Jump to content

kristofus

Społeczność Astropolis
  • Content Count

    108
  • Joined

Community Reputation

49 Neutral

About kristofus

  • Rank
    Regulus

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Jakiej kamerki używasz? Przyjrzyj się jakie są realne czasy ekspozycji poszczególnych klatek, czy zadana np. 4-sekundowa klatka nie kończy się naświetlać zaraz po starcie (widać to w logach). U mnie PAT ma jakiś problem z driverem kamerki (T7 czyli klon ASI120), nie potrafi wyegzekwować zadanych czasów ekspozycji, Platesolve2 sobie radzi w pierwszych krokach z niedoświetlonymi klatkami ale w ostatnim są wykonywane jakieś dodatkowe obliczenia wcs do których już Platesolve2 nie może być użyty a ASPS z krótko naświetlonymi klatkami sobie tak dobrze nie radzi. To znaczy przy bardzo dobry
  2. W5 Pro Mini mi podpadł ale do Kiano mam sentyment - w pracy od dobrych kilkunastu miesięcy siedzi w szafie sterowniczej, włączane/wyłączane razem z nią przynajmniej raz dziennie, łącznie to już będą pewnie jakieś miesiące przerywanej pracy... Tyle, że tam praktycznie nie ma wymiany danych, tylko taki bezprzewodowy "pomost" na używany raz na kilka dni soft do przeprogramowywania serwonapędu przez RS485. W10 Home, VNC z braku RDP, dummy-hdmi nie próbowałem ale też z przeklikaniem prostej apki nie ma jakiś istotnych problemów.
  3. To chyba nie wszędzie działa - naczytałem się o tych problemach, kupiłem dummy-hdmi bo a nóż coś da się lepiej... i nic, przy RDP i W5 Pro Mini 4/64 z Win10 absolutnie żadnej różnicy nie zauważałem. Jedyne problemy w pracy zdalnej, jeśli już, powodował zbyt słaby sygnał wifi, w takich sytuacjach rzeczywiście mocno potrafił spaść komfort pracy.
  4. To ja może tylko w uzupełnieniu do swojej wcześniejszej wypowiedzi się "pochwalę" : stick W5 PRO Mini kilkanaście dni temu dokonał żywota, nie chce się w ogóle zbootować. Nie wiem, może świeże mroźne powietrze mu na dłuższą metę nie posłużyło, może przewalanie sporej ilości danych przez EMMC... Może to też zbieg okoliczności, że w tym samym czasie dysk w niemal nieużywanym Chuwi Hi10 AIR zrobił się read-only i w zasadzie tablet na śmietnik, kość nietania, lutowanie bga, raczej poza moim zasięgiem zdolności... Chyba się wyleczyłem z czegokolwiek na EMMC, prędkościami to nie grzeszy a
  5. Tylko uważaj z napięciami. W poście wyżej skorygowałem swoje wywody. To co sam używam ( https://allegro.pl/oferta/rs232-uart-ft232rl-konwerter-usb-ftdi-7221336036 ) z AZ-EQ6 jest ok i po prostu wisi sobie na kablu zaizolowane.
  6. Zwrot przejściówki przez @dziki będzie pewnie najlepszym wyjściem, z napięciami oczywiście trzeba być ostrożnym (opis, który podlinkowałem krzyczy o tym czerwonymi bukwami), ale co do tych napięć to bym jednak polemizował. Jesteś pewien, że na tej przejściówce jest 12V? Ok, takie zasilanie z montażu zwykle wychodzi (BT tak przez 7805 zasilałem), ok, standard RS232 jest 12-voltowy, jednak w tej przejściówce siedzi FT232RL, jest zasilany z 5V(USB) i defacto ten scalak operuje na poziomach TTL-owych. Popraw mnie jeśli się mylę ale gdyby rozszyć (dodatkowym DB9) i spiąć GND, RX, TX to raczej
  7. Nie całkiem. Wywal "Name" z labelsów przy Tycho, "zafajkuj" "Grid" i tam zaznacz marker+label, ewentualnie dostosuj density dla label Edit: Każda warstwa (layer) ma swoje własne, specyficzne ustawienia, łatwo to przeoczyć.
  8. Ale dlaczego? Przecież to tylko markery gwiazd z label B-V oraz grid z labelem.
  9. Wygląda na PixInsight, niektóre katalogi (Tycho) mają te dane.
  10. @MateuszWwszystko się zgadza, możliwe, że w części radiowej należy szukać źródła problemu jednak doprecyzowując, nie pamiętam już czy to był laptop czy PC-stick (a najpewniej oba), w każdym bądź razie albo laptop stał obok statywu ewentualnie stick leżał na półce, moduł na kilkunastu cm skrętki jak "antenka" wpięty w montaż. Było więc raczej bardzo blisko i przynajmniej w części położeń praktycznie bez przeszkód po drodze. Dobra, dosyć OT o moim złomku Jak dla mnie 1 dodatkowy miękki kabelek (4-żyłowy telefoniczny) wiszący z korpusu napędu to żaden problem mechaniczny a mam spokojną głow
  11. A ja jeszcze raz dziękuję Ci za poświęcony czas i masę cennych informacji, trefny moduł to tylko część historii, w której dużo mi pomogłeś.
  12. Potrzeby potrzebami ale to nie do końca o to chodzi. Pisałem Ci sporo ile walczyłem brnąc także w prawdopodobnie ślepe zaułki niuansów mechanicznych i naprawdę chciałbym komuś tego oszczędzić, nawet przyjmując, na co wygląda, że problem dotyczył tylko tego konkretnego modułu/konfiguracji. To nie chodzi o wariackie dążenie do jakiegoś kosmicznego RMS jakie osiągają napędy kilkukrotnie droższe ale o sytuację, gdzie kalibracja się sypie, guiding assistant się sypie, wykres co byś nie robił w większości podejść nie chce zejść poniżej 1,5 RMS, korekty walą w obie strony bez żadnej logiki,...
  13. Super robota, wersja z podpisami byłaby jeszcze przydatniejsza, nie wszyscy mają tę wiedzę w paluszku
  14. Zasadniczo rada była dla autora wątku, który jak napisał ma EQ6-R a według mojej wiedzy to ta sama elektronika jak w moim AZ-EQ6, z podpięciem pilota wtyczką RJ-45. Ty widzę masz w stopce NEQ6 i jeśli do niego odnosi się pinout wtyczki (EQ6) z linku, który zamieściłem, to on zdecydowanie nie wygląda na rozkład klasycznego RS232(DB9) więc z tym adapterem przynajmniej na poziomie kabelkologii wydaje mi się będziesz miał problem, nie wnikając w innego rodzaju problemy z takimi adapterkami, które nawet w swej podstawowej roli (RS232-USB) potrafią sprawiać problemy (kontrola przepływu, etc.)
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.