Skocz do zawartości

Jakość optyki


Slawek

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzałem i wydaje mi się że się znacznie poprawiło :lol: . Teleskop nie był zbyt wystudzony(1 godz.), ale krążki dyfrakcyjne przed i za ogniskiem zdecydowanie dużo bardziej przypominają koła niż przed przeróbką. Ostrości przy pow. ok 100x nie mogłem ustawić ze względu na zbyt dużą różnicę temperatur, ale nie ciągnęła się już mora z jednej strony gwiazdy. Poruszałem jeszcze okularem wokół osi, co nijak nie miało wpływu na obraz. Na dalsze testy nie pozwoliła pogoda.

Pozdrawiam Sławek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Janusz_P.

Czyli jednak za mocno uciśnięta optyka a już wieszaliście psy na lustrze i jego producencie, oj nieładnie koledzy w gorącej wodzie kąpani, nieładnie :noughty:

Jak widać dobitnie na tym przykładzie optyka astonomiczna to nader delikatna materia i trzeba się z nią naprawdę umiejętnie obchodzić aby nie zepsuć jej wyjściowych parametrów :salu:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I tu muszę się zgodzić z wypowiedzią Janusza. Po dzisiejszych testach i porządnym wystudzeniu optyki - obrazy gwiadz punktowe (pow 150X), bez problemu rozdzielone Epsylony (pow. ok 80X). Wszelkie wcześniejsze "wady" zostały zlikwidowane. Wielkie dzięki za rady.

Pozdrawiam Sławek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.