Skocz do zawartości

Kamera vhs

Jendrako

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zaciekawiło mnie ostatnio to, że za wiele nie ma na naszym forum o zastosowaniu kamery vhs do astrofoto. Postanowiłem więc wypróbować ją na Księżycu(czekałem na paczkę z QuickCamem i się nudziłem :D ). Oto efekty:

Łysy_svhs.jpg

Łysy_svhs2.jpg

Obie po 30 klatek. Co sądzicie?

P.S.: Sorrki za nie najlepszy processing. Dopiero się uczę :szczerbaty:

Edytowane przez Jendrako

Witam !.

SPOKO fotki i dobry pomysł !.

Mam kamerke hi8 i karte TV w kompie. Też myślałem żeby przetestować ją do astrofoto, ale nie wiem jak najlepiej podpiąć ją do SKyLuxa i czy jest jakieś oprogramowanie, które pozwoli wykorzystać na maxa taką kamerkę.

Witam !.

SPOKO fotki i dobry pomysł !.

Mam kamerke hi8 i karte TV w kompie. Też myślałem żeby przetestować ją do astrofoto, ale nie wiem jak najlepiej podpiąć ją do SKyLuxa i czy jest jakieś oprogramowanie, które pozwoli wykorzystać na maxa taką kamerkę.

Ja użyłem okularu Plossl 25mm i wycelowałem kamerę w ten okular. Odległość obiektywu kamery od soczewki okularu wynosiła około 1-2cm. Żeby uzyskać większe zbliżenie po prostu zrobiłem zooma. Cała ta technika ma poważną wadę. Kamera jest postawiona na niezależnym statywie i obracając telepa trzeba kamerą też operować. Utrudnieniem jest także przyciemnienie obrazu na krawędziach okularu co można zobaczyć na kolejnych fotkach, które przesyłam.

Łysy_svhs3.jpg Łysy_svhs4.jpg Łysy_svhs5.jpg

Co do softweru to do zgrania filmów użyłem standardowego oprogramowania od karty TV(Aver TV Studio). Myślę, że jakiś lepszy program zgrałby filmiki lepiej. Używając obecnego musiałem kompresować filmiki bo się wszystko przycinało i traciłem sporo klatek.

Edytowane przez Jendrako

(...)

Utrudnieniem jest także przyciemnienie obrazu na krawędziach okularu co można zobaczyć na kolejnych fotkach, które przesyłam.

(...)

Niech mnie ktos naprostuje jezeli bredze.

Esperymentowalem z kupiastym aparaten HP bez obiektywu (ma tylko zoom cyfrowy i mini szybke przed matryca) przykladajac go do okularu. Zaobserwowalem identyczny efekt pociemniaia obrazu. Na drodze eksperymentow matoda prob i bledow doszedlem, ze efekt ten powstaje gdy mamy minimalne rozosiowanie okularu i matrycy (tzn. w pionie i w poziomie ustawienie poprawne ale aparat/kamera pod odrobine innym katem niz okular). Niepokoi mnie, ze wiazka swiatla przy takim foceniu przechodzi przez mase szkla. Najpierw 2 i wiecej warst w okularze, a potem kolejnych kilka warstw w obiektywie kamery (z kompaktowych kamerek z media marktu chyba nie dopadniemy modelu z wymienna optyka, ale moze sie myle). Ta ilosc szkla po mojemu znacznie sciemni focony obraz. Generalnie macie bardzo ciekawy pomysl, bede z uwaga sledzil wyniki eksperymentow.

Pozdrawiam.

Witam !.

Dzięki za odpowiedz.

Zainteresował mnie ten pomysł. Musze koniecznie pokombinować z moją kamerką.

Jak zrobię jakieś fotki to zapewne się nimi pochwale.

W końcu to będą moje pierwsze kroki w astrofoto.

Wreszcie udało mi się coś zrobić z Saturnem na VHS. Z okularem 25mm Soligor nie dało się uzyskać satysfakcjonującego mnie powiększenia, więc wygrzebałem starego Barlowa uniwersałowskiego. Efekt nie wyszedł powalający, ale myślę, że z bardziej planetarnym zestawem okularów i lepsiejszą kamerą można uzyskać fajniejsze zdjątka. Są to moje pierwsze foty Saturna wogóle :rolleyes: .

_______________________Surowe klatki.

s1.jpg s1sk.jpg

Soligor MT-800 + 25mm Plossl

Z włączonym trybem noktowizyjnym.

s2.jpg s2sk.jpg

Soligor MT-800 + 25mm Plossl

Bez trybu noktowizyjnego.

s3.jpg s3sk.jpg

Soligor MT-800 + 25mm Plossl +

+ uniwersałowski Barlow

Z włączonym trybem noktowizyjnym.

P.S.: Mike, czekam niecierpliwie na pierwsze fotki astro :D .

Edytowane przez Jendrako

Zdjęcia księzyca bardzo dobre, szczególenie te pierwsze. :Salut:

ps. HANS to niema nic współnego ze szkłem, tego nie należy się bać! tylko zjawisk aberujących i winietujących a z aparatem w ręce to jest tago od groma. :blink: