Skocz do zawartości

NGC663 (C10) Cas


diver

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny raz zmontowałem setup na tarasie z nadzieją na nocne rozpogodzenie i kolejny raz nadzieja się rozwiała. :(
Sięgnąłem więc do materiału zbieranego kilka dni temu między chmurami przy podmuchach wiatru. Obraz uzyskany z 35 klatek daleki jest więc od ideału, zarówno z powodu małej ilości materiału jaki i kiepskich warunków. Ale żeby nieco poprawić sobie "astropsychę" można coś na nim pokazać i spróbować opisać co tam widać. ;)

 

NGC663 to gromada otwarta w Kasjopei, którą Caldwell umieścił w swoim "amatorskim" katalogu pod numerem C10, a jej odkrywcą jest William Herschel. Leży w pasie Drogi Mlecznej, w której w myśl idei Ambarcumiana wyodrębniono wiele asocjacji gwiazd. Jej odległość ocenia się na 6850 ly, a wiek na 20-25 milionów lat.

NGC663 zawiera się w obszarze asocjacji Cas OB8. Składa się głównie z gwiazd typu widmowego O, choć należą do niej również nieco chłodniejsze olbrzymy typu B oraz czerwone typu M (źródło: http://galaxymap.org/drupal/node/104).

 

W gromadzie można odnaleźć gwiazdy, które w katalogu WDS zostały zapisane jako podwójne, nie zostały jednak określone jako grawitacyjne.
HIP8235: składniki mag 8,7 i 13,3; typy widmowe B, separacja 5,5" (na obrazku składniki nie są rozdzielone, gwiazda ma jedynie lekki owal).
HIP8239: składniki mag 9,0 i 11,2; typy widmowe B, separacja 9,4" (na obrazku składniki rozdzielają się).
HIP8260: składniki mag 8,6 i 12,4; typy widmowe B, separacja 27,8", (na obrazku składniki dobrze rozdzielone).

 

W bazie Stellarium gromadzie nadano nazwę własną "Kosiarki". Zupełnie nie mam pojęcia, o co chodzi z tymi kosiarkami. Może ktoś wie?...

 

Setup: UNC 1000/f5 na HEQ5 mod, ZWO ASI294 Pro, filtr Astronomik CLS
Zbieranie: APT; 35x120 s; gain 180; temp. -10 st.
Obróbka: DSS, PIX, GIMP2
Kadr: crop do 3800x2600, resize do 2000x1368

NGC663_crop_3800_2600_resize_2000.thumb.jpg.60b0a66e6732163549fde67bde77acc4.jpg

 

 

  • Lubię 8
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.11.2019 o 13:41, HAMAL napisał:

Różne rodzaje wypieków wymagają od nas różnej szkoły, nie zawsze da się wprost przenieść nawyki z jednej dziedziny do drugiej, maestro od bezy może mniej spektakularnie wypaść na cieście drożdżowym :)

Nie bardzo umiem to odnieść do mojego posta. Niemniej spostrzeżenie uznaję za wartościowe. :)

Edytowane przez diver
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.