką ASI174MM, która z barlowem 2x da mi podobną skalę, ale 5-6 razy większą liczbę klatek na sekundę.
Poniżej film z przelotu, na dole najlepsza klatka.-
-
- 73 odpowiedzi
Wybrany przez
Adam_Jesion, -
-
Big Bang remnant - Ursa Major Arc or UMa Arc
.zombi. opublikował(a) temat w Głęboki Kosmos (DS),
Tytuł nieco przekorny bo nie chodzi tu oczywiście o Wielki Wybuch ale ... zacznijmy od początku.
W roku 1997 Peter McCullough używając eksperymentalnej kamery nagrał w paśmie Ha długą na 2 stopnie prostą linie przecinajacą niebo.
Peter McCullough na konferencji pokazał fotografię Robertowi Benjamin i obaj byli pod wrażeniem - padło nawet stwierdzenie: “In astronomy, you never see perfectly straight lines in the sky,”-
-
- 17 odpowiedzi
Wybrany przez
Adam_Jesion, -
-
Pytanie
Rychubil
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam na imię Rysiek i trafiłem na tutejsze forum głównie z powodu mojej małżonki, która jest miłośniczką astronomii. Żona z zapałem ogląda wszelkie filmy dokumentalne na temat kosmosu i astronomii a Ja sam równie chętnie oglądam wraz z nią w miarę wszystko w tym temacie. Wiem też, że marzy jej się jakiś teleskop do oglądania planet układu słonecznego i pewnie nie tylko. Chciałbym wreszcie spełnić jej marzenie i postanowiłem zrobić jej prezent na tegoroczne święta i kupić takowy.
Co nieco poczytałem już tu i ówdzie ale wiedza w temacie optyki i właściwości teleskopów nadal bardzo skąpa, tak samo jak samej astronomii. Sam trochę fotografuję na lustrzance cyfrowej więc może coś tu jednak zrozumiem.
Jeśli chodzi o to, co i gdzie, to:
Chcielbyśmy głównie obserwować planety układu słonecznego wraz z księżycem. Na mgławice, galaktyki i inne dalekie obiekty, to chyba musimy poczekać na większy budżet i na bardziej stałe miejsce obserwacji niż mobilne miejsca.
Miejsce z którego chcielibyśmy prowadzić obserwacje jest jeszcze nieokreślone ale myślimy o jakiś wyjazdach w bardziej zaciemnione miejsca niż miasto, w którym mieszkamy. Mieszkamy w Szkocji nad morzem Północnym więc mamy sporo światła jak i z miasta (2km), tak i od strony morza - statki (2km). Co prawda mieszkamy na 14tym piętrze i mamy całkiem niezły widok na wschód oraz na południe i ostatnio całkiem nieźle było widać Saturna więc może coś by się więcej zobaczyło przez jakiś teleskop z naszych okien, niż przez nasze stare lornetki: 8x42 i zapyloną 16x50.
Jeśni jednak chodzi o obserwacje w terenie, które chcielibyśmy uprawiać, to obawiam się że jednak mocno będzie nas ograniczał gabaryt i waga sprzętu, bo żeby gdzieś z tym wszystkim się rozłożyć, trzeba jednak będzie tam dojść a żeby było mało, to dodatkowym czynnikiem spowalniającym wycieczkę będzie dość żywiołowy 6cio latek. Wierzę jednak w zapał małżonki do tego ekscytującego hobby jakim jest astronomia.
Jeśli chodzi o budżet przeznaczony na ten cel (całość: teleskop, statyw, montaż), to założyłem widełki mn.w. od 1200 do 1500 zł i z własnych dotychczasowych poszukiwań wybrałem takie oto modele (nie wiem czy słuszne do naszych celów):
https://www.ebay.co.uk/itm/Skywatcher-Startravel-102-Refractor-Telescope-AZ3-Mount-10732-UK-Stock-BNIB/123931537201?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649
https://www.ebay.co.uk/itm/Skywatcher-Startravel-102-Refractor-Telescope-EQ1-Mount-10733-UK-Stock-BNIB/143404815492?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649
https://www.ebay.co.uk/itm/Skywatcher-SKYLINER-150P-153MM-6-F-1200-PARABOLIC-DOBSONIAN-TELESCOPE/161851520442?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649
Z droższych, nieco wykraczających po za założony budżet, to takie (choć jeśli nie będzie wielkiej różnicy od poprzednich, to nie koniecznie):
https://www.ebay.co.uk/itm/Sky-watcher-Startravel-120mm-f-600-Refractor-Telescope/322655774516?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649
https://www.ebay.co.uk/itm/Sky-Watcher-Skyliner-200P-1200-Parabolic-Dobsonian-Telescope/351543197760?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649
i ostatecznie sporo jednak droższy ale to już tak bardziej na marginesie szaleństwa:
https://www.ebay.co.uk/itm/SkyWatcher-Explorer-150P-6-Parabolic-Telescope-EQ3-2-Mount-UK-10912-20448/133185825860?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649
Moje pytania, to:
Jaki typ teleskopu wybrać do naszych celów? Refraktor czy raczej reflektor?
Które modele można brać po uwagę a które odrzucić? Co sami polecacie? Może coś zupełnie innego?
Ile to wszystko (teleskop, statyw, montaż) razem waży? Będę to nosił. Czy montaż dobsona jest poręczny w dłuższym noszeniu, czy lepiej normalny statyw?
Co jeszcze należałoby wziąć pod uwagę?
P.S. Co oznaczają skróty US i DS?
Z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne porady.
Edytowane przez RychubilOdnośnik do komentarza
84 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi