Skocz do zawartości
Wypróbuj Astropolis Market - nową platformę sprzedażową. Kliknij tutaj, aby przejść. ×

Fotografia "z ręki"

morfina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mamy na forum różne zdjęcia wykonane różnymi technikami, ale nie znalazłem fotografii nocnego nieba wykonane bez żadnej pomocy, czyli aparat trzymany w ręce a dzisiejsza technika pozwala na takie "cuda".

Tak więc poniżej fotka z mojego okna na Wielki wóz :-)

OI000002.JPG

• Lubię 8

To otwiera nowe horyzonty jeśli chodzi o dyscypliny astrofotografii!

Można np. fotografując stać na jednej nodze itd.

Głupie żarty ale coś w tym jest.

Co do przedstawionego zdjęcia to aby ocenić je w danej kategorii chcielibyśmy znać jakieś szczegóły, sprzęt, parametry ekspozycji itd.

13 minutes ago, Behlur_Olderys said:

Bardzo podobnie wyglądało moje pierwsze zdjęcie astro i jeden z pierwszych postów na Astropolis. To było chyba jeszcze w liceum, a zdjęcie robiłem kładąc aparat na jakimś kamyku. Też Wielki Wóz ;)

Tak trzymaj, idź po więcej!

Spokojnie, kładłeś aparat na kamyku??

Nie ta kategoria, sooorryy. :)

• Haha 1

• 1 miesiąc temu...
W dniu 15.10.2019 o 21:02, morfina napisał:

Olympus E-M1

Mój kolega myślał żeby kupić jakiegoś mniejszego bezlusterkowca, Sony A6500 i szukał.  Pokazałem mu ten wątek, i w końcu sprzedał swojego Canona 70D i kilka objektywów i kupił właśnie tego Olympusa. Przedwczoraj przyszedł się pochwalić.  Do niego kupił taniej porysowany objektyw Zuiko z Japonii. Wygląda jakby ktoś papierem ściernym przez środek wystającej soczewki przejechał.  Pod mikroskopem nie oglądałem zdjęć, ale na oko nie widać tych rys. Fajny ten stabilizator. I na wyświetlaczu można zobaczyć jak zdjęcie się naświetla i zatrzymać kiedy się chce.  

Edytowane przez Adm2

4 godziny temu, Adm2 napisał:

Mój kolega myślał żeby kupić jakiegoś mniejszego bezlusterkowca, Sony A6500 i szukał.  Pokazałem mu ten wątek, i w końcu sprzedał swojego Canona 70D i kilka objektywów i kupił właśnie tego Olympusa. Przedwczoraj przyszedł się pochwalić.  Do niego kupił taniej porysowany objektyw Zuiko z Japonii. Wygląda jakby ktoś papierem ściernym przez środek wystającej soczewki przejechał.  Pod mikroskopem nie oglądałem zdjęć, ale na oko nie widać tych rys. Fajny ten stabilizator. I na wyświetlaczu można zobaczyć jak zdjęcie się naświetla i zatrzymać kiedy się chce.  

Moja przygoda z Olympusem zaczęła się w okolicach Canona 5D z 30 kg słoików. System kocham za to, że 1- ma stabilizację 2- jest do 2 do 5 razy lżejszy od Canona (aktualnie mieszczę się zwykle w 5 kg) 3- o dziwo autofocus tu działa !!! 4- leży mi w nim odwzorowanie koloru 5- głębia ostrości. Mimo, że Olympus jest dość niszowy, dla mnie jest idealny. 

Pozdrawiam.

17 godzin temu, AdamK napisał:

I chcesz nam powiedzieć, że tym zwykłym aparatem bez żadnej stabilizacji zrobiłeś nie poruszone zdjęcie 4 sekundy...?

Pięterko wyżej " 1- ma stabilizację " :-)

Swoją drogą najdłużej na 17 mm utrzymałem 30 s a pewnie i to nie jest górna granica ale zaczyna boleć ręka.  Niestety z doświadczenia wiem, że przy około 100 mm (200 mm - 35mm) stabilizacja optyczna zaczyna byś lepsza do matrycy. Na szczęście inżynierowie z Olka też to zauważyli.

Pozdrawiam