Skocz do zawartości

Kolejny dziwny kamień

Rekomendowane odpowiedzi

Zainteresowałem się ostatnio kamieniem, który przez kilka ostatnich lat spokojnie leżał sobie na półce. Zapytałbym googla.... gdybym tylko wiedział o co zapytać.

Znalezisko zostało przywiezione kilka lat temu z Niemiec z miasteczka Kalbach (okolice Budingen). Kamień bardzo przypomina szkło... łupie się podobnie i ma kolor czarny. Gdy popatrzy się pod silne światło daje piękny zielony kolor a w środku widać zatopione grudki "czegoś". Załączam zdjęcia... niestety kiepskiej jakości bo robione telefonem <_< ale jak będe miał dostępne do jakiegoś lepszego aparatu dam lepsze fotki.

Zdj&#281;cie_23_.jpg

Zdj&#281;cie_26_.jpg

No tak... kamienie są szklane, zdjęcia się teraz robi telefonem, ach ten XXI wiek wszystko jakieś plasticzne się wydaje :blink:

A na dodatek pomroczność jasna występuje...

Napisałem, że kamień PRZYPOMINA szkło... mając na myśli właściwości fizyczne. Co do robienia zdjęc telefonem to nie każdy ma pod ręką 300D. I nie każdego na niego stać.

Gość Janusz_P.

Tak przy okazji to 300D jest "kupiany" do makro bo wymaga specjalnego i drogiego obiektywu a poprzednie "bzykadełko" Nikonik CP-4500 ostrzyło od centymetra i miało wypasione makro w standarcie, wracając do tematu geologicznego po filozoficznym przerywniku z postu powyżej to to czarne to raczej obsydian lub inne szkliwo wulkaniczne a to zielone przypominające na fotce tej jakości gęsią kupę może być np tektytem z rodzaju butelkowo-zielonych Mołdawitów, połóż go na skaner i zrobisz fotę z kalsą o komórkę używaj do komórczenia i 300D do tego nie potrzebne, wystarczy trochę szarych komórek rozruszać :banan:

Gość Janusz_P.

Od razu lepiej, teraz widać że to Obsydian całą gębą, znajomy przełom muszlowy i specyficzna iryzacja zwietrzeniowa nie pozostawiają cienia wątpliwości :Salut:

To naturalne szkliwo wulkaniczne :Beer:

No to sprawa wyjaśniona :Beer: teraz tylko trzeba zajrzeć do wnętrza. Jutro coś pokombinuje. Zwykłe doświetlenie halogenem z góry dało marne efekty (wizualnie przy tej lampce można spokojnie obejrzeć sobie to co siedzi wewnątrz).

No to sprawa wyjaśniona  :Beer: teraz tylko trzeba zajrzeć do wnętrza. Jutro coś pokombinuje. Zwykłe doświetlenie halogenem z góry dało marne efekty (wizualnie przy tej lampce można spokojnie obejrzeć sobie to co siedzi wewnątrz).

może spróbuj doświetlić od spodu? i złapać makro przy krawędzi, albo może filtr polaryzacyjny by pomógł jak masz?

pozdrowienia

Trudno ędzie to zrobić, bo matryca CCD w skanerze rejestruje światło, które odbija się od oświetlanego lampą obiektu, a kiedy światło odbija się od razu na powierzchni kamienia, wtedy nie wychodzi. Nie wiem, jak to zrobić, by było widać wnętrze, pewnie jakoś się da, ale to już wyższy stopień zaawansowania...

Gość Janusz_P.

Przyłóż do tego cieńszego od góry małą ale mocną latarkę na białe diody tak zeby nie świecić w skaner tylko w próbkę i zobaczysz na skanerze wnętrze jak złoto.

Ps. Na robienie fotek skanerem wpadłem przypadkiem jak mi kumpel dla kawału schował tam klucze od firmy, skaner po zamknięciu się aktywował i zrobił ładną fotkę pęku kluczy.

Ja też robię fotki skanerem. Nie mam aparatu cyfrowego, to trzeba sobie jakoś radzić. Na przykład zdjęcie gałęziaka robiłem na forum grzybowe.

Kolejno: (jeśli nie odwrotnie)

2 grosze

skamieniała muszla

glistnik jaskółcze ziele

grzyby (gałęziaki)

2_grosze.JPG

ma&#322;&#380;_3.JPG

glistnik2.JPG

g.JPG

Gość Janusz_P.

I jak widać skaner się do tego celu doskonale nadaje :banan:

Czyli to następny przyład że dużo bardziej liczy się do otrzymanego wyniku inwencja twórcza i pomysłowość człowieka niz samo zastosowna do danego celu urządzenie :Salut:

Właśnie. CIS są dobre tylko do płaskich kartek. Obiekty trójwymiarowe są na nich nieostre. Główną zaletą jest brak zasilacza i wtyczki do kontaktu (są zasilane z USB), wielkość (bardzo płaskie) i cena. Ja posiadam skaner Plustek OpticPro S6, oczywiście CCD. Przy takich zdjęciach najlepiej jest jeszcze wyostrzyć w programie graficznym. Oczywiście zależy od skanera, ale w takim poniżej 700 zł raczej wyostrzenie się przydaje.