Skocz do zawartości
Wypróbuj Astropolis Market - nową platformę sprzedażową. Kliknij tutaj, aby przejść. ×

Konwerter, adapter USB <-> UART do przewodowego sterowania montażem

seg

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio z racji większej ilości czasu zagłębiłem się w kilka niedokończonych projektów. Jednym z nich jest adapter USB <-> UART lub jak kto woli kabel do EQMOD'a.. tyle że bez kabla. Nic odkrywczego, ale przydatna rzecz. W systemie przedstawia się jako wirtualny port szeregowy. Oczywiście bitrate i format danych można ustawić we właściwościach portu. Adapter posiada dwa gniazda - USB typu B i RJ-45, co pozwala na podłączenie go dowolnym przewodem USB A-B od strony PC i dowolną "skrętką" koniecznie bez przeplotu od strony montażu. Takim przewodem który często mamy pod ręką w terenie jest kabel RJ-45 <-> RJ-45 łączący pilota SynScan z montażem. Można go uzyć, ponieważ żyły są zaciśnięte 1:1.

Dodatkowo przełącznik na PCB umożliwia wybór poziomów logiki 3.3V lub 5V. U mnie działa z AZ-EQ6 na 3.3V, ale zadziała oczywiście z każdym innym montażem z pinout'em RJ-45 Sky-Watcher'a (PIN1 oraz PIN4 GND, PIN5 TX, PIN6 RX). Dodatkowo na PCB znajdują się LED'y TX i RX w celu wzrokowej weryfikacji poprawności transmisji danych. Generalnie małe uniwersalne urządzenie zarówno do przewodowego sterowania montażem przez EQMOD jak i komunikacji po UART podczas "zabawy" z elektroniką.

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez seg
  • Lubię 7

31 minut temu, MaciejW napisał:

Najlepiej jeszcze z wtyczką męska USB A, mniej kabli

Hmm, czy miałeś "przyjemność" wymienienia wyłamanego gniazda USB w laptopie? Oczywiście samemu, nie w serwisie ;) Wybrana przeze mnie opcja nie jest przypadkowa.

Edytowane przez seg
  • Lubię 1

• 2 tygodnie później...

Mam zamiar zrobić sobie kabelek na bazie Konwerter USB RS232 TTL PL2303HX z Allegro. Według tego, co piszesz jedyne używane piny od strony montażu to GDN, TX i RX. Na schemacie SynScana jest jeszcze Drop i Vpp+. Ich się nie uwzględnia?

Do tej pory podłączałem EQM-35 via handset, ale każde nowe włączenie zasilania wymagało rozłączenia kabelka USB i manualnego przejścia do trybu PC Direct. Rozumiem, że z kablem bezpośrednim rozłączanie jest niepotrzebne, bo funkcja portu szeregowego jest w kablu.

Odpowiem Ci przekornie - jeżeli zadajesz takie pytania, proponuję 3x zastanowić sie nad robieniem kabla we własnym zakresie lub dokładnie przestudiowac dokumentację żebyś nie musiał wysyłać zaraz do mnie płytki PCB montażu do naprawy.

• Lubię 1
  • Haha 1

• 4 miesiące temu...

NEQ6-Pro (zwykły, nie R) możesz podłączyć do komputera kablem USB przez pilota albo kablem EQMOD z wtyczką DB-9 z jednej strony i usb z drugiej. Ten konwerter jest przeznaczony do HEQ-5 albo EQM-35, które pilota mają podłączanego kablem z wtyczką RJ-45.

Taki kabelek z wtyczką DB-9 można kupić na Ali albo od kogoś z forum.

Nie mam Asiair, więc nie wiem, czy podłączanie się czymkolwiek różni od podłączania do komputera.

http://pl.aliexpress.com/item/1005001365745822.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.300585a4XoFmnO&algo_pvid=0e31baa8-2fbd-442e-a07a-c73e21b03a94&algo_expid=0e31baa8-2fbd-442e-a07a-c73e21b03a94-0&btsid=0b0a187916016464406724584ec8a7&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

4 godziny temu, AlexL napisał:

Posiadam NEQ6-Pro.   Czyli ten adapter będzie pasować do mojego zestawu?

Oczywiście, że tak, ale pod jednym z poniższych warunków:

- trzeba przerobić kabel z RJ45-RJ45 na RJ45-DB9;

- do zwykłego kabla RJ45-RJ45 dokupić odpowiedni adapter: https://allegro.pl/oferta/adapter-wtyk-com-9-pin-db9-gniazdo-rj45-8p8c-6726886988 

Przypominam - przy korzystaniu z fabrycznego gniazda RJ45 koniecznie trzeba używać skrętki BEZ PRZEPLOTU.

• 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
10 minut temu, seg napisał:

Rozumiem, że to tak "pro publico bono", ponieważ post zainteresowanego jest ze stycznia.. Poza tym PROLIFIC, nie PROFILIC.

Post był z maja 2020. W międzyczasie problem rozwiązałem z pomocą Ali. Ostatnio jeden z tych wschodnich kabelków zaniemógł i zaczął wywalać zabezpieczenie w zasilaczu.