Skocz do zawartości
Wypróbuj Astropolis Market - nową platformę sprzedażową. Kliknij tutaj, aby przejść. ×

Gorszy sort czyli strzały próbne, testowe i niedokończone

Grzędziel

Rekomendowane odpowiedzi

Ale że już po 2 x 8 godzinach coś konkretnego w Ha jak i OIII widać? Spodziewałem się, że będzie o wiele gorzej.

H.thumb.png.c83b77ac81852d77ed67ad5309b0f89e.png

O.thumb.png.d5de76cb191cc2ef83c8a7212379500f.png

• Lubię 4

Tutaj rekreacyjny Sharpless w przygotowaniu w ramach odpoczynku od kompletnych dziwadeł.

ha-vr.thumb.png.b02afeda672513b818b8839eaeffa02f.png

• Lubię 5

Pojedyncza klatka robiona przez 10 minut makiem 127/1900 na eqm35 pro, a jako guider starvtravel 102. Mimo, że setup dobrze trzyma guiding dla długich ogniskowych, były duże problemy z kadrowaniem.PSX_20230318_0227414.thumb.jpg.e3b05b80edfb1850895c3ed1a0dd1d00.jpg

Edytowane przez DJ Mru

Taki szlagierek z początku Marca. Księżyc w najwyższym punkcie na niebie przy fazie ok 0.75, coś potrzebowałem zrobić z bezchmurnym niebem w LRGB.

W sumie dokończone, niech będzie że testowe i próbne :).

m42_0323.thumb.jpg.5fadbb7fef0664da99d6dc173f7c2540.jpg

• Lubię 5
  • Kocham 3

Wrzucam stacka M106, ciekaw jestem waszych wersji :)

poniżej moja wersja, nie jestem z niej zadowolony bo odległe kłaczki w tle potraktowane BlurExterminatorem tracą swoją subtelność. Może macie na to jakiś sposób?

U mnie procedura wygląda tak:

1. Kalibracja i stack w APP ( nie używam w ogóle darków, nie widzę sensu przy zerowym ampglow i zastosowanym ditheringu )

2. Crop, remove light pollution, calibrate star colors - też w APP

3. STF , Blur Exterminator ( zwykle ustawienia default )

4. Strech nieco słabszy niż sugeruje STF ( GHS jeszcze nie opanowałem , a  widzę tu potencjał w przyszłości )

5. Noise Exterminator

6. Korekty na histogramie

7. Barwienie z maską (maska - kopia tego samego zdjęcia )

Jest to już xx podejście do obróbki tego zdjęcia i wciąż mi cos tu brakuje.

[EDIT: podmieniłem zdjęcie na wersję skorygowaną, wyostrzenie z maską- detal tak nie ucierpiał]

resize 50%

263x60s

Link do pobrania:

https://we.tl/t-ZiGjvLWKOb?utm_campaign=TRN_TDL_05&utm_source=sendgrid&utm_medium=email&trk=TRN_TDL_05

M106_16p_2600_263x-m50.jpg

Edytowane przez Marcinos
  • Lubię 5

W dniu 18.03.2023 o 10:27, Marcinos napisał(a):

Wrzucam stacka M106, ciekaw jestem waszych wersji :)

Link do pobrania:

https://we.tl/t-ZiGjvLWKOb?utm_campaign=TRN_TDL_05&utm_source=sendgrid&utm_medium=email&trk=TRN_TDL_05

Zachęcony udostępnionym stackiem, pozwolę sobie wrzucić swoje podejście :) 
Z pewnością kolorystyka u mnie kuleje, ale myślę że samo przygaszenie jądra galaktyki, fajnie eksponuje detal (tak samo jak uwidacznia struktury galaktyk w prawym dolnym rogu kadru).

SiriL + PS

m106_crop2.thumb.png.267d6cf5e171a2e156792f59b0713ecc.png

• Lubię 3

W dniu 17.03.2023 o 18:04, Herbert West napisał(a):

Ale że już po 2 x 8 godzinach coś konkretnego w Ha jak i OIII widać? Spodziewałem się, że będzie o wiele gorzej.

Co to za obiekt?

8 godzin temu, apolkowski napisał(a):

11 x 600

Niby znam, a nie mogę sobie przypomnieć, bardzo ładny obiekt, przypomnisz mi nazwę? Chętnie dodam do listy 

@Marcinos PNG 158.9 + 17.8. Bardzo duża (ok 20') bardzo stara mgławica planetarna. Nieczęsto fotografowana.

• Dziękuję 1

3 godziny temu, Marcinos napisał(a):

Niby znam, a nie mogę sobie przypomnieć, bardzo ładny obiekt, przypomnisz mi nazwę? Chętnie dodam do listy 

@beny był szybszy :original: . Zerknąłem na fotkę wrzuconą wyżej w tym wątku przez @Renioo i postanowiłem spróbować. Mniej więcej rok temu fotkę tego obiektu wrzucił na forum @Grzędziel

• Dziękuję 1

W dniu 17.03.2023 o 18:09, Herbert West napisał(a):

Tutaj rekreacyjny Sharpless w przygotowaniu w ramach odpoczynku od kompletnych dziwadeł.

ha-vr.thumb.png.b02afeda672513b818b8839eaeffa02f.png

sh2-174? Miałem to w planach jakbym ustawił kamerę. Jedyny Sharpless na wiosennym niebie :) Niestety i brak pogody i brak ustawionego sprzętu :) A teraz to nawet brak chęci jak widzę że się za to zabrałeś :D 

14 minutes ago, wismat said:

sh2-174? Miałem to w planach jakbym ustawił kamerę. Jedyny Sharpless na wiosennym niebie :) Niestety i brak pogody i brak ustawionego sprzętu :) A teraz to nawet brak chęci jak widzę że się za to zabrałeś :D 

Nie marudź tylko zbieraj światło :-) To jest o tyle interesujący obiekt, że jest wiele jego zdjęć, ale 95% z nich jest niedostatecznie naświetlona i kończy przedstawiając dwa kolorowe ciapki. A jest tam o wiele więcej.

• Lubię 1