Skocz do zawartości
Wypróbuj Astropolis Market - nową platformę sprzedażową. Kliknij tutaj, aby przejść. ×

Reklamacja daystar quark w teleskop-express.de

lkosz

Rekomendowane odpowiedzi

oj szkoda, myślałem że do zdjęć też. Noo jutro się zerwę o 7 w nocy i potestuję w dwóch teleskopach, z kątówką, z inną kamerą. Chociaż objaw jest taki sam jak za poprzednim razem... Na samą myśl, że mam to znowu reklamować, robi mi się niedobrze.

Kupowałem w Teleskop Express kilkanaście rzeczy. Fajny kontakt, jszybka wysyłka, jak prosiłem to wysyłali dodatkowe zdjęcia sprzętu "na żywo". Ale jak pojawił się problem z lustrem od OOUK i zamiast pomóc spuścili mnie na drzewo, to zerwałem więź ze sklepem. Tęsknię czasem za Haribo 😁

Edytowane przez Woj2007

28 minut temu, DarX86 napisał(a):

U mnie tak to wygląda przy prześwietlaniu tarczy

a masz zdjęcie przeciwnej strony? Tam powinny być te odbicia.

Gwoli ściłości moje zdjęcia nie są prześwietlone - to są klatki 16-bit, którym przesunąłem tylko histogram.

27 minut temu, Woj2007 napisał(a):

Tęsknię czasem za Haribo 😁

nie dodają już od dawna

Sprawdziłem jeszcze raz - kamerą i przez okular. W kamerze widać, że to problem z quarkiem, choć pomyślałem, że może się czepiam, i że może nie warto się siłować ze sklepem. Aż wsadziłem 32mm okular... wszystkie wątpliwości mi przeszły. Borze zielony jakim cudem takie gówno wypuścili do klienta? Któryś z elementów w środku jest ukruszony na brzegu, zgnieciony albo cholera wie co. Wyraźnie widoczne pojaśnienie z jednej strony i odblask idący przez sam środek pola widzenia. Aż dziwne, że zdjęcia wychodzą relatywnie przyzwoite. Obracając quarka w kątówce wychodzą kolejne nierówności, może od jakichś pyłków, które od biedy dałoby się jeszcze flatem załatwić.

Odsyłam to do sklepu. Masakra.

• Smutny 1

Ja bym napisał bezpośrednio do Jen Winter (właścicielka DayStara) i opisał sytuację. Swego czasu miałem z nią kontakt i to jest fajna, rzeczowa babka. W późniejszym okresie jak miałem problem to kierowała mnie do kogoś z firmy ale problemy były rozwiązywane.

Swoją drogą szkoda, że pomimo tylu lat produktu na rynku nadal są takie cyrki. Na zagranicznych forach zdarzały się relacje z nierównym pasmem na obrazach i to ewidentnie była wina samego etalonu.

DayStar ma różne gradacje jakości etalonów i te najgorsze idą do Quarków i tych "tanich" Solar Scout'ów

Edytowane przez Pablito
  • Lubię 1

Raczej jestem na etapie rozglądania się za luntem albo coronado. Nie uśmiecha mi się to kompletnie, quark jest w sam raz do moich zastosowań, ale takich problemów za tę kasę nie przełknę... Napisałem do TS, że w tej sytuacji oczekuję szybkiej wymiany lub zwrotu pieniędzy. Odpisali że very unlucky situation, żeby wysłać, a oni się zastanowią co z tym zrobić.

Jutro jeszcze raz to sprawdzę w teleskopie, bo podświetlając quarka od spodu nie widać żadnych skaz. I się zacząłem zastanawiać czy to czasem nie ten fikuśny olej, przez który nie należy trzymać quarka na zimnie. Ze 3h był zawieszony poziomo, dopiero pod koniec zamontowałem pionowo przez kątówkę i w 152/1200 w okularze zobaczyłem to zło. Postał sobie potem na stole, przestygnął...

W międzyczasie z ciekawości napisz do Daystar, może wyjaśnią sytuację. Też kiedyś z nimi pisałem, odpisują w miarę szybko i rzeczowo. Po Twoich perypetiach (i innych przypadkach opisanych na forach) mam wrażenie, że w dziale jakości pracuje tam Steve Wonder...

• Haha 1