Skocz do zawartości
Wypróbuj Astropolis Market - nową platformę sprzedażową. Kliknij tutaj, aby przejść. ×

Montaż-astrofotografia-HEQ5 a może CEM25p

Robson_g

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

oglądam te wszystkie bardziej zaawansowane zdjęcia i pomyślałem sobie,

a co jeśli odłożyłbym na chwilę swojego Astrotraca ze modyfikowanym Canonem,

i zaintersował się jakimś montażem typu CEM25 albo HEQ5.

Interesują mnie dłuższe czasy na dłuższych ogniskowych.

Na początku będzie to optyka Canona do 300 mm na zmodyfikowanym Canonie 6D.

Potem najprawdopodobniej przyjdzie czas na kamerę (chyba raczej mono, chociaż mam ciemne niebo).

Kamera będzie również na początku współracować z optyką Canona od 135 do 300 mm.

No ale żeby rozpocząć przygodę, to trzeba znaleźć odpowiedni montaż.

W życiu nie miałem montażu paralaktycznego, chociaż coś tam na ich temat wiem.

Dlatego miałbym prośbę o to, żeby ktoś kto np przeszedł z HEQ5 na CEM25, byłby tak dobry i napisał parę słów.

A może jest jeszcze jakaś inna opcja której nie brałem pod uwagę?

Pozdrawiam

Gość wessel

Używałem HEQ5 i miałem przed dwa tygodnie CEM 25 z enkoderami ( własność kolegi). Pomimo chyba jednak większej nośności HEQ5 Ioptron to nowsza generacja i pomimo dziwacznej konstrukcji wybrałbym CEM 25. Oczywiście o ile  akurat nie byłoby na rynku używanego Taka EM-11 :)

Edytowane przez wessel

21 minut temu, wessel napisał:

Używałem HEQ5 i miałem przed dwa tygodnie CEM 25 z enkoderami ( własność kolegi). Pomimo chyba jednak większej nośności HEQ5 Ioptron to nowsza generacja i pomimo dziwacznej konstrukcji wybrałbym CEM 25. Oczywiście o ile  akurat nie byłoby na rynku używanego Taka EM-11 :)

Dzięki. W zasadzie czekałem na Twoją opinię. Hmm..czyli jednak Ioptron.

Tak nie był przeze mnie brany pod uwagę, ponieważ jest to montaż klasy średniej-wyższej.

Zdaję sobie sprawę że mamy teraz okres niezbyt korzystny na kupowanie i sprzedawanie, ale gdyby taki EM znalazł się przypadkowo na giełdzie, to może zastnowiłbym się chwilę.

Zresztą zgodnie z zasadą - kupuj montaż najlepszy z możliwych :)

23 minuty temu, gryf188 napisał:

CEM25 P lub EC jako przewagę w stosunku do HEQ-5 wymieniłbym mobilność, waga, dokładność prowadzenia. Na korzyść HEQ-5 większa nośność , mniejsza wrażliwość na podmuchy wiatru i cena używki.

Dzięki gryf. Coraz bardziej skłaniam się ku Cem. 

Edytowane przez Robson_g

Mój CEM25 stoi na statywie od Eq6 @gryf188 mylisz, że będzie mniej wrażliwy na podmuchy :D

Dla mnie HEQ5 był już trochę duży. CEM25 jest jeszcze na granicy mobilności jak dla mnie. I koledzy stawiają go też na bardziej mobilnych statywach, co pozwala na podróże samolotem. 

Jeszcze go nie używałam także co do jakości prowadzenia się nie wypowiem :).

Edytowane przez Agatek

Cem25 to taki opakowany i dopieszczony heq5. Cem25ec to odrobinę wyżej. 

Jak nie liczy się dla ciebie mobilność to mocno zastanów się nad cem60. Może być bez ec. 

Potrafisz ustawic astrotracka na biegun to i dasz radę z bardziej zaawansowanym sprzętem ;-)

Też porzuciłem Astrotrac na rzecz większego montażu, z tym, że postawiłem na stacjonarne fotografowanie NB z miasta.

Ale ciągle mam z tyłu głowy myśl o zestawie wyjazdowym. Też myślałem o HEQ5 i CEM25, ale brałem jeszcze pod uwagę SmartEQ i AZ-EQ5.

Ten ostatni jest opaskowany i powinien pracować lepiej od HEQ5. Był moim faworytem.

Ostatecznie stanęło na SmartEQ, głównie z uwagi na cenę i kilka dobrych recenzji ( m.in. Jolo). Póki co, oglądam na nim z dziećmi Księżyc i planety przez małego Maka, ale mam w planach też posadzić na nim aparat. 

• 2 miesiące temu...
W dniu 6.05.2020 o 07:04, Maro21 napisał:

Też musiałeś robić serwis po zakupie?? 

Niestety i to ostry, bo aż miesięczny, ale nie chcę już do tego wracać. Porażka na całej linii.

Przy okazji mam kilka zagwozdek. Czy ktoś z użytkowników tego cudu techniki, instalował ascom, commander i inne na win Vista?

Mam taki fajny komputer z tym systemem, który mógłby sobie na stałe być podłączony w obserwatorium ale Ioptron jakby już tego nie wsperał?

A może kabel (przejściówka) RS232 :https://botland.com.pl/pl/konwertery-usb-uart-rs232-rs485/2218-konwerter-usb-rs232-com-ak50-ch341-5907621802462.html

jest nieodpowiednia??

W dniu 6.05.2020 o 07:04, Maro21 napisał:

Też musiałeś robić serwis po zakupie?? 

Ale serwis którego monta bo w wątku jest sporo wymienionych.

Ja ostatnio opaskowałem HEQ5, nie narzekałem wcześniej na prowadzenie ale pomyślałem, że jak może być  lepiej to czemu nie ( to chyba wpływ lock-downu :D) . Teraz zostaje sprawdzenie go w praktyce.

Edytowane przez MaPa

• 4 tygodnie później...

Witajcie,

dziękuję za wszystkie dobre rady. Zdecydowałem się na montaż CEM25, z uwagi na niską wagę, dość dobrą mobilność oraz nośność.

Miałem dość spore problemy z tym montażem, ale na razie temat jest opanowany. Z resztą mam wciąż możliwość wymiany ewentualnie zakupu czegoś innego.

Ale zostańmy na razie przy CEM25p.

Z uwagi na fakt, że jest to mój pierwszy zautomatyzowany montaż, mam pewne problemy z okiełznaniem wszystkich zależności.

Sprawa oraz trudność jest tego typu, że muszę nagle pracować jednocześnie na 4 różnych programach:

1. Ioptron Commander

2. APT

3. PHD2

4. CDC

Mój pierwszy test polegał na ustawieniu montażu na Polarną oraz sprawdzeniu jak sobie poradzi z prowadzeniem bez guidingu.

Okazało się że klatki 300 sek na 200 są prawie idealne, więc mam pewność, że ustawiam na biegun prawigłowo.

Problem pojawia się w momencie próby prowadzenia z guidingiem.

Cz y mógłby ktoś napisać jaka powinna być kolejność kliknięcia którego przycisku w którym z programów??

Strasznie się gubię we wszystkich programach na raz.

Szczerze mówiąc to sam nawet nie wiem jak udaje mi się poprowadzić montaż bez guidingu 300 sec bez poruszenia, bo nawet nie wiem w ktorym momencie on zaczyna trackować :) Poważnie.

W Astrotracku to było tak, że po ustawieniu włączałem play i jazda, a tutaj jakoś nie mogę tego ogarnąć, na dodatek montaż jest bezszelestny :(

W nowej sytuacji, nie wiem, czy mam kliknąć track w APT, czy coś może jeszcze w CDC, nie mówiąc już o guidingu :)

W APT wszystko mam chyba dobrze przygotowane, bo skoro klatki się rejestrują, no to musi być ok. kamera guidująca rówzniej jest widoczna, ale w którym momencie włącza się ten guiding, to nie mam pojęcia. Czy to wszystko musi być jakoś zsynchronizowane w czasie?

Czy mógłby ktoś dobry napisać dosłownie w 3,4 punkach jaką należy przyjąć kolejność włączania, uruchamiania.

A jak radzicie sobie z szukaniem obiektów w CDC? Zauważyłem, że po odnalezieniu obiektu, i po wykonaniu fotki obiekt na zdjęciu jest nie w centralnym miejscu tylko gdzieś na krawędzi.

4 minuty temu, Robson_g napisał:

Okazało się że klatki 300 sek na 200 są prawie idealne, więc mam pewność, że ustawiam na biegun prawigłowo.

nie rozumiem.....

5 minut temu, Robson_g napisał:

1. Ioptron Commander

2. APT

3. PHD2

4. CDC

1. laczysz sie z montazem przez commandera - tam nic sie nie konfiguruje, dzial ajak dasz auto

2. w phd przechodzisz przez kreatora sprzetu: wybierasz commandera w ascom (oczywiscie musisz miec zainstalowananego ascoma; to jest w manualu ioptrona na ich stronie), pozniej podajesz optyke, kamerę do guidingu; połacz z całym sprzetem. gotowe.

3. cdc sterowanie montazem; klikasz na ikonke teleskopu, z listy wybierasz chyba ascom i potem tak samo jak w phd commander, jak sie połączy kwadracik zmieni sie z czerwonego na zielony. dziala.

• Dziękuję 1

Ja mam NEQ-6wiec na wszystkie pytania nie odpowiem ale używam APT i PHD2. Te programy ze sobą dobrze się dogadują jeżeli chcesz zacząć guiding to najpierw musisz uruchomić PHD2 oczywiście wcześniej skalibrować. Potem uruchamiasz APT.  W APT w zakładce Gear są ustawienia GUIDE. Tam moźesz ustawić dithering czy jak stabilny ma być guiding żeby progrm rozpoczą kolejną klatkę oraz wiele innych. Ja nie używam CDC (nie podoba mi się graficznie). Zdecydowanie bardziej przypadło mi do gustu Stellarium, które również współpracuje z APT.  

Żeby obiekt był w centrum musisz zrobić tzw plate solve w czym również pomoże ci APT. 

Poczytaj instrukcję APT jest bardzo przystępnie napisana i sporo ci wyjaśni.  

• Dziękuję 1

w cdc nie trzeba platesolve. wystarczy dac pierwsz raz goto na obiekt, jak nie trafil, to recznie korygujesz pilotem montazu lub z commandera (tak aby obiekt byl w centrum kadru) i dajesz synchronizacja.

najczesciej ustawiałem na najjasniejsze gwiazdy na niebie.

wystarczy synchro na 1gwiazdce.

• Dziękuję 1

2 minuty temu, Tayson napisał:

w cdc nie trzeba platesolve. wystarczy dac pierwsz raz goto na obiekt, jak nie trafil, to recznie korygujesz pilotem montazu lub z commandera (tak aby obiekt byl w centrum kadru) i dajesz synchronizacja.

Tak samo można zrobić w APT i Stellarium. Też tak robię jak są jasne gwiazdy w kadrze widoczne na live view ale przy słabszych gwiazdach z plate solve chyba jednak będzie szybciej.

Po zrobieniu plate solve klikasz Aim i pokazujesz punkt ze zdjęcia, który chciałbyś mieć w centrum kadru.  Jeżeli planujesz wracać do tego samego kadru to warto sobie zapisać daną pozycję w APT albo ustawić FRAMING MASK. 

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Będę wieczorem testował. 

Ja mam wszystko skonfigurowane. W CDC też mogę szukać obiektów. 

Dobrze że wspomnieliście o opcji Plate solve bo ten temat też mnie nurtowal

Nie uzyskałem tylko odpowiedzi na pytanie. W którym momencie ten montaż zaczyna dokładnie śledzić. 

U mnie całą procedura odbywa się tak. Wynoszę montaż, ustawiam na Polarna, zakładam aparat z lunetka guidująca oraz przeciwwagę, sprawdzam jeszcze raz ustawienie. Jeśli pozycja się zmieniła, delikatnie koryguję. Następnie włączam Commandera, za chwilę APT i potem phd 2 oraz CDC. Tak to się robi?? 

No i w którym momencie montaż zaczyna trackowac, bo mam wrażenie że on już dawno śledzi pomimo tego że ja nigdzie nie włączyłem play. 

A jeżeli śledzi to w APT już nic nie włączam tylko ustawiam sesję no i guidung. Ale guiding to inna historia, więc muszę to jeszcze doczytać. W CDC widzę że połączenie mam na zielono, zresztą wyszukuje obiekty więc chyba jest ok. Ja nie znam kolejności. Wszystko mi się miesza. Boję się że jak przeskoczę na CDC, to stracę ustawienie na Polarna, że jak włączę bądź wyłączę track w APT to montaż zacznie szaleć. 

montaz prowadzi jak mu sie wcisnie z pilota 0 lub w commanderze zaznaczysz track.

Wszystko mi się miesza.

ochlon, potestuj, po kilku razach bedize latwiej...

Boję się że jak przeskoczę na CDC, to stracę ustawienie na Polarna

dopóki nie potracisz montazu nic zlego z ustaiweniem na os swiata sie nie stanie. no chyba, ze masz cos innego na mysli???....

• Dziękuję 1

14 minut temu, isset napisał:

Ja jakoś nigdy nie ustawiałem montażu na gwiazdy, po co właściwie to robić? Przecież jak chcę trafić w jakiś obiekt, to montaż obraca się na ten obiekt, wiadomo że nie zawsze trafi, ale przecież jest plate solve, który to koryguje.

Ale jak ustawiasz na gwiazdy, które są stosunkowo niedaleko obiektu który cię interesuje i dasz synchronizację to wtedy ponoć lepiej obiekt jest trzymany w kadrze.

Taka legenda chodzi.

bo ty @isset robisz wlasnie platesolve, a do tego trzeba wiekszego wtajemniczenia niz reczna alignacja.

co do trzymania obiektu w kadrze to pierwsze slysze!

ja robilem alignacje na 1 gwiazde (pobliską) gdy uzywalem maxima/cdc i neq6. po alignacji na nią od razu trafiał w pinkt w cel. wtedy nie znalem jeszcze platesolve, czy pinpoint.

Edytowane przez Tayson
  • Lubię 1

U mnie wygląda to tak (co prawda z EQ6): 

1. czepiam wszystko na mont

2. polarna dokładnie przy użyciu sharpcap

3. APT - plate solve na obiekt który chcę robić (po ustawieniu ostrości oczywiście, żeby APT połapał się gdzie jest, chciaż na lekko rozogniskowanych gwiazdkach zauważyłem, że też działa)

4.  PHD2 - kalibracja, start guide

5. APT - start sesji

6. drzemka. 

Od kiedy zacząłem używać plate solve w APT nie odpalam CdC. Chyba tylko po to, żeby zapisać listę obiektów ToDo ;)

• Dziękuję 1