Skocz do zawartości

Desiccant w ST8300


JaLe

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie on w ogóle jest :D i jak się do niego dostać ?

 

W manual'u jest instrukcja

 

Replacing the Desiccant

The ST-8300 contains a small packet of desiccant that keeps the CCD from frosting when it’s cooled. This desiccant should last for several years but it won’t last forever. If you start seeing things appear in your images that look like shadowed tendrils you should suspect frost on the CCD and it may be time to replace the desiccant. You can get the replacement desiccant from us and it’s easy to replace with the following procedure:

2. Remove the camera’s front cover by loosening the four socket-head cap screws (SHCS) that hold it in place.

3. Remove the shutter or filter wheel by unscrewing the small Philips head screw and washer that holds it in place. Make sure you know which side goes up. With filter wheels it the side with the filters but with shutters you’ll have to keep track of it as they won’t work right if flipped.

4. Remove the CCD Cover/Window Plate by loosening the four SHCS that hold it in place.

5. Pull out the old desiccant pack and replace it with the fresh one. You may have to wedge it in there or fold the bag slightly to get it to fit.

6. If the CCD cover glass is spotted it is easily cleaned with a cotton swab and isopropyl (rubbing) alcohol. Dust here is very critical, so take care.

7. Replace the CCD Cover/Window plate, shutter and front cover.

8. Let the camera sit for 24 hours before cooling to give the desiccant time to equilibrate the CCD chamber.

Edytowane przez jcbo
  • Lubię 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

obrazki masz tu: http://blogs.yahoo.co.jp/ma_sakon/51925087.html

a po ludzku, jak się do niego dobrać jest opisane w manualu na str.35

 

Regenerating the Desiccant Plug
The desiccant absorbs moisture in
the CCD chamber, lowering the dew
point below the operating temperature of the cooled CCD, thus preventing
the formation of frost. The desiccant is
contained in a small cylindrical plug
that screws into the chamber from th
e rear. In normal operation the useful
life of the desiccant is over a year. If
the CCD chamber is opened often, the
desiccant should be regenerated when frosting is noticed.
Follow the procedure below to regenerate the desiccant:
SBIG STF-8300 Manual
33
1. Unscrew the desiccant container from
the side of the camera opposite the
connectors and remove the O-ring.
2. Plug the resulting hole by screwing in the supplied bolt or plug 2 or 3
turns.
Finger tight is adequate. Don't put a wrench on it.
3. Heat the desiccant container in an ov
en at 350°F (175 deg C) for 4 hours.
The solder used to seal the can melts at
460 degrees F, so be sure to stay at
least 50 degrees below this number. Preheating the oven to avoid hot spots
is advised.
4. Replace the desiccant container into cam
era, being careful to reinstall the
O-ring and insure that it does not get pinched.
5. Expect the camera to take an hour or
two to reach the frost free state. If it
does seem to frost the procedure can be repeated letting the camera sit for
24 - 48 hours between bakings. If need to capture images and do not have
time to bake the plug, in an emergency, simply reduce your cooling to the
zero degree C range - the CCD dark current will still be quite low.

 

 

Nic nie napisali o woreczku :( mam nadzieję, że można go wyprażać.

Edytowane przez JaLe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się źe woreczków się nie praży. Używałem takiego dessicanta z wymiennym wkładem do st-2000 i zalecali wymane na nowy woreczek. Bylo napisane - nie wyprażać!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się źe woreczków się nie praży. Używałem takiego dessicanta z wymiennym wkładem do st-2000 i zalecali wymane na nowy woreczek. Bylo napisane - nie wyprażać!

 

Woreczki najprawdopodobniej z Tyveku, także długotrwale nie można przekraczać 80*C.

Można taki wkład/woreczek zregenerować, przez włożenie go na ~dobę do słoiczka z wyprażonym sitem molekularnym (lepsze, ale trzeba prażyć w 300*C) lub żelem krzemionkowym - wystarczyło by kilkadziesiąt gramów.

Edytowane przez bartolini
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.