Skocz do zawartości

Czy skupianie się na sprzęcie na początek to dobra droga? A może soft?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.11.2023 o 22:30, dobrychemik napisał(a):

Sugeruję zaopatrzyć się w bardzo starą, darmową wersję Pixa. Jest znacznie uboższa niż aktualna, ale i tak można się wiele nauczyć.

Panowie, czy u kogoś leży taka wersja? Staram się od dwóch dni wygooglować, ale nie mogę znaleźć.

Jeśli kolega miał na myśli PixInsight w wersji 1.0 LE, to nie polecam. Nie mam tam praktycznie nic oprócz najbardziej podstawowych procesów (chyba że jest jeszcze jakaś inna wersja o której nie wiem). Siril jest bez porównania bardziej funkcjonalny.

@Konuz Bardzo możliwe, że Siril, jako o wiele nowszy program, znacznie góruje nad Pixem 1.0LE. Zaletą tego drugiego jest jednak znaczne podobieństwo do współczesnego Pixa, co na pewno pomoże po niemal nieuniknionym zaopatrzeniu się w ten docelowy program :)

@amatorastro Wysłałem Ci na PW.

• Lubię 2

Oskar ma 125% racji ! Darmowego Pixa instaluje się nie po to, aby traktować go jako podstawowy soft do obróbki a głównie po to , aby zapoznać się z filozofią interfejsu która jest różna od innych np. Photoshopa.

Edytowane przez Gość na chwilę

Każdy z softów ma próg wejścia, trzeba poświęcić trochę czasu, żeby coś tam się nauczyć. Ten Pixem 1.0LE to jakaś przedpotopowa wersja, ja bym nie szedł w tym kierunku. Lepiej uczyć się na nowym siril'u. Kiedyś miałem jakąś starą wersję pix'a i strasznie mnie irytowało, to, że co odpaliłem jakiś tutek na yt, to mój pix tego nie miał. W ostatnich kilku latach zmiany w sofcie następują strasznie szybko i warto bazować na czymś co jest aktualne. Takie moje zdanie.

• Lubię 1

No jak  się posługujesz tutkami na yt to nigdy nie będziesz miał aktualnych. Nie ma lepszej metody jak samodzielne rozkminianie interfejsów - zostaje w głowie na dłużej.

Zawsze  możesz zainstalować darmowa wersję trialową Pixa.

Edytowane przez Gość na chwilę

1 hour ago, Gość na chwilę said:

No jak  się posługujesz tutkami na yt to nigdy nie będziesz miał aktualnych. Nie ma lepszej metody jak samodzielne rozkminianie interfejsów - zostaje w głowie na dłużej.

Ja się dużo nauczyłem z yt, zawsze szukam tutków z ostatnich 12 miesięcy więc są w miarę aktuualne. Moja nauka nie polega na oglądaniu filmików tylko na procesowaniu jakiegoś materiału na bazie filmu. Nie powielam też nigdy wszystkiego w 100% ale kombinuję z tym co już wcześniej się nauczyłem. Nie mniej nie lubię obróbki, tzn. siedzenia godzinami i dłubania godzinami w tym samym materiale, to nie dla mnie i dla mnie podejście z yt się sprawdziło na tyle, że ja jestem zadowolony z efektów i z czasu jaki musiałem poświęcić na ich uzyskanie.

1 godzinę temu, amatorastro napisał(a):

Wiesz co? Ja to Ciebie już nie lubię. ;) :D :D

No i niech ktoś napisze, że astrofotografia, to nie jest grafika komputerowa... Z takiego badziewianego stacka takie cuda...

Nie opłaca się kupować lepszego sprzętu. :D :D ;)

Zdradzisz w czym obrabiane?

Haha, no właśnie obróbka to nie wszystko. Tu się podpiszę pod słowami @Gość na chwilę. Wszystko jest ważne - sprzęt, obróbka, wiedza o obiekcie i chęć do jej zdobywania, świadomość dlaczego stosujemy np. konkretny filtr czy ustawienia kamery, jak zaplanować sesję i kadr, ogólne zrozumienie nieba i wiele innych kwestii związanych z tym hobby. To jest jak z jazdą samochodem. Co jest ważniejsze - umiejętność sprawnego hamowania czy zwracanie uwagi na znaki? A może parkowanie? :)

Co do oprogramowania to Pixinsight.

Edytowane przez Tuvoc
  • Lubię 1

Kiedyś 👴 jak zaczynałem to sprzęt był mega ważny bo, do obróbki nie było praktycznie niczego ani softu ani materiałów. Teraz z byle gówienka można wyciągnąć dobrą fotkę. Ale dla uzyskania dobrych rezultatów należy zachować równowagę między:

- sprzętem

- oprogramowaniem i obróbką

- niebem

- zrozumienie co po co i dlaczego

• Lubię 3