Skocz do zawartości
Wypróbuj Astropolis Market - nową platformę sprzedażową. Kliknij tutaj, aby przejść. ×

Tani filtr cls svbony

Maro21

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem taniego filtra cls w rozmiarze 2 cali do testów z canonem 6d . Astronomik cls  clip on daje trudną do usunięcia ramkę na górze i na dole . Najtańszy był ten https://pl.aliexpress.com/item/32809554913.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.42a1591arcO1nF&ad_pvid=2020022811044016008849247240400007288391&s=p 

W marcu zapłaciłem ok 146 zł . Testowałem z ts65q , na eq6 bez guidingu 6x60s iso 3200 ( będzie też  większa wersja 180 s x 20 z iso 1600 ) , bez klatek  kalibracyjnych(  , z lekkim cropem.

wykres cls.jpg.ff95eeeb83df8d995b5a818159364421.jpg

amera60 copy.jpg

• Lubię 2
  • Dziękuję 1

Oj gdybym miał kasę na drogiego idasa , zapewne nie bawiłbym się z tanią chinszczyzną .Dodatkowo nie wiedziałem jak matryca ff będzie współpracowała ze złączkami ,które mają przelot 37mm . Niestety zakup  astronomika cls wyczerpał mnie finansowo . Nie zajmuję się testami , porównaniami . Chciałem jedynie przedstawić w praktyce budźetowy filtr  .

Filtry FF astronomika  są zupełnie inaczej montowane niż do APSC i dają wg mojego doświadczenia linijną winietę na górze i na dole kadru.

Co do numerków to wykres pobrałem z tej strony https://www.svbony.com/cls-filter#F9155D

zapewne pokazują procent transmisji widma .

Niebo to słaba 4 wg Bortle'a. Bez filtra zbieranie rgb w tym miejscu jest bezcelowe .

Pętla Łabędzia 2 x3 min z guidingiem

pętla copy.jpg

Edytowane przez Maro21
  • Lubię 2
  • Dziękuję 1

Takie pojedyncze klatki mało mówią, nawet jak się doda jakiś opis nieba. Wstawisz taki sam kadr bez filtra? A najlepiej 2 rawy.

Sam robię czasami zdjęcia z Krakowa, z okna i jakieś jaśniejsze rzeczy da się wyłuskać, tak, że po prostu są i je widać na zdjęciu, natomiast czekam jak dojdzie mi filtr L-Pro Optolonga do FF i ciekawi mnie co z tego wyjdzie :)

• Lubię 1

36 minut temu, Paniki napisał:

Tam są procenty wycinania.

Czyli przy "6" jest 6%, gdzie charakterystyka praktycznie pokazuje, że tłumione jest wszystko, a przy "4" jest 4%, gdzie charakterystyka pokazuje, że prawie wszystko filtr puszcza? ;)

Może jednak to konkretne długości fali - liczyłem, że znajdę ich wartości z komentarzem, żeby nie trzeba wysilać głowy, gdzie świecą latarnie i jakie jest realne tłumienie w tym zakresie bo jako budżetowa pokrywka mógłby być przydatny.

@Maro21

Sporo firm i tak zamawia w tej samej fabryce więc nie sugerowałbym, że niższa cena od razu gorsza kategoria. Sam używam jednego UV/IR cut Svbony i nie odnotowałem zauważalnej różnicy w stosunku do Baadera mimo 4x niższej ceny, jednak to mniej "skomplikowany" filtr. To chyba o tym filtrze https://star-hunter.ru/en/svbony-cls-clip-filter-review/

7 minut temu, Paniki napisał:

Takie pojedyncze klatki mało mówią, nawet jak się doda jakiś opis nieba. Wstawisz taki sam kadr bez filtra? A najlepiej 2 rawy.

Sam robię czasami zdjęcia z Krakowa, z okna i jakieś jaśniejsze rzeczy da się wyłuskać, tak, że po prostu są i je widać na zdjęciu, natomiast czekam jak dojdzie mi filtr L-Pro Optolonga do FF i ciekawi mnie co z tego wyjdzie :)

serio w 8 minut rejestrujesz ngc7000 , w Bieszczadach pewnie tak . niestety nie wstawię porównawczych kadrów bez filtra bo ich nie mam , za to fotografuję w tym miejscu od lat i rgb bez filtów to strata czasu

• 5 miesięcy temu...