Jump to content
Sign in to follow this  
Zybert

Problem ze stackiem. Mega gradient.

Recommended Posts

Witajcie.

W czwartek pierwszy raz do wyciągu dopuściłem Nikona D750. 

Pomijając fakt paskudnego seingu i przechodzących falami cirrusów zebrałem około półtorej godziny materiału.

Po zestackowaniu w DSS wyszła z tego kaszanka, jakiś gigantyczny gradient, chyba wywołany przez Alnitaka. Mgły jako takiej nie było, zaświetlenie miejscówki raczej znikome.

Przedstawiam surowego stacka i to co mi wypluł PixInsight podczas wykonywania akcji ABE. 

Nie widziałem na forum czegoś takiego, ale sorry jak gdzieś jest już rozwiązanie.

Dajcie znać, czy materiał leci do kosza, czy da się to jakoś w miarę łatwo zniwelować.

Pozdrawiam

Kamil

Płomień i Koń_stack.jpg

P_omie_i_Ko__ABE_gradienty.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 bit? albo materiał 8 bitowy albo źle zapisujesz.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obróbka w 8 bit jak nic. W Histogram Transformation ustaw sobie w PixInsight, z lewej pod histogramem 16 bit (64K).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikon wypluwa 14bit-owego RAWa. Takiego też - z resztą jak zwykle - wrzucam do DSS. To samo z zapisem/eksportem - robiłem jak zawsze. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.
RadekK - zrobiłem to, ale nic to nie zmienia, wykonałem ABE po zmianie i nic.

W DSS da się zmienić typ przetwarzania danych? Chociażby przypadkiem...

Edited by Zybert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem zażegnany.

Otóż pierwsze co mi przyszło do głowy to przekonwertować oryginalne RAWy z D750 na DNG i zestackować raz jeszcze. Dodam tylko, że Lightroom 5 nie chciał mi odczytywać informacji z tych RAWów mimo aktualizacji pluginu. Coś ewidentnie jest nie tak. 

Reasumując - jeśli masz jakiś problem z gradientem, to być może chodzi o format (nawet gdy masz 14-bitowe pliki).

Stack wyszedł piękny i gładki jak pupka niemowlaka.

Zamykam temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, RadekK napisał:

Obróbka w 8 bit jak nic. W Histogram Transformation ustaw sobie w PixInsight, z lewej pod histogramem 16 bit (64K).

Ale to jest tylko sposób wyświetlania wykresu.... a nie traktowania materiału, moim zdaniem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadza się, ale wydaje mi się że można w ten sposób źle wyciągać histogram, patrząc na 8 bit. Chociaż może nie. Nie wiem. W sumie nigdy nie próbowałem ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poświęciłem nieco czasu na obróbkę mojego Konika z Płomieniem sprzed tygodnia.

Po skonwertowaniu materialu z RAW do DNG nadal występują jakieś gradienty. Mniej widoczne, ale za to gęsto upakowane. Nie mam pomysłu co to może być, będę próbował kombinacji ze stackowaniem... Na tę chwilę bez koloru jest tak (100x60s).

P_omyk_i_Konik_ABE_3_ABE.jpg

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

uzywasz jakis astroakcji w PS?

one czasami zmieniaja z 16 na 8bit.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesteś w stanie przesłać kilka surowych plików raw? Chętnie zobaczyłbym, co się dzieje. Szczególnie, że od niedawna mam ten sam aparat, ale jeszcze nie zrobiłem nim żadnego zdjęcia. Za to stackowałem z innych nikonów, D80, D7100, D7500 i nigdy nie było żadnych problemów. Surowego stacka też możesz wysłać.

Jeśli nie masz gdzie, to mogę Ci udostępnić miejsce na dysku google, mam kilkadziesiąt GB.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, Tayson napisał:

uzywasz jakis astroakcji w PS?

one czasami zmieniaja z 16 na 8bit.

Tomek ja nie używam PS'a ;)  stackuję w DSS, w Pixinsight robię podstawową kalibrację kolorów i tła, nic ponadto (ustawiam wszędzie 16bit), potem wrzucam to do Lightrooma i reszta to tylko ręczna obróbka, żadnych akcji.

7 godzin temu, MateuszW napisał:

Jesteś w stanie przesłać kilka surowych plików raw? Chętnie zobaczyłbym, co się dzieje. Szczególnie, że od niedawna mam ten sam aparat, ale jeszcze nie zrobiłem nim żadnego zdjęcia. Za to stackowałem z innych nikonów, D80, D7100, D7500 i nigdy nie było żadnych problemów. Surowego stacka też możesz wysłać.

Jeśli nie masz gdzie, to mogę Ci udostępnić miejsce na dysku google, mam kilkadziesiąt GB.

Sprawa wygląda tak, że już kilka lustrzanek miałem (D60, D200, D610) i też z żadną nie było problemu, a to była moja pierwsza sesja z D750, który nie ma jednego z filtrów AA w porównaniu do poprzedników - niemniej jest to nowy aparat.

Właśnie po tych zmaganiach rzuciłem okiem na surowe klatki i jakiś tam gradient faktycznie tam występuje, nie było ani mgły, tyle, że jakiś cirrus latał po niebie - to jednak wykluczam. Z poprzednimi lustrzankami nie było najmniejszych problemów nawet we mgle i z cirrusami.

Co do wrzucenia to bardzo chętnie wrzucę parę klatek i stacka. Daj jakiś link do konta czy coś.

 

Czy coś takiego da się usunąć w Pixie? Próbowałem z różnymi opcjami, ale bez większego rezultatu...

Pozdro

Kamil

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 16.02.2019 o 22:10, Zybert napisał:

Co do wrzucenia to bardzo chętnie wrzucę parę klatek i stacka. Daj jakiś link do konta czy coś.

Tu wrzuć pliki. Ale chyba musisz mieć konto google, sam nie wiem: https://drive.google.com/drive/folders/1t6kIDiCozN_adFrR1ma6MypQQg3Og78x?usp=sharing

W dniu 16.02.2019 o 22:10, Zybert napisał:

Czy coś takiego da się usunąć w Pixie? Próbowałem z różnymi opcjami, ale bez większego rezultatu...

Raczej się nie da, co najwyżej jakoś załagodzić. Ostrych gradientów nie idzie usunąć.

W dniu 16.02.2019 o 22:10, Zybert napisał:

który nie ma jednego z filtrów AA w porównaniu do poprzedników

To akurat jest bez znaczenia. Przecież to nie jest mora na Twoich zdjęciach, a nic innego ten filtr nie robi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem podobny efekt gdy cirrus wchodził w kadr i fociłem z filtrem cls, o dziwo bez cls gradient był dużo mniej widoczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zybert wysłał mi klatki oraz stacka i werdykt jest taki - problem leży w DSS. Klatki są ok, gdy sam je stackuję w DSS, to zdjęcie wychodzi poprawne. Natomiast w Twoim stacku widać od razu że coś się dzieje, patrząc na histogram. Zdjęcie ma tak jakby mało bitów, chociaż plik jest 16 bit. Obstawiam, że robiłeś w DSS jakieś operacje obróbki? Jeśli tak, to ich nie rób :) W każdym razie, przy zapisywaniu pliku zaznacz tą opcję na dole, żeby nie aplikował ustawień na zdjęciu (druga opcja z tych dwóch do wyboru). Być może masz jeszcze coś gdzieś w DSS źle ustawione, ale nie mam pomysłu w tej chwili. W każdym razie, problem jest w ustawieniach lub tym co robisz w DSS.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.