Skocz do zawartości

ZRT456 + 4mm Soligor

TomekG

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj się wkurzyłem :angry: . Od trzech dni testuję moj nowy nabytek - 4mm plossla i szczerze mówiąc więcej się po tym duecie spodziewałem. Co prawda seeing przez ostatnie dwa dni był, mimo bezchmurnego nieba, nienajlepszy lecz dzisiaj Saturn nie "pływał" a przerwy cassiniego nie widziałem, na co w sumie liczyłem. Teoretycznie przy pow. ok 457/4=114x (jak na moje oko to było 90x) powinienem widzieć nieco więcej niż przy standardowym dla ZRT 60x, a tu klapa - tylko trochę większy Saturn - i wrażenie że mógłby być ostrzejszy. Gdy sprawdzałem widok na gwiazdach to wkurzyłem się jeszcze bardziej, praktycznie wszystkie jaśniejsze gwiazdy (z fioletowym, rozgwieżdżonym Syriuszem na czele) robiły wrażenie że są podwójne.

Czy możliwe że są to oznaki złego skolimowania optyki w ZRT? Dodam że wykręcałem obiektyw do czyszczenia, mam astygmatyzm i lookałem bez okularów.

Bęðę wdzięczny za radę. :rolleyes:

Mam nadzieję że to faktycznie tylko seeing. Swoją drogą to po opiniach forumowiczów spodziewałem się gorszych efektów po 4mm plosslu - wcale nie trzeba przyklejać oka, a nawet można obserwować w okularach, tylko że obraz szybko ucieka i widać wszystkie niedoskonałości + syfy na optyce plossla.

PS. Adam - widzę że polubiłeś pana szczerbatego :szczerbaty::lol:

:D Witam , mam na imię Janusz a na forum występuje pod nazwą astrokosmo.

jeśli mogę zabrac głos a propo soligora 4mm to właśnie niedawno go nabyłem w Astrokraku i muszę przyznać ci rację-wcale nie muszę rzęsami jeżdzić po szkle. Chociaż nie jest to wysoka półka to nie jest zły okular. Z moim 170x900 Uniwersał wyrażnie widać pas na Saturnie i przerwę Cassiniego. Oczywiście jak seeing jest ok. Dlatego wystawiłem panu Januszowi dobrą opinię bo jak przez mój sprzęt tak często krytykowany na forum , dobrze widać to nie może być zły. H Levy powiedzial że teleskop bez dobrego okularu nie jest wiele wart, ale nawet dobry okular jeśli jest kiepskie lustro dużo nie pomoże. :D

Gość Benedykt

Witam !

Według mnie stosowanie okularu 4 mm do ZRT 457 mija się z celem - w mojej ZRT dobre obrazy daje PL6 mm (powiększenie ok. 76x).

Astrokosmo: zwróć uwagę, że Twój Uniwersał ma ogniskową 900 mm, to znaczy, że przy takim samym okularze dostaniesz powiększenie dwuktotnie większe w porównaniu z ZRT. Nie mówiąc już o tym, że aperura 170/900 jest prawie dwuipółkrotnie większa (powierzchnia obiektywu jest sześciokrotnie większa), co powoduje, że wpływa na jakość otrzymanego powiększenia.

Witam,

Mialem zrt i 99% obiektyw jest za mocno dokrecony :D ,co do przerwy C. to nie spodziewaj sie rewelwcji, ZRT przy 100x w b.dobrych warunkach i na mocnym statywie/moj wazyl 30 kg/ odda ci widok przerwy C. jako mala ryske lub szczelinke,ale ogolnie to dobry sprzet i do dzisiaj chwale sobie jako THE BEST w klasie najtanszych .

pozdr

Jacek

Mialem zrt i 99% obiektyw jest za mocno dokrecony :D

Faktycznie obiektyw jest dokrecony "na maxa". Spróbuję go lekko wykręcać kontorlując przy tym obraz jaki daje i zobaczymy co z tego wyjdzie. A co do statywu to właśnie dzisiaj doszedł do mnie pocztą dość stabilny 4kg drewniany statyw z metalową głowicą (oczywiście jak na swoja cenę). Mam tylko nadzieję ze pogoda sie nie popsuje :D