Jump to content

Problem z prowadzeniem po belt mod HEQ5


Rosso
 Share

Recommended Posts

Cześć,

W weekend udało mi się (z małymi problemami) wykonać belt mod w HEQ5. Po poskładaniu wszystkich części, zauważyłem, że napęd w osi RA wydaje dziwny, okresowy dźwięk. Rozkręciłem więc cały moduł jeszcze raz, upewniłem się że wszystko jest w porządku (dokręcone śruby, równoległość ślimacznicy itp.). Niestety, dźwięk nadal występował. Postanowiłem, że zobaczę czy ma to wpływ na pracę montażu pod nocnym niebem. Wieczorem rozstawiłem sprzęt, przekopiowałem ustawienia z ASIAIR PRO na  ASIAIR PLUS (Pierwszy raz go uruchamiałem), podpiąłem wszystko, i jazda. Dźwięk wydobywał się nadal, tak jak w filmiku który zamieszczam. Dokonałem dość precyzyjnego PA (20”> w obu osiach), następnie plate solve, i goto do Pacmana. Tam pierwsza klatka wyszła ok. Myślałem, że sukces, ale każda kolejna była pojechana. W tym czasie przestawiłem montaż na SH2-171, puściłem klatki 5min i dalej to samo. Po 2h walki zrezygnowałem. Podsumowując:

 

Fakty:

 

Przejrzystość była słaba, co mogło mieć negatywny wpływ na guiding, ale chyba nie aż tak

Napęd w osi RA wydaje dziwny cykliczny dźwięk

Bez guidingu klatki 60s nie były poruszone

Restartowanie AAP i montażu nic nie dało

Kalibrowałem guiding zarówno w tym samym miejscu które fotografowałem, jak i innym.

Kable mogły sprawiać problemy, bo były dość naciągnięte (nie zadbałem o to należycie)
Na koniec sesji sprawdziłem PA i był rozstrzelony o mniej więcej 8’ w obu kierunkach

Wydaje mi się, że wykres był w miarę równy podczas klatek, które mają pojechane gwiazdy.

Na koniec sesji wykres błędu guidingu w osi DEC rósł liniowo, podczas gdy RA był prosty.

 

Pytania:

Oczywiście, co może być przyczyną tego dźwięku, oraz co się wydarzyło że montaż tak słabo prowadził?

Przesyłam tez logi, screeny klatek i film z dźwiękiem.

 

Dodam jeszcze, że tak wyglądał guiding dobrej klatki: Screenshot_2021-10-25-19-18-35-759_com.zwoasi.asiair.thumb.jpg.44fe006b7f84d0c8611d9ea5dce728dc.jpg

Z góry dzięki za pomoc. 

 

pojechane.thumb.png.23034041c6d3370ff4e4cc9d973b4fb8.png

 

 

PHD2_GuideLog_2021-10-25_190145.txt PHD2_GuideLog_2021-10-25_213121.txt

Edited by Rosso
Link to comment
Share on other sites

Brzmi jakby silnik gubił kroki. Sprawdź czy nie naciągnąłeś paska za mocno, czy osie nie są skrzywione, czy ślimak nie jest za mocno dociśnięty do zębatki w osi, czy nie przykleiło się do niego coś, co miejscowo utrudnia obracanie ślimaka itp. Zdejmij pasek z silnika, palcem zrób lekki opór i zobacz czy wtedy obraca się płynnie.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Zdejmij osłonę i spróbuj na sucho przesuwać, zobaczysz, czy nic nie przeskakuje na paskach.

Może o coś haczyć. Ja jak założyłem paski, to potem ok 30min w pokoju bawiłem się, przesuwając w każdą stronę montaż. Pozwoliło mi to zauważyć luz na jednym z pasków, przez który ten zsuwał się za mocno do krawędzi rolki.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, lkosz napisał:

Brzmi jakby silnik gubił kroki. Sprawdź czy nie naciągnąłeś paska za mocno, czy osie nie są skrzywione, czy ślimak nie jest za mocno dociśnięty do zębatki w osi, czy nie przykleiło się do niego coś, co miejscowo utrudnia obracanie ślimaka itp. Zdejmij pasek z silnika, palcem zrób lekki opór i zobacz czy wtedy obraca się płynnie.

Dziś będę go rozkręcać jeszcze raz, sprawdzę to o czym mówisz. Dzięki!

Link to comment
Share on other sites

jeszcze taki sposobik - jak regulujesz naciąg paska, to zablokuj kombinerkami w jakiś sposób jedno koło i spróbuj poruszać drugim - tak długo jak umiesz ruszyć tym drugim kołem, bez poruszania pierszym, tak długo zwiększaj naprężenie paska. Rób to minimalnymi ruchami śruby, w pewnym momencie naprężenie stanie się wystarczające i dzięki małym korektom nie powinno być za duże.

Edited by lkosz
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Teraz, OnlyAfc napisał:

Zdejmij osłonę i spróbuj na sucho przesuwać, zobaczysz, czy nic nie przeskakuje na paskach.

Może o coś haczyć. Ja jak założyłem paski, to potem ok 30min w pokoju bawiłem się, przesuwając w każdą stronę montaż. Pozwoliło mi to zauważyć luz na jednym z pasków, przez który ten zsuwał się za mocno do krawędzi rolki.

Właśnie tak robiłem, zauważyłem że pasek się lekko zasuwa, poprawiłem, jeździłem testowałem i było ok. Ale sprawdzę jeszcze raz. Dzięki!

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, lkosz napisał:

Brzmi jakby silnik gubił kroki.

Nie, to zupełnie nie brzmi jakby montaż gubił kroki.

 

27 minut temu, Rosso napisał:

Napęd w osi RA wydaje dziwny cykliczny dźwięk

W montażach tej klasy raczej nie będziesz słyszał równego dźwięku, głównie ze względu na różny poziom docisku ślimaka do ślimacznicy - im lepiej wykonane, tym dźwięk będzie równy. Oczywiście łożyska tez mogą na to wpływać (jak pracują nierówno).

 

Co można zrobić

- poluzował docisk ślimaka do ślimacznicy i zobaczył czy ten dźwięk występuje

- sprawdził czy paski nie są za mocno naciągnięte - muszą być naciągnięte ale po dotknięciu palcem muszę się odginać na ok 2mm (tak jak radzi @OnlyAfc)

- odkręć osłonę opaskowania i podczas pracy montażu połóż lekko palec na pasku od strony gładkiej i zrób to ostrożnie - czy czujesz coś na pasku podczas tego "dźwięku" pracy

- ostrożnie z regulacją montażu w warunkach "domowych", a dokładniej w temperaturze pokojowej. Inaczej pracuje aluminiowy korpus montażu, inaczej stalowy ślimak i mosiężna ślimacznica. To co dla Ciebie w pokoju jest dobrą regulacją, może polecieć całkowicie przy 0 stopni

- Proponuję zostawić lekki luz w RA, przeważyć i sprawdzić działanie

- Zanim zaczniesz robić zdjęcia to po regulacji obróć głowicą 360* za pomocą śliników

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, Pav1007 napisał:

Nie, to zupełnie nie brzmi jakby montaż gubił kroki.

 

W montażach tej klasy raczej nie będziesz słyszał równego dźwięku, głównie ze względu na różny poziom docisku ślimaka do ślimacznicy - im lepiej wykonane, tym dźwięk będzie równy. Oczywiście łożyska tez mogą na to wpływać (jak pracują nierówno).

 

Co można zrobić

- poluzował docisk ślimaka do ślimacznicy i zobaczył czy ten dźwięk występuje

- sprawdził czy paski nie są za mocno naciągnięte - muszą być naciągnięte ale po dotknięciu palcem muszę się odginać na ok 2mm (tak jak radzi @OnlyAfc)

- odkręć osłonę opaskowania i podczas pracy montażu połóż lekko palec na pasku od strony gładkiej i zrób to ostrożnie - czy czujesz coś na pasku podczas tego "dźwięku" pracy

- ostrożnie z regulacją montażu w warunkach "domowych", a dokładniej w temperaturze pokojowej. Inaczej pracuje aluminiowy korpus montażu, inaczej stalowy ślimak i mosiężna ślimacznica. To co dla Ciebie w pokoju jest dobrą regulacją, może polecieć całkowicie przy 0 stopni

- Proponuję zostawić lekki luz w RA, przeważyć i sprawdzić działanie

- Zanim zaczniesz robić zdjęcia to po regulacji obróć głowicą 360* za pomocą śliników

 

pełna zgoda.

 

regulacja docisku ślimaka w montażach eq5/6 to wręcz sztuka. co jakiś czas poprawiam ślimaczki w moim eq6-r a cisne na nim 40+ kg. na szczescie blisko osi i kompaktowo.

 

paski natomiast powinny miec tak 1-2 mm luzu pod lekkim naciskiem palca, ale glowny problem to moc silnika, to nie są młyny przemyslowe, jak w montazu cos chodzi ciezko, to slyszysz to w okolicach paska, ale to nie tam lezy problem.

 

- docisk osi RA też sprawdz (luzujesz od tylu taki pierscien dociskowy, tam gdzie lunetka). montaż na lozyskach bez sprzegla powinien sie krecic jednym paluszkiem w nieskonczonosc ale nie miec luzu na osi.

 

ponadto doslownie kropla oleju silikonowego na paski nie zaszkodzi, sa zamkniete w swoich boksach, ale i tak ciut mniej sie będą siepać i odizoluje je to od powietrza. ale kropla. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, Rosso napisał:

czyli problem z prowadzeniem jest powiązany z jakimś problemem w osi RA, tak?

No oś RA niejako "odpowiada" za prowadzenie, więc każdy błąd w tej osi uwidoczni się na jakości prowadzenia.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

57 minut temu, Rosso napisał:

Dzięki za odpowiedź @Pav1007@Przemek Majewski, dziś zastosuje się do Waszych wskazówek i postaram się odnieść do wszystkich punktow

 

czyli problem z prowadzeniem jest powiązany z jakimś problemem w osi RA, tak?

 

no jasne, ale tak jak mówi Paweł @Pav1007:

 

równie dobrze moglbys powiedzieć, że problem leży w montażu :)

 

montaż to wlasciwie wylacznie oś RA, jak masz dobry polar alignment to nawet mozesz wylaczyc tymczasowo guiding DEC, wyeliminujesz jeden czynnik, czyli faktoryzacja problemu.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
  • Our picks

    • Migracja Astropolis na nowy serwer - opinie
      Kilka dni temu mogliście przeczytać komunikat o wyłączeniu forum na dobę, co miało związek z migracją na nowy serwer. Tym razem nie przenosiłem Astropolis na większy i szybszy serwer - celem była redukcja dosyć wysokich kosztów (ok 17 tys rocznie za dedykowany serwer z administracją). Biorąc pod uwagę fakt, że płacę z własnej kieszeni, a forum jest organizacją w 100% non profit (nie przynosi żadnego dochodu), nie znalazłem w sobie uzasadnienia na dalsze akceptowanie tych kosztów.
        • Thanks
        • Like
      • 44 replies
    • Droga Mleczna w dwóch gigapikselach
      Zdjęcie jest mozaiką 110 kadrów, każdy po 4 minuty ekspozycji na ISO 400. Wykorzystałem dwa teleskopy Takahashi Epsilon 130D i dwa aparaty Nikon D810A zamocowane na montażu Losmandy G11 wynajętym na miejscu. Teleskopy były ustawione względem siebie pod lekkim kątem, aby umożliwić fotografowanie dwóch fragmentów mozaiki za jednym razem.
        • Love
        • Thanks
        • Like
      • 48 replies
    • Przelot ISS z ogniskowej 2350 mm
      Cześć, po kilku podejściach w końcu udało mi się odpowiednio przygotować cały sprzęt i nadążyć za ISS bez stracenia jej ani razu z pola widzenia. Wykorzystałem do tego montaż Rainbow RST-135, który posiada sprzętową możliwość śledzenia satelitów.
      Celestron Edge 9,25" + ZWO ASI183MM. Czas ekspozycji 6 ms na klatkę, końcowy film składa się z grup 40 klatek stackowanych, wyostrzanych i powiększonych 250%.
      W przyszłości chciałbym wrócić do tematu z kamerką ASI174MM, która z barlowem 2x da mi podobną skalę, ale 5-6 razy większą liczbę klatek na sekundę.
      Poniżej film z przelotu, na dole najlepsza klatka.
        • Love
        • Thanks
        • Like
      • 72 replies
    • Big Bang remnant - Ursa Major Arc or UMa Arc
      Tytuł nieco przekorny bo nie chodzi tu oczywiście o Wielki Wybuch ale ... zacznijmy od początku.
       
      W roku 1997 Peter McCullough używając eksperymentalnej kamery nagrał w paśmie Ha długą na 2 stopnie prostą linie przecinajacą niebo.
       
      Peter McCullough na konferencji pokazał fotografię Robertowi Benjamin i obaj byli pod wrażeniem - padło nawet stwierdzenie: “In astronomy, you never see perfectly straight lines in the sky,”
        • Love
        • Thanks
        • Like
      • 16 replies
    • Jeśli coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie - o nietypowych rozwiązaniach sprzętowych
      Sformułowanie, które można znaleźć w internetach jako jedno z "praw Murphy'ego" przyszło mi na myśl, gdy kolejny raz przeglądałem zdjęcia na telefonie z ostatniego zlotu, mając z tyłu głowy najgłośniejszy marsjański temat na forum. Do rzeczy - jakie macie (bardzo) nietypowe patenty na usprawnienie sprzętu astronomicznego bądź jakieś kreatywne improwizacje w razie awarii czy niezabrania jakiegoś elementu sprzętu  Obstawiam, że @HAMAL mógłby samodzielnie wypełnić treścią taki wątek.
        • Haha
        • Like
      • 43 replies
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.