Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny stack DSS

Ftraw

Pytanie

Witam serdecznie.

Woczraj pierwsze testy askara 180 pro. Dziś próba złożenia wypocin w dss i obróbki w sirilu.

O ile do momentu obróbki wszystko ok, to po ekstrakcji tła pojawia się dziwna obwódka/odcięcie na dole kadru wyglądająca jak połączenie dwóch kadrów. Wycinek specjalnie scropowany by lepiej pokazać problem.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim?

Dodam, że nie były robione klatki kalibracyjne. Robię je dopiero w tej chwili, a chciałem zobaczyć co wychodzi z mojego materiału. Dodatkowo przez rotację montażu połowa klatek to poziom a połowa pion. Czy to może mieć znaczenie przy składaniu w dss? Załączniki przedstawiają problem.

Zrzut ekranu 2023-11-16 183119.png

Zrzut ekranu 2023-11-16 183311.png

Edytowane przez Ftraw

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czyli rozumiem, że tego materiału się nie da uratować. Dziękuję, teraz muszę poszukać jak wyłączyć orientację w canonie 1100d i na przyszłość o tym pamiętać. Zestackuje jeszcze jedną część przykładowo pion by zobaczyć czy problem znika. Pozdrawiam serdecznie.

• 0

A jaki montaż, był guiding ? Bo może delikatnie ci się przestawił? Lub sam ustawiłeś przesunięcie o np. 50-100 pikseli a nie ustawiłeś Standard mode tylko Mosaic mode w parametrach?

Plamy okrągłe to paprochy z braku flatów.

Pion a poziom nie ma znaczenia w DSS, jak zostawiałem sprzęt na noc, często klatki się "obracały".

• 0

przecież DSS powinien sobie obrócić klatki do referencyjnej, zobacz sam z resztą - na liście załadowanych lightów po stackowaniu powinieneś mieć o ile musiał obrócić daną klatkę (Angle) i o ile przesunąć (dX dY). Jak połowa klatek będzie miała przesunięcie po 200px to masz odpowiedź, kadr na pewno ci dryfował bo widać nawet po zestackowanych hot pikselach na tej miniaturce

• Lubię 1

• 0

Dziękuję. Rzeczywiście orientacja nie zmieniła niczego. Ostatnie dwie klatki były odjechane. Głupota a jednak mogłem sprawdzić. Korzystając z okazji mam jeszcze jedno pytanie. Jako początkujący mam problem z pewnym etapem obróbki. Dołożyłem dziś darki i efekt się powtarza. Mianowicie skąd dokładnie biorą się pola takiego specyficznego brązu na gwiazdach? Miejscami jest ładnie czarno a miejscami jak widać na wycinku powyżej mam plamy takiego brązu. Nie mówię o czarnych okręgach bo to paprochy.

• 0

Tak o pył. Problem polega na tym, że ten pył który na tym zdjęciu wygląda jak pył u mnie wygląda jak brązowe ciapki i ciężko mi to w sirilu poprawić. Nie chcę też całkowicie przykrywać tego czernią, ale nie podoba mi się to po mojej obróbce.

• 0

No nikt nie mówił że będzie łatwo, a na pewno 1100d nie ułatwia sprawy. Dużo klatek, dithering żeby usunąć walking noise, guiding prowadzący w punkt, no i dużo cierpliwości do walki

Edytowane przez Qbszon
  • Lubię 1

• 0

Wyszło mi tak, po samym sirilu i stackowaniu w dss.

Canon 1100d iso 800 70x2 min (wiem mało, ale to test nowego łapacza fotonów), darki 50, askar 180 pro, cg 5 gt i guiding na asi 224 i lunetce svbony 30mm.

Niestety nie mogę oddzielić gwiazd od mgławicy, bo starnet nie współgra z moim laptopem.

Poprzednie fotografowanie było obiektywami, więc to początek mojej drogi z askarem :)

Problemem są gwiazdy - kaszka oraz brak odpowiedniej obróbki.

Jeszcze raz dziękuje za pomoc w rozwiązaniu problemu zawartego w temacie.

california.tif

• Lubię 1

• 0

Na szybko na spotkaniach w robocie, więc nie sugeruj się, ja też mam z resztą obróbkę 'specyficzną'. Sygnału jest, wyłazi trochę banding od canona (też miałem ten model i ten sam problem), ale dorobisz flaty, trochę cropa i coś ulepisz :) Aa no tylko żeby była jasność, ja swoje lenistwo i brak talentu przykryłem eurasami wydanymi na pixa i magiczne pluginy

image.thumb.jpeg.f49f1754bc9f4b1a31eaa7aa892fbdfc.jpeg

Edytowane przez Qbszon
żeby nikogo nie obrazić

• 0

Dziękuję wam. Nie ujmując nic obróbce w mono, właśnie taka redukcja gwiazd mi odpowiada jaka przedstawił Qbszon. Rozumiem że bez starnetu lub poza będzie ciężko ... GIMP ma swoje opcje, ale to nie to samo.

Edytowane przez Ftraw