Jump to content

kubaman

Społeczność Astropolis
  • Content Count

    2298
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    24

kubaman last won the day on January 25

kubaman had the most liked content!

Community Reputation

3689 Excellent

3 Followers

About kubaman

  • Rank
    Czerwony nadolbrzym
  • Birthday 09/26/1976

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyna
  • Skąd
    Maciejowice k. Krakowa

Recent Profile Visitors

15035 profile views
  1. Przy okazji kolimacji RCka, 20 s, skala 0.31
  2. No właśnie wg mojej wiedzy jest najdokładniejszy, stosuje tę samą metodę co ASA. Obliczyłem w kalkulatorze, że musiałbym mieć 32 minuty (!) błędu na polarną by uzyskać taki dryf. A PAT pokazuje 0,6 min.
  3. W jaki sposób wykonać test wskazujący że to przynajmniej częściowo PA? Wg PATa jestem w punkt na polarnej, ale wiadomo, seeing itp. Np w jednym położeniu leci tak a w innym inaczej i to da do zrozumienia, że PA jednak jest do poprawy.
  4. OK, sprawdzę to, tym bardziej, że już wcześniej dałem tu wynik testu V i była odchyłka. Pytanie tylko czy to wyjdzie przy naświetleniach rzędu 200s? Dryf jak wspomniałem wynosi 120 pikseli na godzinę, czyli w tym wypadku 3,5 minuty kątowe
  5. tylko z jakim pikselem ten FWHM.. czy autor wątku stosuje maskę Bahtinowa? To plus programik Bahtinov Grabber załatwi sprawę.
  6. Mam wynik wstępnej obserwacji na RCku. Ze względu na problemy z podłączeniem OAG na razie nie mam wyniku guidowanego, a ze względu na skalę nie sposób powiedzieć czy pojazd jest normalny w tych warunkach, czy też stanowi taki sam problem jak przy RASA. Mam jednak porówannie pozycji w kadrze dla relatywnie krótkich ujeć 60s na przestrzeni godziny. 115 pikseli na godzinę daje około 2 piksele na minutę. Przy 10 minutach 20 pikseli to już bardzo wyraźnie dało by się we znaki. Przy czym to jest skala 0,6 (bin 2). Nie jest to więc definitywnie sprawa optyki. Być moż
  7. teraz nie sprawdzę, robiłem wszystko w kopule na szybko. Jeśli włączyłem po prawej stronie to faktycznie nie będzie rozwiązanie. ale teraz nie pamiętam, zmarzłem tak że myślę wyłącznie o herbacie i kocu w każdym razie doświadczenie z chybotaniem jest nieodwracalnie potwierdzone - montaż pracował nierówno a po ponownym uruchomieniu poszło OK. Dlatego pomyślałem o zasilaniu.
  8. tak właśnie myślę, że są połączone, jutro będę to patroszył
  9. Hej czy ty w ogóle czytałeś mojego ostatniego posta? Jeśli tak to najwyraźniej nie zrozumiałeś. Napisałem właśnie, że montaż najprawdopodobniej ma pomylone fabrycznie przewody i zasilając tak jak piszesz powyżej, zasilałem najpewniej cały sprzęt z monta.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.