Skocz do zawartości

Astropolis Market - nowa platforma zamiast Giełdy [Testy]

Rekomendowane odpowiedzi

Prawda, g.prawda, statystyka... 

Naciągane te staty. Takie są liczby, ale rewolucji tu nie ma. Raczej efekt świat.

Dla zmian gielda/market: pozytywnie, choć jeszcze w nowej wersji zadnej tranzakcji nie przeprowadzilem.

• Lubię 1

A czy liczba nowych ogłoszeń nie wynika w głównej mierze z braku w nowym markecie ogłoszeń zawierających kilka przedmiotów sprzedaży, co było częstą praktyką w poprzedniej wersji? Atomizacja ma zalety i wady, ale tutaj mam na myśli tylko statystykę.

Podoba mi się pomysł umieszczenia marketu pod wątkami merytorycznymi. To dobry kompromis. Widzimy jedno i drugie, ale jednak rozdzielone.

Pomysł z galerią u góry też mi się podoba. Promuje bardziej niż w poprzedniej wersji twórczość forumowiczów. Tutaj mam propozycję pochylenia się nad losem fotografujących planety i Księżyc. Ich prace są skupione głównie w zbiorczych wątkach i rzadko trafiają do galerii. Właściwie tylko wówczas, gdy założą nowy wątek. Można by ustawić jakiś próg polubień, najlepiej identyczny jak dla wydzielonych w osobnych wątkach prac DS, którego przekroczenie automatycznie umieści zdjęcie w galerii. Do tej pory prace miłośników obiektów US i Księżyca były traktowane po macoszemu. Wiele słabych zdjęć DS trafia do galerii, a równocześnie wiele bardzo dobrych zdjęć obiektów US tam nie trafia i można odnieść wrażenie, że to forum jest zdominowane przez miłośników fotografii DS. Akurat muszę na dłuższy czas zrobić sobie przerwę z astrofoto planet i Księżyca, dlatego piszę bardziej w imieniu innych osób niż swoim. Mam wrażenie, że to grono maleje i że w jakimś stopniu jest to efekt braku promocji tego typu twórczości. Przy okazji wprowadzania różnych zmian na forum warto zrobić coś z tym, ciągnącym się od wielu lat problemem.

Edytowane przez Arek_P
  • Lubię 6

• 3 tygodnie później...

Upomnę się po raz ostatni o wprowadzenie, przy okazji innych zmian, jakiegoś algorytmu wyciągającego do galerii najlepsze zdjęcia z wątków zbiorczych dla planet, Słońca i Księżyca. Od kilku tygodni pojawiają się świetne zdjęcia Wenus, o czym nie dowiemy się z galerii. Sam się zorientowałem dopiero dzisiaj. Można odnieść błędne wrażenie, że na forum aktywni są obecnie tylko twórcy zdjęć DS. Jak zdjęcie trafia do galerii, to automatycznie wzbudza większe zainteresowanie, nieporównywalne do sytuacji zdjęć "zamkniętych" w tasiemcowych wątkach zbiorczych. To z kolei przekłada się na wrażenie, że zdjęcia DS są o wiele bardziej doceniane. Autorzy zdjęć obiektów Układu Słonecznego rzadko decydują się na pokazanie swoich prac osobno. Nie twierdzę, że to jest złe rozwiązanie, ale powoduje pewną marginalizację ich prac. By bardziej uzmysłowić ten problem, nieznającym go zupełnie autorom zdjęć DS: wyobraźcie sobie, że wszystkie Wasze zdjęcia M13 umieszczacie w jednym wątku, który z założenia jest niewidoczny dla galerii, w której cały czas królują zdjęcia obiektów US :)

Taka jest od lat sytuacja na forum i może pora w końcu jakoś to zrównoważyć. Ja to widzę tak: gdy zdjęcie w dowolnym wątku uzyska określony limit polubień np. 15,czy 20, to automatycznie trafia do galerii. Tyle i aż tyle trzeba, by zdjęcia obiektów US przestały być "drugim sortem".

Edytowane przez Arek_P
  • Lubię 3

W dniu 30.04.2023 o 10:45, Adam_Jesion napisał(a):

Dla zainteresowanych wrzucam jeszcze kilka aktualnych informacji statystycznych dotyczących nowego Marketu. Najwyraźniej plotki o rychłej śmierci giełdy na Astropolis (po moich rewolucjach) były przesadzone. Market rośnie i regularnie odwiedzany jest już powyżej 10000x tygodniowo (przy średniej wizycie ok 1:40 min.).

Słuszna jest linia naszej partii. Pisałem już.

W dniu 30.04.2023 o 10:24, Adam_Jesion napisał(a):

Po upłynięciu czasu ogłoszenia (7 lub 14 dni), ogłoszenie automatycznie jest 2 razy odnawiane (wchodzi znowu jako nowe, więc daje szansę zobaczenia je jeszcze raz - coś jak "podpijanie" na starej giełdzie). Jeśli w tym czasie się nie sprzeda, to zmieni się status na "wygasłe" (potem można je jeszcze ręcznie wznowić). Ogłoszenia z etykietą "sprzedane" to te, które użytkownik oznaczył i zakończył przed czasem.

To byłaby jedyna sensowna funkcja nowej giełdy gdyby ogłoszenia "wygasłe" i "sprzedane" spadały do archiwum i NIE były wyświetlane w listingu razem z aktualnymi.
Po grzyba one są wyświetlane razem???

• Lubię 1