Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl: Zielony błysk (Green flash) - Astronomia i Astrofotografia - Astropolis.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Zielony błysk (Green flash) króciutkie studium przypadku Oceń temat: ***** 1 głosy

Użytkownik jest niedostępny   Lukasz83 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Społeczność Astropolis

*
Popularny

Ostatni tydzień spędziłem nad Morzem Bałtyckim . A wiadomo, jak morze to zachody Słońca. A jak już ten zachód oglądamy to (tu już nie tak bardzo oczywiste) warto pokusić się o obserwację bardzo ulotnego ale ciekawego zjawiska jakim jest zielony błysk.

Wbrew powszechnej opinii jest to bardzo częste zjawisko lecz trudne do zaobserwowania ze względu na bardzo krótki czas trwania i konieczność posiadania lornetki lub aparatu z obiektywem powyżej 150mm.

Czym jest zielony błysk? Polecam lekturę Wiki lub innych źródeł a tych jest wiele w internecie. Ja tylko napiszę, że jest to zjawisko optyczne w atmosferze powstające na skutek załamania oraz rozpraszania światła – światło o krótszej długości fali (zielony, niebieski, fioletowy) jest załamywane bardziej niż o dłuższej. Dodatkowo cząsteczki powietrza rozpraszają najbardziej krótkie fale i dlatego najczęściej obserwujemy zielony kolor błysku ponieważ niebieski i fioletowy na skutek bardzo długiej drogi przebywanej przez promień w atmosferze ulegają całkowitemu rozproszeniu. (http://pl.wikipedia....ny_promie%C5%84). Czasem można zaobserwować inne kolory błysku przez niebieski aż po rzadko spotykany fioletowy. Dzieje się tak kiedy światło o najkrótszych długościach nie ulegnie całkowitemu rozproszeniu.

Ja podczas swojego pobytu miałem okazję obserwować to zjawisko dwa razy z rzędu. Po raz pierwszy podczas wieczoru 27 czerwca.

Poniżej mozaika pokazująca przebieg zachodu Słońca i zjawisko zielonego błysku (Canon 350D + Revuenon 200/3,5 + Telekonwerter K-1 2x)

Załączona grafika: flash first mosaic crop.jpg

Druga obserwacja miała miejsce dzień później – we wtorek 28 czerwca. Była ona zdecydowanie bardziej spektakularna ponieważ błysk trwał dłużej (około 3 sekund) i był bardziej intensywny. Całość zjawiska na mozaice poniżej.

Załączona grafika: _Green Flash mosaic copy.jpg

Podczas ostatniego kontaktu Słońce błysnęło jeszcze delikatnym niebieskim i fioletem co tym bardziej dodało wyjątkowości całemu zjawisku.

Załączona grafika: flash zoom copy.jpg

Załączona grafika: Fioletowy błysk.jpg

Ciekawostką jest, że wszystkie zdjęcia robiłem kucając i trzymając obiektyw na kolanie. Kiedy Słońce schowało się całkowicie, wstałem i mogłem obserwować błysk jeszcze raz ponieważ znów znalazłem się w zasięgu ostatnich załamanych promieni słonecznych – 1,5m robi tu ogromną różnicę :szczerbaty:

A ludzie kręcący się obok dziwili się, co on tak pstryka. Przecież Słońce już zaszło :rolleyes:

Jeśli będziecie kiedykolwiek nad naszym Bałtykiem lub innym morzem gdzie jest możliwość obserwacji „tonącego” Słońca to zwróćcie uwagę na to zjawisko – naprawdę warto.

Pozdrawiam,
Łukasz
COLUMBUS 320 UL, Burgess Backpacker 65ED na LXD55 GOTO, Celestron SM 15x70, Canon EOS 350D unmod

BINO 165/650 już gotowe :)

"Spojrzeć w rozgwieżdżone niebo ze szczytów skał, po dniu pełnym wspinaczki... bezcenne..."
+27

Użytkownik jest niedostępny   sumas 

• astropolis.pl
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz blog
  • Zobacz galerię
super zdjęcia,
ale nie masz wątpliwości, że to zjawisko green flash, nie powstało pod wpływem abberacji chromatycznej tego obiektywu i rosyjskiego telekonwentera?

Użytkownik sumas edytował ten post 03 lipiec 2011 - 23:34

ML8300, 80ED, EQ6, SC8, C8-N, obserwatorium AstropolisProjekt Celestia
0

Użytkownik jest niedostępny   Lukasz83 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPip

Zobacz postsumas, o 03 lipiec 2011 - 23:26 , powiedział:

super zdjęcia,
ale nie sądzisz, że to zjawisko green flash, to po prostu wpływ abberacji chromatycznej tego obiektywu i rosyjskiego telekonwentera?

Raczej nie, ponieważ gdyby to była aberracja to byłaby widoczna również na pozostałych zdjęciach wcześniejszej fazy zachodu Słońca ( a nie poddawałem ich żadnej obróbce oprócz krzywych). Poza tym obiektyw był przymknięty do f/11 więc aberracja również byłaby minimalna.

Raczej na pewno było to zjawisko zielonego błysku :)
COLUMBUS 320 UL, Burgess Backpacker 65ED na LXD55 GOTO, Celestron SM 15x70, Canon EOS 350D unmod

BINO 165/650 już gotowe :)

"Spojrzeć w rozgwieżdżone niebo ze szczytów skał, po dniu pełnym wspinaczki... bezcenne..."
0

Użytkownik jest niedostępny   Robert Bodzoń 

• Astro-Forum.org
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Moderator
Kilka lat temu zaobserwowałem zielony promień Słońca z Jarosławia. Chciałem zrobić kilka zdjęć wschodzącego "spłaszczonego" refrakcją Słońca, ale tuż nad horyzontem zalegało pasmo oddalających się chmur. Czytałem wcześniej o zielonym promieniu i wiedziałem, że może pojawić się, gdy krawędź chmur jest ostro zarysowana i nisko nad horyzontem dlatego spodziewałem się, że zjawisko może wystąpić. Miałem aparat, ale nie wiedziałem, w którym dokładnie momencie pojawi się Słońce. Zauważyłem zielony błysk trwający około 0,5 sekundy, ale moja reakcja okazała się spóźniona i na zdjęciu zielonego promienia nie zarejestrowałem :(
0

Użytkownik jest niedostępny   macciej 

• Astro-Forum.org
  • PipPip
  • Grupa: Astroamator
Nie widziałem nigdy, choć bardzo bym chciał. To jednak rzadkie zjawisko, muszą wystąpić specyficzne warunki. Natomiast istnieje jeszcze trudniejsze do sfotografowania zjawisko tzw. niebieskiego promienia. Nie wiem czy jest ono możliwe do obserwacji wizualnej, ale zdjęcia widziałem - całkowicie niebieski fragment tarczy. Podobno na wysokich szerokościach geograficznych, w dniu gdy Słońce "niemal" zachodzi i od razu "wschodzi" jakby ślizgając się po lini horyzontu, zielony promień może trwać nawet kilkanaście sekund

Użytkownik macciej edytował ten post 10 lipiec 2011 - 10:21

BPC 10x50, 20x60, Rubinar 300/4,5
Synta 10" Dob, MAK 127, 102/500, EQ3-2
LVW 22, 13, NLV 5, PL 26, 10, Barlow x2
http://mojeobserwacje.blox.pl
+1

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1