Porzuciłem egzystencję w ,,wielkim miescie" i zamieszkałem w domku otoczonym praktycznie lasami z dala od zródeł światła wiec warunki do obserwacji mam znakomite.
Niebo wczoraj wypogodziło się w cudowny sposób wiec liczyłem, że uda mi sie zobaczyc chociaż kilka łatwych obiektów. Wyniosłem syncioche na zewnątrz i ustawiłem za młoda sosenką, która chronila mnie przed delikatnym blaskiem dochodzącym z okna domu ( nota bene jedynego zrodła światla w okolicy)
Na początek załozyłem okular 10mm i wycelowałem szukacz w Marsa. Zanim urządzenie wychłodzilo sie zdążyłem ,,z grubsza" zsynchronizowac lunetkę ze zwierciadłem przy pomocy tejze planety, jako że nie zdążyłem tego zrobic za dnia;)
Okular 10mm okazał sie mało użyteczny więc wymieniłem na 25-ke i po około pół godziny rozpocząłem z córcią obserwacje. Do tej pory tylko raz obserwowałem niebo przy uzyciu trzech różnych teleskopów i miało to miejsce tego samego dnia w dodatku przy pełni ksieżyca (koniec listopada u/r), a tak to tylko ,,gołe oko i lornetka 7X30, więc nie bardzo wiedziałem czego się spodziewać. Po przeczytaniu niektórych tematow na forum zacząłem dochodzic do wniosku, że przez teleskop to chyba nic nie da sie zobaczyc, a to co widzimy na zamieszczonych zdjęciach to tylko cuda techniki nie mające wiele wspólnego z rzeczywistoscią.
Na moje wielkie szczęście baaardzo mile się ,,rozczarowalem"
Ponieważ interesują mnie mgławice i galaktyki wycelowałem na początek w łatwa m42 i...myslałem, że szczęka z zachwytu opadnie mi na zmarzniętą ziemię!!! Nie smiejcie się ale to moje poczatki i wpadłem dosłownie w zachwyt. Widok był cudowny. Następnym prostym do obserwacji obiektem była M31, myślałem że oszaleję z radości, bo nie spodziewałem się zobaczyc takiego ,,cuda", tym bardziej, ze pomimo pogodnego nieba seeing nie był najlepszy( niebo jakby lekko zamglone). Oprocz tego zaliczyłem kilka jasnych gwiazd( Rigel, Syriusz itd.) no i oczywiscie Plejady;), tyle na dobry początek.
Zmarznięty na kość wtaszczyłem teleskop do domu i wkrótce po tym niebo pokryło sie całkowicie chmurami
Przepraszam kolegów za trochę przydługą relacje i dziekuję wszystkim, których cenne informacje na forum pomogły mi w wyborze urządzenia.
Zaloguj się
Dodaj odpowiedź

Do góry