Skocz do zawartości
kubaman

EQ6 EQMOD - wyłącza się tracking

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

prowadzę nierówną walkę ze sprzętem i pogodą w mojej drodze od DSLR do ASI 1600.

Jak na razie, to chciałbym tym pierdyknąć o grunt i sobie pofotografować normalnie jak przystoi lustrzanką. Trudnych tematów (dla mnie) mam z 10, wiec będe jechał po kolei w wątkach. Na początek coś co doprowadzało mnie do szewskiej pasji i całkowicie rozwaliło sesję.

Otóż postanowiłem nie marznąć z pilotem tylko sobie zorganizowałem obsługę montażu przez USB w trybie pc direct. Wszystko fajnie, działa i cieszy, ale cały czas montaż pod EQMOD wyłącza mi tracking. Kalibruję pod GOTO przez synchronizację, ustawiam obiekt, montaż sie ustawia ale wyłącza tracking. Innym razem nie. Lub tracking idzie, jak focę a tu nagle tracking sam się wyłącza. I tak ze sto razy, jeden raz miałem pół godziny spokoju, innym razem działo się to co 20 sekund. Nic nie dotykam, wszystko działa i nagle PHD mi warczy, patrzę, tracking off.

 

Ratujcie, bo mnie szlag trafi.

 

P.S> zestaw działa tak: montaż z pilotem w trybie PC direct, przjeściówka USB, profi coś, bardzo dobra, dalej hub usb 3.0 aktywny z zasilaniem 5V i przedłużacz USB 3 aktywny i do lapka.

Edytowane przez kubaman

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi w bardzo podobny sposób zrywalo połączenie przez problemy z konwenterem rs232/usb.  Nawet gdy go nie dotykałem i dzialalem zdalnie eqmod wywalal co pewien czas brak połączenia z montażem.  

Po przejściu na komunikację z montażem po BT (pilot niepotrzebny) problem nie wystąpił ani razu. 

 

Jak długie masz kable usb3?

Edytowane przez Tayson

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obstawiam na tą przejściówkę "profi coś". Dopóki miałem konwerter prolific to różne kwiatki wychodziły.Dopiero jak zmieniłem go na Moxa to wszystkie problemy jak ręką odjął. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam na zbyciu sprawdzony konwerter Digitus na FTDI. 

Zainteresowany?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak ogóle, to najlepiej jak zrezygnujesz z pilota i przejdziesz na EQDir. Nie ważne czy po kablu czy BT.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też tak miałem na samym początku. Niestety z kablem raz jest ok, a innym razem wszystko szwankuje. Za radą bardziej doświadczonych postawiłem  sterowanie przez zdalny pulpit i tak mam od kilku lat bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co to znaczy że montaż wyłącza tracking? eqmod traci połączenie z montażem czy po prostu montaż się zatrzymuje? Jeśli to pierwsze to obstawiałbym styki w kablach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Samo utracenie połączenia z EQMod nie powinno wyłączać trackingu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć

 

dopiero teraz mogę odpisać - dzięki za odzew.

 

Po kolei: EQMOD się nie rozłącza, działa, tylko wyłącza tracking. Sporadycznie ale regularnie. Teraz coś tam sobie dłubałem na montażu i mam wrażenie, że im dłużej trwała sesja, tym częściej i bardziej chaotycznie się wyłącza. Na początku wyłączał się w zasadzie wtedy gdy zmieniałem obiekt lub po zakończonym ściąganiu zdjęcia z kamery. Później już chaos.

czy niska temperatura lub wilgoć mogą to potęgować?

 

Przedłużacz to Unitek Y-3018, UBS3.0 aktywny 10m, ponoć bardzo dobry. Nie zasilam kabla, bo zasilam hub 3.0 kamera działa poprawnie, choć właśnie przed momentem coś się porobiło i odmówiła współpracy.

 

Montaż zasilam puszką 10A więc jest duży zapas, mont nie staje, nie warczy, idzie bardzo dobrze. Dzisiaj robiłem nie z tele ale z obiektywem Canona 600mm, zestaw jest o połowę lżejszy od tele, ale problem jest taki sam.

 

Zaobserwowałem coś takiego, to już drugi raz. Wszystko chodzi w normie (tzn tracking od czasu do czasu staje) ale reszta OK. I nagle, po dłuższym czasie, jakby się jakiś bufor zapełnił. Kamerka zrzuca białe klatki, EQMOD się zwiesza, a Cartes Du Ciel ma takiego laga, że mogę iść kawę zrobić. Wyłączyłem lapka, wyłączyłem nawet poprzednim razem mont - nic nie pomaga. Muli, zacina i nie chce się dać obsłużyć. Może to ma jakiś związek ?

Edytowane przez kubaman

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak sie zachowuje dioda na montazu - miga, swieci, nie swieci?

sprawdz czy bez tego kabla 10m bedzie dzialac ok. pusc w domu cokolwiek testowo. do tego nie potrzebujesz gwiazdek.

przydaloby sie rowniez zweryfikwoac lapa poprzez przywrocenie ustawiem fabrycznych systemu. to dla swietego spokoju.

 

warto przyjac strategie, aby jeden pc obslugiwal jeden zestaw i nie sluzyl do niczego wiecej poza sterowaniem steupem i aktywizacja materialu.

Edytowane przez Tayson

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi te objawy wyglądają na problem typowo sprzętowy - konwerter montażu, hub lub kable. Musisz każdą z tych rzeczy sprawdzić. Kup konwerter od Piotra4d - używałem kilka lat taki sam, nigdy mnie nie zawiódł.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzięki za rady, też wydaje mi się, że to coś z tym połączeniem. Być może jednak powinienem zasilać przedłużacz, bo jak pisałem część wyłączeń śledzenia jest zgrana ze zgrywaniem na kompa kolejnego suba. Czyli jakby na kablu coś zakłócało sygnał. Dzisiaj zrobię testy na sucho.

 

Konwerter kupiłem wg jakiś informacji z sieci że niby dobry pod montaż, to Unitek z chipem Profilic. Jak trzeba będzie to zmienię, ale w sumie, to najchętniej bym kupił to BT. Tylko jaki moduł?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mnie to wygląda na problem długich kabli połączonych przez huba albo konwertera. Identyczne objawy pojawiły się jak przesiadłem się z kamery ST 2000 na STL 11000. Duży plik zrzucany po USB powodował timeouty i rozłączanie urządzeń w zupelnie przypadkowej sekwencji.

Edytowane przez wessel

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robię testy. Podłączenie adaptera RS232 bezpośrednio do montażu się nie udało - nie wykrywa portu COM, czyli jest jakiś zonk.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, kubaman napisał:

Robię testy. Podłączenie adaptera RS232 bezpośrednio do montażu się nie udało - nie wykrywa portu COM, czyli jest jakiś zonk.

Jak bezpośrednio? W miejsce pilota? No to sprawdź, czy nie spaliłeś elektroniki, bo poziomy napięć w konwerterze który masz są niezgodne z tymi w złączu montażu. Do sterownia z pominięciem pilota potrzebujesz konwertera o poziomach TTL.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nieźle.. nigdzie tego nie wyczytałem, wiem tylko że do modułu na BT jest problem, bo BT musi mieć 5V as tu daje 12V. Ale o samej przejściówce RS232 na USB tego nie znalazłem (ona chyba wcale nie bierze zasilania ze strony montażu, zakładam że piny 12V nie są podłączone). No nic, zaraz sprawdzę. Teraz pytanie by dalej nie błądzić - gdzie mogę kupić moduł na BT? Szukałem w sieci, znalazłem filmy DIY ale nie znalazłem żadnego gotowego produktu. Nie będzie to sam zrobię, ale wolałbym kupić.

a testy i tak dokończę tylko przez pilota, żeby wyeliminować inne źródła problemu

 

Edytowane przez kubaman

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, kubaman napisał:

nieźle.. nigdzie tego nie wyczytałem, wiem tylko że do modułu na BT jest problem, bo BT musi mieć 5V as tu daje 12V. Ale o samej przejściówce RS232 na USB tego nie znalazłem (ona chyba wcale nie bierze zasilania ze strony montażu, zakładam że piny 12V nie są podłączone).

Trąbimy o tym w co drugim wątku na ten temat... Nie chodzi o zasilanie, tylko o napięcia na pinach sygnałowych - są niekompatybilne, a potencjalnie mogą uszkodzić elektronikę. W przypadku BT masz rację, tu problemem jest zasilanie, bo sygnały są już TTL.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprzętowi nic się nie stało.

Problem zlokalizowany - to najwyraźniej przejściówka RS232 na USB. Po powtórzeniu pierwotnego problemu na pierwotnym zestawie wyeliminowałem przedłużacz USB, i próbowałem różnych portów. Nic to nie dało, kamera działa, tracking staje. W końcu podpiąłem wszystko bezpośrednio do lapka, bez huba, a tracking i tak się zatrzymywał. Dopiero odpalenie trackingu z pilota po rozłączeniu EQMODa dało pozytywny efekt. Zapatruję się na moduł BT, przy czym kombinuję jak by tu nieco zwiększyć jego zasięg (potrzebuję minimum 10 metrów). Dzięki wszystkim za pomoc !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, kubaman napisał:

Zapatruję się na moduł BT, przy czym kombinuję jak by tu nieco zwiększyć jego zasięg (potrzebuję minimum 10 metrów).

BT powinien dać radę te 10m, choć to nie jest pewne. Spróbuj poszukać jakiś testów zasięgu "pastylek" BT na USB, być może dałoby radę kupić taki istotnie mocniejszy, niż wbudowany w laptopa (albo z anteną zewnętrzną - marzenia :) ).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Polecane

    • Gwiazda, która zmieniła wszechświat
      Od lat twierdzę, że każde, nawet pozornie nieciekawe zdjęcie kosmosu, nosi w sobie jakąś ukrytą „tajemnicę”. M31 to pewnie najczęściej fotografowany przez amatorów obiekt na nocnym niebie. Tak wyeksploatowany i pocztówkowy, że nikt już w niego nie klika. Tym razem przebiegle nie nazwałem wpisu M31 – lubię, jak ktoś czyta, czy ogląda moje wypociny. Co więc ciekawego można znaleźć na kolejnej fotce M31?
      • 14 odpowiedzi
    • Superbolid w Rosji. Jest szansa na „mundialowy” meteoryt!
      W mediach społecznościowych pojawiły się nagrania superbolidu, który był widoczny 21 czerwca nad południowo-zachodnią Rosją! To może oznaczać, że spadł tam „mundialowy” meteoryt…
      • 2 odpowiedzi
    • Astrofotografia krótkoczasowa by Lukasz83
      Postanowiłem założyć temat w którym będę gromadził moje kolejne próby i efekty zmagań z astrofotografią krótkoczasową tak żeby wszystko było w jednym miejscu. Celowo nie piszę "lucky imaging" bo ta nazwa powinna być zarezerwowana dla bardzo krótkich czasów tak poniżej 100ms. W moim przypadku czasy pojedynczych klatek będą oscylować w granicach 1s-10s.
        • Lubię
      • 94 odpowiedzi
    • Unikalna opozycja Plutona (2018)
      Naukowcy już zacierają ręce, aby przygotować się do tych obserwacji. Ostatnie takie zjawisko miało miejsce w 1931 roku, jednak nie było obserwowane z powodu braku informacji na temat wydarzenia. Mowa tutaj o tzw. opposition surge/opposition effect które polega na odbiciu promieni słonecznych z lodowej powierzchni Plutona bezpośrednio w naszym kierunku. Wszystkie trzy ciała (Słońce, Ziemia, Pluton) znajdą się w jednej linii.
      • 77 odpowiedzi
    • HAT-P-36 b, WASP-153 b, WASP-103 b
      11 maja zarejestrowałem 2 tranzyty: Qatar-1 b, który opisałem w poprzednim temacie oraz HAT-P-36 b. Gwiazda HAT-P-36, której jasność wynosi 12,26 mag znajduje się w gwiazdozbiorze Psów Gończych. Tranzyt egzoplanety HAT-P-36 b trwa 132,9 minuty, zaś głębokość tranzytu to 0,0204 mag (dokładnie tyle ile wynosi dla Qatar-1 b). W tym przypadku uzbierałem 260 dziesięciosekundowych klatek i złapałem drugą część zjawiska.
      • 16 odpowiedzi
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.