Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

anva    347
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, JaLe napisał:

Po pierwsze,  w Maximie  póki co nie działa chłodzenie kamery, więc chłodzenie uruchamiałem z softu  ZWO :), a akwizycji dokonywałem z maxima.

Jarek działa chłodzenie w Maxie tylko pobierz stery Acoma dla QHY .

Edytowane przez anva

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Paether    11619
2 godziny temu, JaLe napisał:

Po za tym na zdjęciu po lewej u góry jest chyba jeszcze kolejna planetarka, której nie potrafię zidentyfikować - wiec jest taka mała zagadka :)

Odblask ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
♥ Grzędziel    1828

Faktycznie fotka ma pewne niedoskonałości, ale dałem lajka bo maleństwo (12,1 Mag) prześliczne, a samo zdjęcie ma klimat taki jak lubię -niewypicowane, sięgające głęboko w kosmos. A tej drugiej mgiełki jakoś nie mogę wyszukać ale sprawdzałem z bazą Simbad i niczego nie znalazłem.

  • Lubię 1
  • Dziękuję 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
JaLe    5009
36 minut temu, Paether napisał:

Odblask ;)

Prawdopodobnie tak, możliwe że jest to też artefakt powstały podczas składania.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
JaLe    5009
Godzinę temu, anva napisał:

Jarek działa chłodzenie w Maxie tylko pobierz stery Acoma dla QHY .

Włodek sprawdziłem chyba wszystkie możliwe drivery.  Sterowanie chłodzeniem działa pod EZCAP, ale w maximie cisza :/

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
anva    347

U mnie działa-zasałeś sterowniki ze strony QHY, a jakiego masz maxa?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
RMK    83

Potwierdzam. Chłodzenie w Maxie u mnie też działa z QHY163mono. Korzystam z Maxima 5.24, ASCOM 6.3, sterowniki QHY "QHY5IIISeriesDriver170223".

Również poprawnie zachowuje się wszystko w darmowym SIPS - może sprawdź jak zachowuje się z tym oprogramowaniem (http://gxccd.com/cat?id=146&lang=409) to będziesz wiedział czy przyczyną są sterowniki czy Maxim. U mnie wszystko na Windows 10.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
ryszardo    2212
Napisano (edytowane)

Podpisuję się pod tym, co napisał Grzędziel!  Super fotka, jaka optyka?.

P.S.

To po lewej u góry to raczej odblask, chociaż chciałbym żeby było inaczej...

Edytowane przez ryszardo
  • Dziękuję 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
_Spirit_    2576
Napisano (edytowane)

JaLe - czy w zaawansowanych w Maximie nie ma opcji turn of/off FAN?

Ostatnio się na tym złapałem jak w ASI przestał kręcić się wiatrak i już chciałem reklamować :)

Edytowane przez _Spirit_

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
JaLe    5009
54 minuty temu, ryszardo napisał:

Podpisuję się pod tym, co napisał Grzędziel!  Super fotka, jaka optyka?.

P.S.

To po lewej u góry to raczej odblask, chociaż chciałbym żeby było inaczej...

Newton Skywatcher 200/1000 astrograf - z pierwszych testów optyki jestem więcej niż zadowolony.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
JaLe    5009
3 godziny temu, RMK napisał:

Potwierdzam. Chłodzenie w Maxie u mnie też działa z QHY163mono. Korzystam z Maxima 5.24, ASCOM 6.3, sterowniki QHY "QHY5IIISeriesDriver170223".

Również poprawnie zachowuje się wszystko w darmowym SIPS - może sprawdź jak zachowuje się z tym oprogramowaniem (http://gxccd.com/cat?id=146&lang=409) to będziesz wiedział czy przyczyną są sterowniki czy Maxim. U mnie wszystko na Windows 10.

W SIPSIE już wczoraj próbowałem i nie ładuje sterowników.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
RMK    83

Jeśli chodzi o rozwiązanie kwestii sterowników spróbowałbym odinstalowania i ponownej instalacji ASCOM i sterowników QHY.

Taki zabieg przyniósł poprawę już u dwóch kolegów w przypadku kamer ASI. Może tu też warto spróbować.

Moim zdaniem nawet jeśli te dwa problemy (chłodzenie i sterowniki) nie są powiązane to jest jakiś problem, który należy rozwiązać, jeśli SIPS nie ładuje sterowników. 

Na żadnym oprogramowaniu nie mam najmniejszych problemów programowych z tą czy inną kamerą i sterownikami ale kwestia poprawnie działającego połączenia logicznego Oprogramowanie-ASCOM-Sterowniki-Sprzęt wymagała w przypadku niektórych urządzeń właściwej kolejności instalacji (użytkuję w sumie 5 kamer ATIK, ASI, QHY).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×