Skocz do zawartości

Różne filtry - ATM

zbignieww

Rekomendowane odpowiedzi

Słoneczne z folii Baadera - do Cassegraina 8"  i refraktora 102/f.7

Przeciw zapyleniu, z turbo - filmu  - tez dla Cassegraina i refraktora .

Link do turbo - filmu http://www.supra-dalekohledy.cz/filtr-baader-2459350-turbo-film-127x51cm-3-4543.html

DSC07658.thumb.JPG.321a94812e0b62152714f994a5a957e3.JPG

• Lubię 1

Ta folia turbo mnie niesamowicie zaskoczyła !  Leżała w tubce chyba 3 lata a kupiłem z zamiarem, że dam do ramy i będę wstawiał

w otwartą kwaterę okienną. Taki sobie eksperyment ... 

Ale ciągle hamowała mnie myśl, że to będzie bardzo delikatne i podatne na rozerwanie .  12 mikronów zadziałało na wyobraźnię.

Aliści na czeskim forum Bedrich Reichmann ( konstruktor i dystrybutor optyki, aktualnie na emeryturze ) zasugerował mi , bym zrobił

sobie zasłonę do tego mojego Cassegraina . " Raz kozie śmierć " a siedzenie w mieszkaniu z powodu wirusa  też zdopingowało mnie,

by wreszcie się za to zabrać .

Film /folia jest niesamowicie wytrzymały na rozciąganie, rozerwanie !  To po pierwsze . A po drugie - minimalnie degraduje obraz

a oko właściwie nie jest w stanie to wychwycić . Ale cudów nie ma - musi coś tam degradować ...

Zrobiłem test na Maniaku i na czeskim forum . Nie podałem, która jest która i poprosiłem o typowanie.

Wiele odpowiedzi nie było, ale ci, którzy napisali - źle typowali !  Na czeskim forum również. To mnie nawet rozbawiło.

Efekt taki, że postanowiłem kupić jeszcze jedną rolkę i jednak dać film/folię w ramę do okna .

A ponieważ moja fascynacja Twoimi pomysłami, wyobraźnią, kojarzeniami itp itd - nie ma granic , postanowiłem ( gdy teraz

to piszę ) posłać Ci jeden kwadrat o wymiarach ( z pamięci )  25 x 25 cm . Drugi mam jako rezerwowy.

Ale poślę to, gdy już będę w małopolskim na dłuższym pobycie . Oby wirus mnie puścił w okolicach od 10 maja .

Dzisiaj zrobiłem fotkę Wenus z tego Cassegraina 8" , z korektorem GWK 2,6x  ( czyli ognisko ponad 6 m ! - dla mnie niebywałe )

Z otwartego okna . Stwierdziłem, że bez motorowego ostrzenia nie potrafię porządnie zaostrzyć, w dodatku z montażu skytee2 -

Wenus szybko mi uciekała , hard core  - ale coś jest na pamiątkę .

Oczywiście na tubie był ten turbo-film. Sony NEX 5N , ISO 100 , czasy dawałem najpierw 1/20 sek , potem jeszcze mniej , chyba 

aż do 1/60 sek .

I jeszcze Słońce z turbo - filmem i oczywiście z folią Baadera. Z ciekawości wstawiłem dodatkowo filtr Astronomik UHC - byłem

ciekaw, jaki kolor będzie miało Słońce . Fajny kolorek !  :)  Sam widzisz na przykładzie Słońca, że turbo folia nie jest taka zła ! :)

SORRY !  TERAZ SOBIE USWIADOMIŁEM, ZE SŁONCE BYŁO ROBIONE Z KLASYCZNA  FOLIA BAADERA !

GDYBYM ZAŁOZYŁ TURBO- FILM - TO BYM SOBIE NAROBIŁ KŁOPOTU !

Zbyszek DSC07675.thumb.JPG.33d2b19fb8d1a28192df438576adf0c3.JPGDSC07678.thumb.JPG.5c400573509a9c6c172757af0aa87ebf.JPG2029619038_DSC07679(2).JPG.bea9249dad01b74db832f31ec93cdd2e.JPG

Detale to będą na terminatorze Moona , ale nie będę miał z czym porównać - bo refraktor to inna bajka.

Edytowane przez zbignieww
  • Lubię 1

Jest w Delcie, kupie sobie gdy się zdecyduję :)

Pytam, bo kiedyś u jednego zdolnego wielkoskalowca widziałem Newtona tam zamkniętego, i pomyślałem, co by było gdyby zamiast go wietrzyć na potęgę faktycznie zamknąć wiry Turbem, ale to za rok dwa, jak już się epidemia uspokoi :) 

Edytowane przez HAMAL