Skocz do zawartości

Jaki refraktor polecacie bardziej....

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Obecnie posiadam edka SW 80 i jest super mobilnym sprzętem, daje fajne obrazy ale.....brakuje mu apertury. Na planetach i księżycu pozostaje niedosyt. Moim zdaniem 140x dla edka to maks, potem robi się już ciemno.

No i zacząłem się zastanawiać nad zakupem większego sprzętu. Obserwacje tylko wizualne, układ słoneczny i gromady gwiazd. Po głowie chodzą mi dwa refraktory. 

Pierwszy to klasyk i pewnie był by docelowy czyli Takahashi 100 DF

Plusy:

- super optyka

- szybko się chłodzi 

- mała waga, nie musiał bym zmieniać montażu, AZ5 da radę 

Minusy:

- goła tuba, trzeba dokupić obejmy i mocowanie

- kosmiczna cena

- trochę mi zajmie czasu uzbieranie na jego zakup

Drugi to tryplet TS photoline 115/800

Plusy:

- apertura 115mm, więcej o 1.5cm niż takahashi

- porządny, mocny obrotowy wyciąg z mikroruchami

- obejmy i mocowanie w komplecie

Minusy

- waga 6.4 kg a z Es 30/82 prawie 8kg  Musiał bym dokupić głowicę Skytee2 i zamontować na nogach stalowych od AZ5 czyli dodatkowy koszt.

- mój kregosłup po urazie nie będzie zadowolony

Przez żaden z tych sprzętów nie patrzyłem. Takahashi super opinie ale bardzo drogo. No ale może warto zbierać. TS chwalą w recenzjach i ma 1.5 cm większą aperturę niż takahashi. W Delcie przed zakupem ponoć sprawdzany na ławie optycznej przed wysyłką czy wszystko ok z kolimacją. 

Ma ktoś z Was jakieś doświadczenie z tymi tubami? Co o tym myślicie i co byście wybrali?  Pozdrawiam Jacek 

W Taku masz powtarzalność jakości. Ts zależy co Ci dropnie, a rozstrzał jest naprawdę duży. Dublet fluoryt vs triplet fpl51. Pod wizuala szybciej Ci się wychłodzi 2-elementowy. Brałbym DF z rynku wtórnego.

Edytowane przez Mumia
  • Lubię 1

Wszystko zależy od budżetu. Jeśli stawiasz na jakość tylko japońszczyzna. Stawiam na Vixena 115 ED- https://www.cloudynights.com/articles/cat/user-reviews/telescopes/100mm-110mm-refractors/vixen-ed115s-refractor-r1589

Posiadałem młodszego brata i to wspaniały refraktor, każdemu go polecę. Dzielnie stawał w szranki z Takahashi i się nie poddał  😉

• Lubię 1

3 minuty temu, Człeko napisał(a):

Wszystko zależy od budżetu. Jeśli stawiasz na jakość tylko japońszczyzna. Stawiam na Vixena 115 ED- https://www.cloudynights.com/articles/cat/user-reviews/telescopes/100mm-110mm-refractors/vixen-ed115s-refractor-r1589

Posiadałem młodszego brata i to wspaniały refraktor, każdemu go polecę. Dzielnie stawał w szranki z Takahashi i się nie poddał  😉

Albo Rosja (LZOS)

Albo Polska (CFF)

Brałbym tryplet TS 130/910...... - raz a dobrze, bo po przesiadce ze średnicy 80mm na 110-120 i tak będzie Ci za jakiś czas brakować średnicy i rozdzielczości

18 minut temu, Marcin_G napisał(a):

Albo Rosja (LZOS)

Albo Polska (CFF)

Brałbym tryplet TS 130/910...... - raz a dobrze, bo po przesiadce ze średnicy 80mm na 110-120 i tak będzie Ci za jakiś czas brakować średnicy i rozdzielczości

Krakowskim targiem można jeszcze uwzględnić bardzo dobry dublet od TS 125 z odkrecaną przedłużką pod bino.

Słuchaj się @Krzysztof z Bagien to starczy Ci i na SkyTee2 i kilka dobrych okularów jeszcze :-)

Godzinę temu, Krzysztof z Bagien napisał(a):

A musi być refraktor?

Bo jak nie, to może warto pomyśleć np. o jakimś maku?

Hej. 

Maczka miałem, newtona i też  achromat, sprzedane. Bardzo lubię szerokie pola gwiazdowe i obrazy gwiazd które daje refraktor - dla mnie najładniejsze. Dlatego myślę o porządnym refraktorze na szerokie pola z okularami szerokokątnymi i orciakami na US....

• Lubię 1

Ja jako użytkownik astrofotograficzny dubletu Taka ( muzealny FS 128) mogę spokojnie polecić refraktory Takahashi. Maja pełną powtarzalność parametrów i  za wyjątkiem znanej wpadki z FSQ 85 nie pamiętam innych błędów konstrukcyjnych. Jeśli budżet wytrzyma bierz Taka i nie będziesz żałował bo to sprzęt docelowy.

Edytowane przez Gość na chwilę
  • Lubię 2

Co do TS 115/805 to akurat ten model jest według mnie bardzo udany. Rozmawiałem z paroma osobami z zagranicy, które przerobiły różne teleskopy, oraz z Teleskop Spezialisten i potwierdzili dobrą opinie z sieci o tych 115tkach. Dodatkowo możesz za dopłatą zażyczyć sobie wybrania egzemplarza o jak najlepszej optyce + certyfikat z jej testem. Czas adaptacji do temp. na dworze zimą, ok 30min - 45min. Latem wystawiam na dwór, kwadrans kręcenia się przy montażu i "ogień". Mam 115tkę, patrzyłem przez różne teleskopy i póki co nadal jest ze mną. Póki co trafiłem tylko na jeden, dla którego zakończyłbym naszą "znajomość", jest to LZOS 130mm, ale pewien Kolega uparcie go trzyma i w sumie... dobrze robi🙂.

Jeśli chodzi o dublety, to większość przy dużych powiększeniach będzie dawała mniejszy lub większy zafarb (ponoć z wyjątkiem np. Taka FC 100DZ, tam praktycznie nie zauważalny), a akurat Łysy lub duże powiększenia🙂.

7 godzin temu, KrisJot napisał(a):

Co do TS 115/805 to akurat ten model jest według mnie bardzo udany. Rozmawiałem z paroma osobami z zagranicy, które przerobiły różne teleskopy, oraz z Teleskop Spezialisten i potwierdzili dobrą opinie z sieci o tych 115tkach. Dodatkowo możesz za dopłatą zażyczyć sobie wybrania egzemplarza o jak najlepszej optyce + certyfikat z jej testem. Czas adaptacji do temp. na dworze zimą, ok 30min - 45min. Latem wystawiam na dwór, kwadrans kręcenia się przy montażu i "ogień". Mam 115tkę, patrzyłem przez różne teleskopy i póki co nadal jest ze mną. Póki co trafiłem tylko na jeden, dla którego zakończyłbym naszą "znajomość", jest to LZOS 130mm, ale pewien Kolega uparcie go trzyma i w sumie... dobrze robi🙂.

Jeśli chodzi o dublety, to większość przy dużych powiększeniach będzie dawała mniejszy lub większy zafarb (ponoć z wyjątkiem np. Taka FC 100DZ, tam praktycznie nie zauważalny), a akurat Łysy lub duże powiększenia🙂.

TS nie ma w swojej ofercie 115/805

Również polecę Japońskie dublety. Prosta konstrukcja, więc nie ma się za bardzo co zepsuć - szczególnie w stosunku do bumu na te wszystkie Chińskie 10-cio-duplety.

Potrafią być zaskakująco lekkie. Fajna jakość, a nowy potrafi pachnieć "warsztatem dziadka", a nie jak "Chińskie trampki".

Właściwie nie ma się do czego doczepić, po prostu robią robotę.

Zauważcie jak mało ludzi na nie narzeka i jak rzadko bywają na giełdzie.

Czasem warto dołożyć i mieć coś z lepszymi opiniami.

• Lubię 2

23 minutes ago, Gość na chwilę said:

Wypraszam sobie :) :) :) coś masz do dziadków ? :) :) :)

A mam. Podziękowania. Za dobrą robotę.

Mnie się wspomnienia warsztatu dziadka bardzo dobrze kojarzą.

• Haha 1

8 godzin temu, KrisJot napisał(a):

Hej. 

Przez lzosa 130 Daniela patrzyłem. W zeszłym roku był w szkole u mojej córki z pokazami w mobilnym planetarium. Po zajęciach mnie odwiedził i miałem możliwość popatrzenia przez to cacuszko na Księżyc.

Lzos 130 plus orciaki beadera bgo - najpiękniejszy księżyc jaki w życiu widziałem. Ale to kawał armaty i poza moim zasięgiem finansowym.

Mam nadzieję że czas i pogoda dopisze i się w końcu spotkamy to popatrzę przez twojego TS-a. Pozdrawiam 

Teraz, Robson_g napisał(a):

Do obserwacji wizualnych, to polecam Bressera 102/600 na AZ 4 z kilkoma podstawowymi okularami.

Mam ten zestawik już wiele lat i nie widzę konkurencji w aspekcie cena, waga, jakość optyczna, mobilność.

Tranzytu Ganimedesa na tle Jowisza nie zapomnę.

Super sprzęcik.

16 godzin temu, Jacek1977 napisał(a):

więcej o 1.5cm niż takahashi

Porównywanie TS115 do 100DF to nieporozumienie. Taki o mniejszej aperturze biją na łeb TSy. Zupełnie różne klasy jakościowe. Jeśli możesz zaczekać i nie wchodzić w etap pośredni typu TS, to zaczekaj i kup Taka. Masz do wydania trochę kasy, dobrze to przemyśl. 

• Lubię 5

47 minut temu, Robson_g napisał(a):

polecam Bressera 102/600 na AZ 4

Miło poczytać jaki sprzęt robili lata temu. W zeszłym roku trafiłem na dwa egzemplarze z silną komą. Ujemna soczewka nie miała śrubek do kolimacji, za to 1mm luzu w celi. Kilkanaście godzin prac ręcznych pozwoliło osiągnąć zadowalający obraz przy powiększeniu 150x, a 240x od czasu do czasu (głównie na polu testowym) też nie stanowi problemu, choć już bywa ciemno. To chyba jednak nie ta jakość, o której jest wątek.

Edytowane przez dj_
  • Lubię 1

14 godzin temu, Marcin_G napisał(a):

Albo Rosja (LZOS)

Albo Polska (CFF)

Tak się składa, ze mam TS 130/910 i CFF 140/915.

W astrofotografii widać lekką różnicę w na korzyść CFF (gwiazdki wychodzą ostrzejsze) natomiast w wizualu ta różnica jest naprawdę niewielka (odrobinę większa aberracja chromatyczna na jasnych obiektach w TS-ie). Jednak różnica w cenie absolutnie nie odzwierciedla różnic w jakości obrazu. Zobacz też zdjęcia robione TS 130 przez @Antoni  Są doskonałe, co potwierdza, że TS 130 jest sprzętem godnym polecenia.

Ja do wizuala wyjazdowo używam go na prostym montażu AZ4 i z powiększeniami do 182x daje radę, a szersze pola gwiazdowe w Naglerze 22 mm to naprawdę uczta dla oczu.

• Lubię 1

1 godzinę temu, Robson_g napisał(a):

Do obserwacji wizualnych, to polecam Bressera 102/600 na AZ 4 z kilkoma podstawowymi okularami.

Do planet to zupełnie nietrafiony wybór.....

@Grzędziel ja kilka dni temu obserwowałem Saturna tylko 12o nad horyzonetem, przy powiększeniu 227,5x i nadal było pięknie....

Edytowane przez Marcin_G
  • Lubię 1