- 0
Wybór pierwszego poważniejszego teleskopu...
-
Market
-
SPRZEDAM
[S] Dovetail Vixen - wielofunkcyjny 20cm , uchwyt montażowy
Przez astro4u.net
6 dni i 22 godziny
145 zł -
SPRZEDAM
-
SPRZEDAM
-
SPRZEDAM
-
SPRZEDAM
-
SPRZEDAM
-
SPRZEDAM
Kontroler OnStep do montaży paralaktycznych i azymutalnych (płytka)
Przez Pikolaczek
13 dni i 15 godzin
390 zł -
SPRZEDAM
-
SPRZEDAM
-
SPRZEDAM
GSO 150/600 mikroruchy 2", Filtr Baader UHC-S/L-Booster 1,25", DreamFocuser
Przez kusy2000
13 dni i 13 godzin
1 200 zł
-
SPRZEDAM
-
Ostatnio przeglądający 1 użytkownik
-
Polecana zawartość
-
Astropolis Market - nowa platforma zamiast Giełdy [Testy]
Adam_Jesion opublikował(a) temat w Sprawy techniczne,
Jak już niektórzy z was zapewne zauważyli, testuję nową usługę na Astropolis - Market. Jej celem jest próba zorganizowania (zdemokratyzowania) sprzedaży na Astropolis - zarówno tej giełdowej (niekomercyjnej), jak i tej bardziej zorganizowanej - czyli w pełni komercyjnej. Coraz więcej jest na Astropolis osób i podmiotów, które albo już próbują sprzedawać w partyzancki sposób wśród wątków giełdowych, albo pytają administrację o pozwolenie na rozpoczęcie takiej działalności.-
-
- 220 odpowiedzi
Wybrany przez
Adam_Jesion, -
-
Migracja Astropolis na nowy serwer - opinie
Adam_Jesion opublikował(a) temat w Sprawy techniczne,
Kilka dni temu mogliście przeczytać komunikat o wyłączeniu forum na dobę, co miało związek z migracją na nowy serwer. Tym razem nie przenosiłem Astropolis na większy i szybszy serwer - celem była redukcja dosyć wysokich kosztów (ok 17 tys rocznie za dedykowany serwer z administracją). Biorąc pod uwagę fakt, że płacę z własnej kieszeni, a forum jest organizacją w 100% non profit (nie przynosi żadnego dochodu), nie znalazłem w sobie uzasadnienia na dalsze akceptowanie tych kosztów.-
-
- 60 odpowiedzi
Wybrany przez
Adam_Jesion, -
-
Droga Mleczna w dwóch gigapikselach
bartoszw opublikował(a) temat w Głęboki Kosmos (DS),
Zdjęcie jest mozaiką 110 kadrów, każdy po 4 minuty ekspozycji na ISO 400. Wykorzystałem dwa teleskopy Takahashi Epsilon 130D i dwa aparaty Nikon D810A zamocowane na montażu Losmandy G11 wynajętym na miejscu. Teleskopy były ustawione względem siebie pod lekkim kątem, aby umożliwić fotografowanie dwóch fragmentów mozaiki za jednym razem.-
-
- 49 odpowiedzi
Wybrany przez
Adam_Jesion, -
-
Przelot ISS z ogniskowej 2350 mm
bartoszw opublikował(a) temat w Inne zdjęcia i filmy,
Cześć, po kilku podejściach w końcu udało mi się odpowiednio przygotować cały sprzęt i nadążyć za ISS bez stracenia jej ani razu z pola widzenia. Wykorzystałem do tego montaż Rainbow RST-135, który posiada sprzętową możliwość śledzenia satelitów.
Celestron Edge 9,25" + ZWO ASI183MM. Czas ekspozycji 6 ms na klatkę, końcowy film składa się z grup 40 klatek stackowanych, wyostrzanych i powiększonych 250%.
W przyszłości chciałbym wrócić do tematu z kamerką ASI174MM, która z barlowem 2x da mi podobną skalę, ale 5-6 razy większą liczbę klatek na sekundę.
Poniżej film z przelotu, na dole najlepsza klatka.-
-
- 73 odpowiedzi
Wybrany przez
Adam_Jesion, -
-
Big Bang remnant - Ursa Major Arc or UMa Arc
.zombi. opublikował(a) temat w Głęboki Kosmos (DS),
Tytuł nieco przekorny bo nie chodzi tu oczywiście o Wielki Wybuch ale ... zacznijmy od początku.
W roku 1997 Peter McCullough używając eksperymentalnej kamery nagrał w paśmie Ha długą na 2 stopnie prostą linie przecinajacą niebo.
Peter McCullough na konferencji pokazał fotografię Robertowi Benjamin i obaj byli pod wrażeniem - padło nawet stwierdzenie: “In astronomy, you never see perfectly straight lines in the sky,”-
-
- 18 odpowiedzi
Wybrany przez
Adam_Jesion, -
-
Pytanie
akustyk
Cześć Wam
Od kilku dni wałkuję i przeczesuję różne fora oraz sklepy internetowe w poszukiwaniu pierwszego poważniejszego teleskopu. Teleskop ma służyć do obserwacji/astrofoto (40/60%). Ja i syn (18 lat) chcemy obserwować i fotografować głównie obiekty głębokiego nieba. Na planety czy księżyc pewnie też spojrzymy nie raz. Niestety warunki mamy wokół domu takie:
SQM 19.33 mag./arc sec2
Brightness 1.99 mcd/m2
Artif. bright. 1820 μcd/m2
Ratio 10.7
Bortle class 6
Dopiero ok. 35 km od domu mamy takie:
SQM 20.56 mag./arc sec2
Brightness 0.647 mcd/m2
Artif. bright. 476 μcd/m2
Ratio 2.78
Bortle class 4
Elevation 267 meters
Bardzo często w propozycjach pojawia się teleskop Newton 150/750 na montażu paralaktycznym eq 3-2. Wiem z czym się wiąże taki montaż. Do śledzenia oraz w przyszłości po dokupieniu silnika na 1 oś min. można już zacząć robić ciekawsze zdjęcia. Teraz do konkretów. Znalazłem takie reflektory:
1. https://skywatcher.pl/teleskop-sky-watcher-bkp-15075-eq3-2-z-wyciagiem-crayforda-150-750
2. https://www.astroshop.pl/teleskopy/omegon-teleskop-n-150-750-eq-4/p,22465#specifications
3. https://www.bresser.de/pl/Wed-ug-producenta/bresser/Teleskop-BRESSER-Space-Explorer-MC-150-750-z-monta-em-EQ-3.html?mtm_campaign=Doofinder&mtm_kwd=9621813&mtm_source=Polish&mtm_medium=OnSite&mtm_cid=Poland&mtm_group=SiteSearch
4. https://www.bresser.de/pl/bresser-bresser-3/Teleskopy/BRESSER-Messier-NT-150S-750-Hexafoc-Optical-Tube.html?mtm_campaign=Doofinder&mtm_kwd=4850750&mtm_source=Polish&mtm_medium=OnSite&mtm_cid=Poland&mtm_group=SiteSearch
do tego statyw EQ 3-2 https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=1401&lunety=Monta paralaktyczny Sky Watcher EQ3 2 CG4 g owica przeciwwagi statyw aluminiowy (wiem, że kwota na granicy... ale może warto?)
5. https://www.bresser.de/pl/Wed-ug-producenta/bresser/Teslekop-BRESSER-Pollux-150-750-EQ3-z-filtrem-s-onecznym.html?mtm_campaign=Doofinder&mtm_kwd=4650750&mtm_source=Polish&mtm_medium=OnSite&mtm_cid=Poland&mtm_group=SiteSearch (brak lunetki do ustawiania statywu na gwiazdę polarną)
Budżet w którym chcę się zmieścić to 2 - 2,5 tys. zł. Zależy mi na sprzęcie który będzie stanowił najlepszą bazę do rozbudowy na przyszłość (dokupienie silnika/silników, dodatkowych okularów, filtrów). Czy ktoś może pomóc w wyborze?
Oczywiście jeśli macie sugestie to proszę bardzo, zawsze są mile widziane. Nie wiem czy przy takim niebie wokół domu gdzie jednak najczęściej będziemy coś próbowali oglądać cokolwiek zobaczymy. Czy ma sens się ładować od razu w lustro 150 mm? Czy 130 mm na początek nie było by wystarczające i lepiej dokupić 2 okulary. Proszę o porady. Dziękuję bardzo:)))))
229 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi