Skocz do zawartości
Wypróbuj Astropolis Market - nową platformę sprzedażową. Kliknij tutaj, aby przejść. ×
  • 0

GSO 8" + Upgrade Kit GoTo

Thomash3

Pytanie

Cześć wszystkim,

Jestem amatorem, mam teleskop https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=2035&lunety=Teleskop GSO Dobson 8 DeLuxe 203 1200 M CRF mikrofocuser 1 10 ch odzenie lustra model 680, dokupiłem adapter do Nikona D7500, chciałbym pofotografować obiekty naszego układu, a może coś dalej.

Wydaje mi się, że przyda mi się GoTo, ale dedykowanego do DSO chyba nie ma. Nie mogłem nic konkretnego znaleźć na forum w tym konkretnie temacie, więc mam 4 pytania:

1. Czy kupując https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=2091&lunety=Upgrade Kit GoTo do Dobson 8 Sky Watcher mogę go stosunkowo łatwo dopasować do mojego teleskopu? Czy ingeruję wtedy w konstrukcję montażu, czy tubus?

2. Podejrzewam, że ktoś to robił, może mógłby się podzielić doświadczeniem, czy ma to w ogóle sens?

3. Czy istnieje jakiś tutorial do przeróbki?

4. A może istnieje coś dedykowanego, tylko ja nie znalazłem?

Pozdrawiam

Edytowane przez Thomash3

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
2 godziny temu, astrokarol napisał:

Może lepiej zapytaj o to:

https://deltaoptical.pl/platforma-paralaktyczna-asterion-ecliptica

Albo o to samo ale produktcji Leszka Jędrzejewskiego.

dzięki za pomysł, właśnie rozważam, ale dla mojej szerokości (ponad 54.4") trzeba inny model, lub przerobić nieco ten ze sklepu.

Pozdrawiam

• 0

Są różne wersje, wystarczy dobrać do swojej szerokości geo. 

https://www.teleskop-express.de/shop/advanced_search_result.php?keywords=+Asterion&suchdas=OK

Ale i tak astrofotografia takim zestawem czegoś "dalej niż układ słoneczny", będzie bardzo problematyczna.

• 0
Godzinę temu, Piotr4d napisał:

Są różne wersje, wystarczy dobrać do swojej szerokości geo. 

https://www.teleskop-express.de/shop/advanced_search_result.php?keywords=+Asterion&suchdas=OK

Ale i tak astrofotografia takim zestawem czegoś "dalej niż układ słoneczny", będzie bardzo problematyczna.

No i tak, właśnie poszukuję modelu LT55, ogólnie są problemy z importem z Ukrainy w związku z pandemią (transporty łączone, itp.), ale już jestem po rozmowach i czekam na konsolidację zamówień od asteriona i wtedy się załapię.

Jeśli chodzi o problematyczność astrofotografii czegoś z głębokiego nieba, to zdaję sobie sprawę, że ten sprzęt to nie jest jakaś pierwsza liga, ale wydaje mi się, że i tak ta platforma to najlepsze rozwiązanie do obecnie posiadanego teleskopu biorąc pod uwagę współczynnik jakość/cena. Chyba że masz propozycję na coś lepszego do moich celów.

Pozdrawiam

• 0
7 minut temu, Piotr4d napisał:

Chcesz kupić goto do Dobsona i platformę paralaktyczną, i wydać łącznie prawie 5000zł?

Nie,

Tak jak napisałem w pierwszym poście, chcę robić zdjęcia i wydawało mi się, że GoTo mi w tym pomoże, ale zasugerowano mi platformę jako rozwiązanie do tego celu lepsze.

• 0

Ok. Ulżyło mi, bo zakup powyższego byłby wątpliwy ekonomicznie i praktycznie, gdyż za tą kwotę można już kupić pożądny montaż paralaktyczny.

Platforma paralaktyczna ma spore ograniczenia, jednak tzw. avikowanie planet jest jak najbardziej wykonalne, z zastrzeżeniem zastosowana szybkiej kamery planetarnej, bo DSLR średnio się do tego nadaje, choć nie twierdze, że się nie da. Odnośnie obiektów głębokiego nieba, te jaśniejsze są do uchwycenia Dobsonem na platformie i lustrzanką, ale wszystko wymaga sporego wyczucia i doświadczenia.

• 0

Ten D7500 był dla mnie kompromisem, bo i tak potrzebowałem aparatu, a on przyzwoicie filmuje w 4K, po stackowaniu byłem nawet w miarę jako tako zadowolony :) Tylko przydałoby się kilkanaście minut filmiku, a bez platformy lub GoTo, na dobsonie to nie będzie raczej możliwe.

• 0

Astrofoto planetarna  (US) i obiektów głębokiego nieba (DS), to dwa różne światy. Wymagają niemal zawsze odmiennego podejścia i sprzętu.

Jeszcze w temacie zapytania o zakup.

Platforma zapewni, jakie takie, prowadzenie/śledzenie obiektu, z kolei GOTO załatwi namierzenie obiektu i prowadzenie. Funkcje obu powielają się w części śledzenia, a wiec używając platformy napęd Goto jest  nadmiarowy. 

Kup platformę i kamerkę

• 0
Teraz, Piotr4d napisał:

Astrofoto planetarna  (US) i obiektów głębokiego nieba (DS), to dwa różne światy. Wymagają niemal zawsze odmiennego podejścia i sprzętu.

Jeszcze w temacie zapytania o zakup.

Platforma zapewni, jakie takie, prowadzenie/śledzenie obiektu, z kolei GOTO załatwi namierzenie obiektu i prowadzenie. Funkcje obu powielają się w części śledzenia, a wiec używając platformy napęd Goto jest  nadmiarowy. 

Kup platformę i kamerkę

OK, tak zrobię, dzięki za radę

Pozdrawiam