Jump to content

Millie

Społeczność Astropolis
  • Content Count

    32
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Millie

  1. Ahh ale Wam zazdroszczę. Super projekt! Dorzuciłam się troszkę. ♡
  2. Wczorajsza pełnia Księżyca. Akurat nadleciał samolot
  3. Zrobione! Obraz idealny. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! ♡♡
  4. Okular 25mm 1,25" - ten który dają w gratisie razem z tubą. Mam nadziej że o takie zdjęcie chodzi.
  5. Zaparowane nie było. Jak załapać tę ostrość?
  6. Dziś wczesnym wieczorem próbowałam po raz pierwszy obserwować Księżyc. Niestety obraz w okularze 25mm 1,25" był bardzo rozmyty, (dokładnie jak na zdjęciu). Czy to oznacza że teleskop potrzebuje kolimacji czy może jeszcze coś trzeba ustawić?
  7. Dziękuję wszystkim za pomoc. Z nowym zasilaczem wszystko działa.
  8. No właśnie jest troszkę luźna bo to zasilacz z wymiennymi końcówkami. Wybiorę się na miasto w poszukiwaniu czegoś lepszego. Dziękuję za odpowiedź.
  9. Po komunikacie 'initializing' słychać takie ciche pyknięcie w silniku jakby miało coś się ruszyć ale teleskop ani drgnie. Potem na pilocie wyświetla się 'SynScan Version 04.39.04' tak jak zaraz po włączeniu zasilania. Na dodatek praca silniczka ktora załącza się po wybraniu prędkości prowadzenia np. 'Lunar Rate' ustaje. Zasilacz wygląda tak jak na zdjęciu.
  10. Dodam jeszcze ze po wybraniu opcji nakierowania na księżyc z 'object list' wyświetla się komunikat 'slewing' a potem 'Initializing' ale znów nic się nie dzieje. Wszystko podłączone jest tak jak trzeba. Zastanawiam się czy może to być wina zasilacza. W sumie połączyłam 12V tak jak wymagane ale jest to zasilacz z wymiennym końcówkami więc może coś nie łączy lub za mało przekazuje mocy? Już nie wiem co mam poprawić.
  11. A ja znów mam problem ale tym razem z pilotem SynScan. Mianowicie po włączeniu wprowadzam wszystkie dane a kiedy pojawia się komunikat 'Begin Alignment' wybieram 'NO' żeby obsługiwać teleskop w trybie 'Easy Tracking Mode' i wtedy pojawia się menu z opcjami -set up, -utility function, -object list. Nie wiem czy powinnam jeszcze coś zrobić w tych ustawieniach bo kiedy je omijam i wciaskam przyciski kierunkowe żeby sterować teleskopem to pokazuje się komunikat 'Initializing...' ale nic się nie dzieje. Co robię źle? Edit: Dalej z opcji 'Set up wybieram 'Tracking' potem 'Lunar' - sł
  12. Super. Dziękuję. Narazie czytałam tylko o trybie 'Easy Tracking Mode' i chyba narazie zacznę od tego. Mam tylko jeszcze takie pytanie: co ustawić na skali R.A przed uruchomieniem SynScan? Bieżący czas lokalny czy H.A tak jak na wcześniej tu podanym filmiku?
  13. Rozumiem. Dziękuję za tak dokładne wytłumaczenie Na czym ona polega?
  14. Wygląda na to że moja lunetka biegunowa jest juz zjustowana. Namierzony obiekt pozostaje cały czas w centrum podczas obracania osi R.A wiec nic nie musiałam ustawiać. Ale gdy montaż jest w pozycji startowej siatka mojej lunetki wygląda dokładnie jak na zamieszczonym zdjęciu.
  15. Bardzo pomocny filmik ale osoba na filmiku powiedziała że dolna skala R.A jest dla półkuli północnej. W instrukcji jest napisane że to górna skala jest dla półkuli północnej i wszystko ustawiamy na niej. Więc jak to jest? Poza tym zaprezentowana w filmie aplikacja obliczyla H.A na 3:40 a osoba na filmiku mówi że H.A to 22.45. I jeszcze jedna rzecz: co w końcu ustawiamy na osi R.A. nasz czas lokalny czy H.A. ? Tak wiem bardzo opornie mi to wszystko idzie i czasem mam wrażenie że porywam się z motyką na słońce i nijak tego nie opanuje :( Z góry dziękuję jeśli ktoś znajdzie czas i cierpliwoś
  16. Millie

    Millie

  17. Czy właśnie tak wygląda poprawna 'pozycja wyjściowa' montażu przed włączeniem zasilania?
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.